Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Σάββατο 21 Μάρτη: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Σάββατο 21 Μάρτη, 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας
Πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ


Το Σάββατο 21 Μάρτη, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και διεθνώς, διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες-τριες που είναι αθώα θύματα της Ευρώπης - Φρούριο και της Ελλάδας-Κρατητήριο. Στην Αθήνα, 4 χρόνια από την υπογραφή της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας από τις 18 Μάρτη 2016 για το κλείσιμο των συνόρων στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, χώροι στέγασης προσφύγων και τοπικές συλλογικότητες, κινητοποιούμαστε για να ακυρωθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες και οι ρατσιστικοί νόμοι, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά και να στεγαστούν σε ανθρώπινες συνθήκες στις πόλεις, για ίσα κοινωνικά δικαιώματα σε πρόσφυγες και μετανάστες-τριες, ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό. Με δεδομένη την ένταση των γαιοπολιτικών ανταγωνισμών και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η προσφύγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων ούτε προσωρινή κατάσταση αποτελεί, ούτε μπορεί να «αντιμετωπίζεται» με ρατσιστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα της θητείας της προχώρησε σε δραματική χειροτέρευση της ζωής των προσφύγων και μεταναστών-ριών. Πατώντας πάνω στις ρατσιστικές συμφωνίες και στην πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ κλιμάκωσε τα ρατσιστικά μέτρα και νομοθέτησε καινούρια. Έτσι, παρά τις υποκριτικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πολλά ασυνόδευτα παιδιά συνεχίζουν να παραμένουν έγκλειστα σε άθλιες συνθήκες. Εσπευσε να καταργήσει το ΑΜΚΑ και μετά την καθολική κατακραυγή που ακολούθησε, θεσμοθέτησε τον λεγόμενο "Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού" (ΠΑΑΥΠ), βάσει του οποίου προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πρόσφυγες μόνο για όσο διάστημα διαρκεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου. Οδηγεί έτσι στην δημιουργία μιας τεράστιας κατηγορίας χιλιάδων ανθρώπων που στερούνται στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη και αφήνοντας χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα. Η εκκένωση των καταλήψεων στέγης, τάχα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε καλύτερες συνθήκες, έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους σε νέα πρόχειρα απαράδεκτα στρατόπεδα όπως της Κορίνθου και στέρησε την πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο από τα παιδιά τους. Ο νέος νόμος για το άσυλο που ψηφίστηκε στη βουλή, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, θέσπισε διαδικασίες εξπρές απόρριψης των αιτημάτων ασύλου ανθρώπων από χώρες που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Παλαιστίνη και το Κογκό. Η εξαγγελία κατασκευής νέων κλειστών κέντρων-φυλακών στα νησιά, συνολικής χωρητικότητας 20.000 ανθρώπων, σε συνδυασμό με το νόμο για το άσυλο, θα οδηγήσει σε μαζικό εγκλεισμό έως και 36 μήνες, ανθρώπων που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι εγκατέλειψαν χώρες όπου έχουν ήδη χάσει αγαπημένους ανθρώπους εξ'αιτίας του πολέμου και των εμφύλιων συρράξεων. Οι δυνάμεις του Στρατού συμμετέχουν με ενεργό τρόπο στην «αποτροπή» των προσφυγικών ροών και κλιμακώνουν την εμπλοκή των Ένοπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς «εσωτερικής ασφάλειας». Ενώ οι 2000 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων μόνο νέες ανθρώπινες τραγωδίες προοιωνίζουν στις συνοριακές περιοχές και στην ενδοχώρα. Πλωτά φράγματα όπως αυτά που πρόσφατα εξαγγέλθηκε ότι θα αγοραστούν από το Υπουργείο Άμυνας και θα τοποθετηθούν στα θαλάσσια σύνορα, βάζουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, παραβιάζοντας κατάφορα τις διεθνείς συνθήκες. Ενώ η συνέχιση των μαζικών παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο που έχουν έρθει στο φως από εκατοντάδες καταγγελίες με φωτογραφίες, βίντεο και επώνυμες μαρτυρίες, συμπληρώνει την απανθρωπιά των νησιών για να εξασφαλίσει πως ο βίος θα γίνει παντού αβίωτος για τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας με στόχο την αποτροπή νέων αφίξεων.
Πρόκειται για ρατσιστικό θέατρο του παραλόγου που ενώ δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, δημιουργεί ένα νέο επικίκδυνο ρατσιστικό γύρο σε διάφορες περιοχές της χώρας, με πρωτοστάτες τοπικούς Νεοδημοκράτες, ακροδεξιούς με ή χωρίς γραβάτα, πρώην και νυν Χρυσαυγίτες. Οι διοργανωτές των ξενοφοβικών κινητοποιήσεων που έγιναν πρόσφατα σε 4 νησιά του Αιγαίου και ζητούν αποτελεσματικότερη «αποτροπή νέων αφίξεων» στην πραγματικότητα διεκδικούν περισσότερους πνιγμούς στο Αιγαίο από το Λιμενικό και τη FRONTEX, περισσότερα περιστατικά πυροβολισμών και εμβολισμού στις βάρκες των προσφύγων, όπως αυτά που έχουν πρόσφατα καταγγελθεί. Φασιστικές ρατσιστικές συναθροίσεις όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στο Σύνταγμα συγκεντρώνοντας λίγες εκατοντάδες ανθρώπων θα ήταν γελοίες αν δεν ήταν επικίνδυνες, όπως απέδειξε ο ξυλοδαρμός φωτορεπόρτερ του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων από οργανωμένη ομάδα Χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Κασιδιάρη που «ακομάτιστα» συμμετείχαν στη συγκέντρωση μίσους. Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, μαζί με το «λύσιμο» των χεριών των αστυνομικών δια στόματος κυβερνητικών παραγόντων καταλήγουν σε ξυλοδαρμούς και συλλήψεις ανθρώπων αδιακρίτως από τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Μενίδι, αλλά και σε σεξουαλική παρενόχληση μετανάστριών κρατούμενων ή στην βία αστυνομικών κατά μετανάστών στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη και αλλού. Ο νέος γύρος ρατσισμού και αυταρχισμού, μαζί με την απαράδεκτη εισαγγελική πρόταση αθώωσης της Χρυσής Αυγής στην δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, δίνουν στον Μιχαλολιάκο την ελπίδα πως η Χρυσή Αυγη θα «ξαναεπιστρέψει και θα τρέμει η γη», όπως φρόντισε να γνωστοποιήσει η ναζιστική συμμορία. Στις 21 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό, απαιτώντας την καταδίκη και τη φυλάκιση όλης της ηγεσίας της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.
Όλη αυτή η αντιπροσφυγική ρατσιστική ρελάνς συμβαδίζει και επιδεινώνεται από ένα νέο γύρο φιλοπόλεμης έξαρσης του εθνικισμού. Οι τυχωδιοκτισμοί της Ελληνικής κυβέρνησης γύρω από την οριοθέτηση ΑΟΖ με στόχο τις περιβαλλοντοκτόνες εξορύξεις υδρογονανθράκων και τη διέλευση αγωγών φυσικού αερίου με παράκαμψη της Τουρκίας, τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από την εξίσου φιλοπόλεμη επιθετική πολιτική του Ερντογάν. Οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, φέρνουν τον πόλεμο πολύ κοντά, όπως υπόσχονται οι εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις και η καλλιέργεια κλίματος πολεμικής προετοιμασίας από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμύνης εμφανίζεται πρόθυμο να ρίξει κι' άλλο λάδι στη φωτιά, με νέες αποστολές όπλων και Ελλήνων στρατιωτών εκτός συνόρων, από τη Σαουδική Αραβία, μέχρι τα στενά του Ορμούζ. Μετά από την έξαρση της «Μακεδονομαχίας», η νέα έξαρση του αντιτουρκισμού τίποτα καλό δεν προοιωνίζει για τους λαούς της περιοχής, ενώ οδηγεί σε νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών σε βάρος των κοινωνικών δαπανών, των προσλήψεων, των μισθών και των συντάξεων. Στις 21 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στην πολεμοκαπηλεία, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Τείνουμε χέρι φιλίας στους γειτονικούς λαούς και τους καλούμε να αγωνιστούν κι εκείνοι, όπως κι εμείς ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό της δικής τους πλευράς, για ειρήνη, συνεργασία και αδελφοσύνη στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Απέναντι στα ρατσιστικά μέτρα, τις φιλοπόλεμες πολιτικές και τον φασισμό, ενώνουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες που κινητοποιούνται ενάντια στον εγκλωβισμό τους στα νησιά. Με το κίνημα αλληλεγγύης στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου. Με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών γιατρών που αντιστέκονται στις πολιτικές εξαίρεσης ανθρώπων από την δημόσια υγαία και παιδεία. Διεκδικούμε:
Να σταματήσουν οι πνιγμοί των ανθρώπων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Να κλείσουν τα άθλια προσφυγικά hot-spot στα νησιά και να μην κατασκευαστούν νέες φυλακές. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, να τους παρασχεθεί άσυλο και στέγη σε ανθρώπινες συνθήκες. Να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών-τριών στον Έβρο για τις οποίες οι ελληνικες κυβερνήσεις υποκρίνονται πως δεν γνωρίζουν τίποτα. Να σταματήσει ο εγκλεισμός μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά σε κρατητήρια όπως της Πέτρου Ράλλη, της Αμυγδαλέζας και της Κορίνθου. Να σταματήσει η αστυνομική βία κατά προσφύγων, μεταναστών-τριών και ρομά, καθώς και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος γυναικών κρατουμένων από ένστολους ράμπο του κ. Χρυσοχοϊδη. Να τιμωρηθούν οι δράστες αστυνομικοί. Νομιμοποίηση των μεταναστών-τριών που ζουν στη χώρα. Ίσα και πλήρη δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη νοσηλεία σε όλους και όλες. Ισότιμη πρόσβαση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών-τριών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ίσα δικαιώματα στην κοινωνική πρόνοια, παρά και ενάντια στις πολιτικές «εθνικής προτεραιότητας». Γενναία αύξηση των κονδυλίων για σχολεία και νοσοκομεία με διορισμούς εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ικανούς να καλύψουν όλους τους κατοίκους της χώρας.
Παρά και ενάντια στην εισαγγελική πρόταση αθώωσης της Χρυσής Αυγής απαιτούμε την καταδίκη της στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης και την φυλάκιση της ηγεσίας της, το κλείσιμο των γραφείων-ορμητηρίων της.
Σε πείσμα των σειρήνων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της Ελλάδας και του εθνικισμού, διεκδικούμε την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου. Το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ στην χώρα και την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών με αντίστοιχη γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Την ακύρωση των περιβαλλοντοκτόνων σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη, καθώς και της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου των δυτικών πολυεθνικών από το ελληνικό έδαφος.
Στις 21 Μάρτη, θα είμαστε όλοι-ες στην πλατεία Βικτωρίας στις 2 μ.μ. και θα πορευτούμε ως τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ στην Βασιλίσσης Σοφίας. Για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό, φασισμό, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμο και εθνικισμό!
Μέχρι στιγμής, συμμετέχουν/στηρίζουν (ο κατάλογος της διοργάνωσης παραμένει ανοιχτός):
Antinazi Zone – ΥRE
Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών
Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου
ΚΑΠΑ
Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό"
Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου
Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Κ. Πατησίων – Αχαρνών
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Στέκι Μεταναστών
Συντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό-ΜΕταναστευτικό

Στηρίζουν:

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα»
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Επιτροπή Δικαιωμάτων Λαϊκής Ενότητας
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
Πολιτική Οργάνωση «Κόκκινο Νήμα»
ΝΑΡ γα την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

OI ΠPOΣΦYΓEΣ ΣTIΣ ΣYMΠΛHΓAΔEΣ TOY AΓPIANΘPΩΠIΣMOY

OI ΠPOΣΦYΓEΣ ΣTIΣ ΣYMΠΛHΓAΔEΣ
TOY AΓPIANΘPΩΠIΣMOY
[ αλλά στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ντόπιοι λαοί ]

Mια αγριανθρωπική αστυνομικο-στρατιωτική δράση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου στον Έβρο και στα νησιά.
Tα καπιταλιστικά κράτη Eλλάδας και Tουρκίας και από πίσω η ιμπεριαλιστική E.E. και το NATO χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν αναλώσιμη ύλη στους εθνικούς ανταγωνισμούς και στα ευρύτερα γεωπολιτικά τους παιχνίδια.
H εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να απορρίψουν την κυβερνητική και φασιστική δημαγωγία. Oι πρόσφυγες δεν συνιστούν «ασύμμετρη εθνική απειλή» για την Eλλάδα, και τα παιδάκια τους δεν είναι «ασπίδες» για τη διείσδυση του εχθρού. Oι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι οι κυνηγημένοι των πολέμων, της φτώχειας και των δικτατοριών, θύματα της καταστροφής των χωρών τους.
O ελληνικός λαός ξέρει καλά τι σημαίνει προσφυγιά. Kαι δεν ξεχνάμε πώς μεταχειρίστηκαν τους κυνηγημένους Έλληνες της Mικρασίας οι πρόγονοι των σημερινών «ελληνοφρόνων» που τώρα ωρύονται κατά των προσφύγων. Δεν ξεχνάμε πώς έβριζαν «παστρικές» και «πρόσφυγγες» τις γυναίκες της Σμύρνης...
Aς μην χάσουμε την ανθρωπινότητά μας. H ανεργία, η φτωχοποίηση των μνημονίων, δεν οφείλεται στους πρόσφυγες και μετανάστες. Oύτε το κλείσιμο των μικρομάγαζων κι η καταστροφή της αγροτιάς από τις χαμηλές τιμές και τα υψηλά κόστη. Oφείλονται στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού σε κρίση και ιστορική παρακμή.
Aμφότεροι, ο στραπατσαρισμένος «σουλτάνος» της Tουρκίας και ο Mητσοτάκης της Δεξιάς και ακροδεξιάς έχουν συμφέρον να εξάγουν τις εσωτερικές τους αντιφάσεις και να τις μετατρέψουν σε «εθνική συσπείρωση». Ο Eρντογάν μετά το αιματηρό πλήγμα στο Iντλίμπ της Συρίας και ο Mητσοτάκης με τον Xρυσοχοΐδη μετά τον εξευτελισμό της εκστρατείας τους με τα MAT στη Xίο και τη Mυτιλήνη.
Kαι ας προσέξουμε: όλοι οι μνημονιακοί πάνε μαζί. Mαζί στα μνημόνια. Mαζί (με τις εταιρίες ενέργειας) στον Eastmed, με την Aίγυπτο του δικτάτορα Aλ Σίσι και το Iσραήλ του ακροδεξιού Nετανιάχου. Mαζί στο ζήτημα της ΓΣEE, στην περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, στον περιορισμό του δικαιώματος στις πορείες και διαδηλώσεις. Μαζί και στο Προσφυγικό, όπως έκαναν σαφές με την συμπαράταξή τους ο Tσίπρας κι ο Kατρούγκαλος.
Mετά την αντιπαράθεση με την Tουρκία για τις AOZ και τους αγωγούς φυσικού αερίου, η κυρίαρχη τάξη στην Eλλάδα επιχειρεί να διαμορφώσει τους όρους για την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και επιβολή πρόσθετων μέτρων που φέρνει η επιδείνωση της καπιταλιστικής κρίσης, προλειαίνοντας συγχρόνως το έδαφος και για μια πολεμική αναμέτρηση. Δεν θα διστάσουν να σύρουν τους λαούς σε μια αιματηρή αναμέτρηση απ' όπου τα κέρδη θα είναι δικά τους, και οι νεκροί δικοί μας.

Aλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, τους κολασμένους της γης.
Tσακίστε τους φασίστες, μαντρόσκυλα του συστήματος, του κράτους και των εφοπλιστών.
Πολεμήστε ενάντια στους ιμπεριαλιστές, διώχτε τις βάσεις και τα πυρηνικά που καθιστούν την χώρα στόχο σε μια ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη.
Κάτω η κυβέρνηση Mητσοτάκη και κάθε κυβέρνηση των αφεντικών και των ιμπεριαλιστών.
Aλληλεγγύη στους κατατρεγμένους όλου του κόσμου – διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, κλείσιμο των KYT, δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών να μπουν στην Eλλάδα και δικαίωμα να φύγουν για τις Eυρωπαϊκές χώρες. Mέτρα κοινωνικής ένταξης όσων προσφύγων θελήσουν να παραμείνουν στη χώρα, εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία, δικαίωμα στην κατοικία, υγεία, εργασία.
Mέτρα εργατικής εξουσίας για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, η ανεργία, οι πλειστηριασμοί κατοικίας, τα χρέη κι ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου.
Για έναν κόσμο αλληλεγγύης, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και φασισμούς. Για μια ζωή αξιοπρέπειας, ελευθερίας και κοινωνικής ισότητας.

Παρέμβαση Αντικαπιταλιστικών Δημοτικών Κινήσεων στη Μυτιλήνη

Παρέμβαση Αντικαπιταλιστικών Δημοτικών Κινήσεων στη Μυτιλήνη

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ
ΑΝΤIΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / ΕΕ / ΦΑΣΙΣΤΩΝ

Σε μια στιγμή της πιο κρίσιμης, μέχρι τώρα, καμπής του προσφυγικού έγινε, από 28/2 έως 1/3, μια σημαντική παρέμβαση στη Μυτιλήνη από πολλές αντικαπιταλιστικές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα που δίνουν εκεί οι σύντροφοι/ισες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
΄Hταν λίγες μέρες μετά την μαζική αντίδραση που σημειώθηκε (στη Μυτιλήνη, όπως και στη Χίο) και τις συγκρούσεις οι οποίες οδήγησαν στο διώξιμο των ΜΑΤ, που είχε στείλει εκεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει το ξεκίνημα των εργασιών για τα κλειστά στρατόπεδα για τους πρόσφυγες, σε χώρους των οποίων είχε αποφασίσει την επίταξη. Ηταν, όμως, και οι μέρες που η Τουρκία ανακοίνωσε και άρχισε να εφαρμόζει, ως μέσο των γεωπολιτικών της επιδιώξεων και αδιεξόδων, την ακύρωση, στην πράξη, της συμφωνίας που είχε κάνει με την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2016, για συγκράτηση των προσφυγικών κυμάτων προς την Ευρώπη μέσω των συνόρων με την Ελλάδα.
Η παρέμβαση ξεκίνησε με μια συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, 28/2, την οποία ακολούθησε μια συζήτηση με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων (από το Εργατικό Κέντρο, τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς κ.λπ.), όπου εκτέθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί, με την άνοδο ενός ξενοφοβικού κλίματος που ακουμπάει σε μιαν ακροδεξιά (που εκτείνεται από δημάρχους, Περιφέρεια, βουλευτές της ΝΔ μέχρι ποικίλα ανοιχτά φασιστικά, χρυσαυγίτικα και άλλα, στοιχεία) με διευρυνόμενη επιρροή και συγκροτημένη και στοχευμένη δράση κατά των προσφύγων, αλλά και αλληλέγγυων, εργαζόμενων στις ΜΚΟ κ.λπ. Ένα μεγάλο τμήμα όσων ξεσηκώθηκαν και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ που είχε στείλει ο Μητσοτάκης μπορεί να μην έχει σχέση με τα όποια ακροδεξιά μορφώματα, διέπεται, όμως, από το ξενόφοβο κλίμα στην οικοδόμηση του οποίου ευθύνες έχουν όλοι (από τον Σύριζα ξεκινώντας) όσοι επέλεξαν την στρατοπεδική αντιμετώπιση του προσφυγικού κατ' εντολήν της ΕΕ, στοιβάζοντας τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες, αποκλείοντάς τους από τα όποια δικαιώματα.
Στον ξεσηκωμό κατά των ΜΑΤ συμμετείχαν αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα, χτυπημένα από την κρίση, για την οποία ο πρόσφυγας προβάλλεται ως «η αιτία του κακού». Οπου ο στόχος ήταν να μην γίνουν τα κλειστά στρατόπεδα, όχι, όμως, σε μια λογική υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και της ελεύθερης κίνησης και κοινωνικής ένταξής τους, αλλά του διωγμού τους από το «νησί μας». Είναι, πρωτίστως, γι' αυτά τα στρώματα που απαιτούνται τρόποι προσέγγισης και αγώνων που κάνουν έμπρακτα δυνατή την συνειδητοποίηση ότι ο αγώνας ντόπιων και προσφύγων είναι κοινός γιατί είναι ο ίδιος εχθρός που οδηγεί στη φτώχεια τους μεν και στους πολέμους και στην οικονομική άλωση ολόκληρων χωρών που προκαλούν την προσφυγιά και την μετανάστευση στους δε.
Το Σάββατο 29/2, έγινε μια μαζική εξόρμηση στο κέντρο και στην αγορά της πόλης, με μοίρασμα προκήρυξης (σε πολλές γλώσσες) και ντουντούκα. Μεταξύ άλλων και για να προπαγανδιστεί η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της ίδιας μέρας. Το κλίμα που προαναφέρθηκε, εκφράστηκε και στις αντιδράσεις των πάρα πολλών στους οποίους απευθυνθήκαμε. Αλλοτε φιλικό, άλλοτε αποφευκτικό, άλλοτε ανοιχτά αρνητικό, άλλοτε επιθετικό, με φωνές κατά των προσφύγων, των αλληλέγγυων κ.λπ. Την ίδια στιγμή, και παρά τα διάφορα πογκρόμ και μπλόκα ακροδεξιών/φασιστικών ομάδων (σε νεοαφικνούμενες ομάδες προσφύγων), πλήθος προσφύγων κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην πόλη - πολλοί/ες από αυτούς/ες σε ουρές στα ΑΤΜ για να κάνουν, προφανώς, ανάληψη του γλίσχρου ποσού που τους δίνουν (σε κάποιους από αυτούς) για τρόφιμα κ.λπ.
Η συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα στην αίθουσα της Περιφέρειας, ήταν αφορμή για μια συζήτηση που άνοιξε πολλά ζητήματα.
Η Κυριακή ήταν μια εξαιρετικά «γεμάτη μέρα». Ξεκίνησε με μιαν εξόρμηση στο Μανταμάδο, όπου η αριστερά γενικά (ιδιαίτερα το ΚΚΕ) είχε ανέκαθεν σημαντικές δυνάμεις και έχει και τώρα, αν και όχι όπως παλιά. Οι κάτοικοι του Μανταμάδο και των πέριξ περιοχών ήταν ένα από τα μπλοκ, από την πλευρά του χωριού τους, που έδωσε τη μάχη με τα ΜΑΤ (από δυο άλλες πλευρές του προς επίταξη χώρου, Καράβα και Διαβολόρεμα, ήταν μπλοκ πιο πολύ ελεγχόμενα από δεξιά, ή και ακροδεξιά)
Η επίσκεψη στη Μόρια, που ακολούθησε, αποκάλυψε και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Μπλόκα από ομάδες ακροδεξιών/φασιστών από όλες τις πλευρές εισόδου. Σταματούσαν για έλεγχο όλα τα αυτοκίνητα. Σ' ένα από τα δικά μας, που επέβαινε ένας ιρακινός πρόσφυγας (με «χαρτιά»), υπήρξε άμεση απειλή βίας, φωτογράφησαν τον αριθμό κυκλοφορίας και ανάγκασαν τα αυτοκίνητο να γυρίσει πίσω και να φύγει. Στόχος των ελέγχων ήταν οι νέες αφίξεις προσφύγων που έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες και που, το ίδιο βράδυ, είχαν φτάσει σε τρεις περιοχές της Μυτιλήνης μερικές εκατοντάδες σε βάρκες. Εβαλαν φωτιά σ' έναν προ μηνός εκκενωμένο (θεσμικό) χώρο όπου διέμεναν πρόσφυγες, στη Συκαμνιά (στην παραλία της οποίας είχε αφιχθεί ένα από τα πλεούμενα με πρόσφυγες εκείνης της νύχτας) ο οποίος, καθώς ήταν κενός, θα μπορούσε, πιθανώς, να χρησιμοποιηθεί για την διαμονή των νεοαφιχθέντων.
Αυτές οι περιπολίες και τα μπλόκα των φασιστών κράτησαν ώρες, αλλά η αστυνομία δεν έκανε καμιά παρέμβαση αφού, στην πραγματικότητα, οι ακροδεξιές/φασιστικές ομάδες αποτελούν και λειτουργούν ως οργανωτικό παρακλάδι της. Γίνονται εδώ και αρκετό καιρό και έχουν στόχο, εκτός από τους πρόσφυγες, τους αλληλέγγυους και τους εργαζόμενους σε ΜΚΟ. Προφανώς, το πλάνο που υλοποιούν τα φασιστικά μορφώματα είναι αυτό της αποτροπής νέων εισόδων προσφύγων, που έρχεται ταυτόχρονα να δέσει με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για αναστολή, για ένα μήνα, της αποδοχής αιτήσεων για άσυλο και την μεταφορά των νέων αφίξεων απευθείας σε κλειστές φυλακές/στρατόπεδα της ηπειρωτικής χώρας μέσα από την ποινικοποίηση της «παράνομης εισόδου» στη χώρα.
Το αποκορύφωμα των φασιστικών μπλόκων ήταν αυτό στην περιοχή της Θερμής, την ίδια μέρα, όπου, αφού ένα πλεούμενο με πρόσφυγες (γεμάτο μητέρες με μωρά) οδηγήθηκε στην ακτή από το Λιμενικό (η λεγόμενη «διάσωση»), μετά οι πρόσφυγες, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει, αφέθηκαν να αποβιβαστούν μόνοι τους. Και, «πάνω στην ώρα», έφτασαν οι ακροδεξιοί/φασίστες με σκοπό να τους εμποδίσουν, με βίαιο τρόπο, ν' αποβιβαστούν. Ηταν εκεί που έγιναν επιθέσεις σε αλληλέγγυους, μετανάστες και δημοσιογράφους - με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός από αυτούς. Ακόμα και η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προπηλακίστηκε και εκδιώχτηκε.
Τόσο η βίαιη δράση των φασιστών στη Θερμή, όσο και τα μπλόκα που έστησαν γύρω από τη Μόρια οργανώθηκαν και ενορχηστρώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Μουτζούρη, τον Δήμαρχο Κύτελη και τον βουλευτή της ΝΔ Χ. Αθανασίου. Ο ίδιος ο Αθανασίου ήταν παρών, ωσάν βασικός υποκινητής της δράσης των φασιστών για να εμποδίσουν την αποβίβαση των προσφύγων. Αν και ένα στέλεχος του ΚΚΕ, που ήταν παρούσα εκεί, προπηλακίστηκε από τους φασίστες, το ΚΚΕ αρνήθηκε να κάνει κάλεσμα κόσμου για απάντηση στους φασίστες και διαδήλωση.
Η μόνη ουσιαστική απάντηση ήρθε από τις δυνάμεις του αντιφασιστικού συντονισμού και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κάλεσαν σε διαδήλωση, αρκετά μαζική, το απόγευμα της Κυριακής και πορεία στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το Λιμεναρχείο, που είχε αφήσει τους πρόσφυγες στην Θερμή στην τύχη τους και στα χέρια των φασιστών. Η διαδήλωση κράτησε αρκετή ώρα και είναι πιθανόν ότι λειτούργησε αποτρεπτικά σε σχέδια των φασιστών να κατέβουν στην πόλη, όπως είχαν προγραμματίσει. (Τελικά, παρενέβη, ύστερα από ώρες, το Λιμενικό για να μεταφέρει τους πρόσφυγες από την Θερμή... κανείς δεν ξέρει πού...).
Μέσα σε όλα αυτά, η αντιπροσωπεία των δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων (από κοινού με τους ντόπιους συντρόφους) πρόλαβε να επισκεφθεί και να μοιράσει υλικό (σε όλες τις γλώσσες) στην απέραντη προσφυγούπολη/στρατόπεδο των 20. 000 εγκλωβισμένων υπό πρωτοφανώς άθλιες συνθήκες, στη Μόρια. Η κατάσταση εκεί είναι δύσκολο να περιγραφτεί... ένας αργός, καθημερινός θάνατος... Ενοχοι όλοι όσοι την έφτιαξαν, την λειτούργησαν και την λειτουργούν... και κάθε εξέγερση άκρως δικαιολογημένη.
Η κατάσταση στη Μυτιλήνη, όπως στη Χίο και σε όλα τα νησιά, σε σύνδεση με αυτό που συμβαίνει στον Εβρο, μας έχει ήδη βάλει σε μια νέα, εντελώς διαφορετική συνθήκη για το προσφυγικό, όπως για όλη την πολιτική κατάσταση. Αστυνομία, Στρατός, Frontex, φασίστες, ΝΔ, όλοι μαζί σε μια πρωτοφανώς δολοφονική επιχείρηση. Η απάντηση, ριζική, εξεγερσιακή και επαναστατική, είναι ο μόνος δρόμος. Στα νησιά, στον Εβρο και παντού.
Θόδωρος Mεγαλοοικονόμου

 

ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ ΧΙΟΣ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Λέσβο και την Χίο αποτελούν την πρώτη τεράστια ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ που αποκάλυψε το αληθινό της πρόσωπο και που την οδήγησε σε ανεπανόρθωτη φθορά.
Αξίζει να μελετηθούν ιδιαίτερα διότι σε αυτά συμπυκνώνεται μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε μικρογραφία όλη η διαλεκτική ανάμεσα στην λαϊκή εξέγερση και στον φασισμό που είναι τα δύο άκρα, ενωμένα σε μια ενότητα αντιθέτων σε διαπάλη.
Η προσπάθεια επιβολής με την ωμή αστυνομική βία των ΜΑΤ της πράξης επιβολής των κλειστών δομών ΠΡΟΚΕΚΑ στα δύο νησιά, έγινε με πολεμικό σχεδιασμό εκστρατείας ενός κατοχικού στρατού απαρτιζόμενου από 14-15 διμοιρίες ΜΑΤ ανά νησί. Ο σκοπός ήταν να ξεκινήσουν οι εργασίες περίφραξης στις δύο περιοχές όπου τα ΠΡΟΚΕΚΑ επρόκειτο να φτιαχτούν μετά την ΠΝΠ με τα οποία επιτάχθηκαν. Με τον γνωστό κατσαπλιάδικο τρόπο τα λαμόγια της κυβέρνησης έβγαλαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με την διαδικασία της κατεπείγουσας πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε τρεις επιλεγμένες Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες την δημοπράτηση των έργων περίφραξης. Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι και έληγε την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Οι τρεις εταιρίες που επιλεχθήκαν αποφάσισαν να μην χτυπήσουν η μία την άλλη και να μοιραστούν την δουλειά που σε κάθε νησί (Λέσβος, Χίος, Σάμος) αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Έτσι η Λέσβος πήγε στον Μπόμπολα, η Σάμος στον Μυτιληναίο και η Χίος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανήκει στον πεθερό του υπουργού Γεραπετρίτη.
Ευθύς αμέσως η κυβέρνηση σε μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση επίταξε δύο επιβατικά πλοία αλλάζοντας τα δρομολόγια τους και τα αποβίβασε μετά τα μεσάνυχτα στην Μυτιλήνη και στα Μεστά της Χίου αφού πρώτα είχε σβήσει σε μια στρατιωτικού τύπου ενέργεια το δορυφορικό τους στίγμα.
Οι κάτοικοι και των δύο νησιών όμως είχαν ήδη σημάνει συναγερμό στήνοντας οδοφράγματα στις εξόδους των λιμανιών και σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου που οδηγεί στους επίμαχους χώρους.
Οι άγριες συγκρούσεις ξεκίνησαν από τα ξημερώματα της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου και δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή όταν η αγελαία, ταπεινωμένη και χωρίς συνοχή και ηθικό αστυνομική δύναμη των εκατοντάδων ΜΑΤατζήδων έφευγε από το λιμάνι των Μεστών το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου σπάζοντας ΙΧ των κατοίκων. Κατά την διάρκεια του 48ωρου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και ρίψεων νερού με πίεση.
Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες και τα δύο νησιά έζησαν μια πρωτοφανή αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση στην οποία συμμετείχαν όλες οι οργανωμένες και ανένταχτες δυνάμεις της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλληλέγγυοι, εργαζόμενοι με τα δύο Εργατικά Κέντρα και όλα τα σωματεία να κηρύσσουν 3ημερη γενική απεργία, οι δήμοι (πλην του δήμου της πόλης της Μυτιλήνης που απουσίασε επιδεικτικά) και χιλιάδες πολίτες που κινήθηκαν αυτόβουλος με ότι και αν είχαν στο μυαλό τους.
Μέσα σε αυτούς φυσικά πάρα πολλοί δεν αντιτάχθηκαν απλά και μόνο σε κάθε είδους δομή ανοιχτή ή κλειστή για λόγους αρχής, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλοί που κινήθηκαν με ξενοφοβικά ή τοπικιστικά ελατήρια.
Στην Λέσβο, κυριάρχησε ο λόγος της αριστεράς με τα εργατικά σωματεία και τις ενώσεις των γυναικών και τα τοπικά κοινοτικά συμβούλια. Στην Χίο χωρίς να λείπουν αυτά, υπήρχε σαφές προβάδισμα των τοπικιστικών στοιχείων που απλά θέλουν να «φύγει το πρόβλημα από το νησί». Και τα δύο όμως συνέκλιναν στην βίαιη αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στην Χίο που κατάφεραν να φτάσουν στο επίμαχο σημείο των έργων – και αφού οι στρατιώτες του μηχανικού απειλήθηκαν με στρατοδικείο όταν προσωρινά αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα έργα εκσκαφής – βρέθηκαν αποκλεισμένη σε ένα οροπέδιο γεμάτο πέτρες όπου κατά κύματα οι κάτοικοι τους λιθοβολούσαν. Στην Λέσβο δεν κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό των κατοίκων και επιχείρησαν να κόψουν δρόμο μέσα από δασική έκταση αποψιλώνοντας την.
Την δεύτερη μέρα της αστυνομικής εκστρατείας, δύο καταδρομικές επιθέσεις στα ξενοδοχεία που διέμεναν τα ΜΑΤ (στον Καρφά της Χίου και στην Γέρα της Λέσβου) αποτέλεσαν την καμπή που έριξε το ηθικό τους στα τάρταρα. Στην πρώτη λυντσαρίστηκαν κυριολεκτικά 9 αστυνομικοί που πιάστηκαν κοιμώμενοι στα κρεβάτια τους, ενώ στην δεύτερη που έγινε εν τη απουσία τους, πετάχτηκαν στον δρόμο και κάηκαν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Στην Χίο συνεχίστηκαν οι μάχες με αυτοσχέδιες ρουκέτες από το Πασχαλιάτικο έθιμο του Βροντάδου, ενώ το βράδυ της Πέμπτης στην Λέσβο μερικοί κάτοικοι κατέβησαν με καραμπίνες κυνηγετικές που έριξαν τόσο προειδοποιητικές βολές όσο και στο ψαχνό.
Το βράδυ της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 6 διμοιρίες των ΜΑΤ στην Λέσβο είχαν αναγκαστεί να υποχωρήσουν και να βρουν καταφύγιο πολιορκούμενες από χιλιάδες κατοίκους σε στρατόπεδο του πεζικού καθώς είχαν εξαντληθεί τα δακρυγόνα τους, ενώ άλλες δύο είχαν αποκοπεί και είχαν κρυφτεί βαθιά μέσα στο δάσος μέχρι να ξημερώσει!! Ταυτόχρονα σε Χίο και σε Λέσβο δεκάδες εθνοφύλακες, κάτοικοι των νησιών παρουσιάστηκαν και ζήτησαν να καταθέσουν τα όπλα τους στην στρατιωτική διοίκηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «πατρίδα που τους πουλάει».
Όταν οι συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης με την ηγεσία της ΕΛΑΣ ήταν σαφείς όπως λέει το ρεπορτάζ: «ή αποσύρετε τις δυνάμεις ή κάνουμε λευκή απεργία».
Τις επόμενες μέρες μαθεύτηκε κιόλας ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ κατηγορούν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις για ολιγωρία ή και για «προδοσία της θέσης των ξενοδοχείων», νομίζοντας ότι σε κλειστές νησιωτικές κοινωνίες, είναι θα ήταν δυνατόν να μείνουν μυστικές οι τοποθεσίες από τις οποίες μετακινούνται δεκάδες λεωφορεία των ΜΑΤ. Μαθεύτηκε επίσης ότι η οργή και η διάσπαση ανάμεσα σε τοπικό και κεντρικό κράτος έφτασε μέχρι του βαθμού να έρθουν στα χέρια οι ΜΑΤατζήδες με τους Λιμενικούς την ώρα που αποχωρούσαν από τα δύο λιμάνια. Η τοπική πυροσβεστική στην Λέσβο αρνήθηκε να επανατροφορδοτήσει με νερό την αύρα της αστυνομίας που επιχειρούσε θέτοντας την εκτός λειτουργίας!
Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες τραυματίες και από μεριάς αστυνομίας και κατοίκων. Μόνο στην Λέσβο υπήρξαν 49 αστυνομικοί τραυματίες εκ των οποίων οι δύο με σκάγια καραμπίνας!. Σύμφωνα με εκτιμήσεις όλη 48ωρη εκστρατεία κόστισε στοπ Ελληνικό δημόσιο πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ μόνο σε έξοδα μετακίνησης, διαμονής, τροφοδοσίας και εκτός έδρας, χωρίς να μπορεί ακόμη να συνυπολογιστεί το κόστος του εξοπλισμού που ξοδεύτηκε.
Οι καταστροφές σε δεκάδες ΙΧ που οι πλιατσικολόγοι αστυνομικοί καταστρέψανε όπως δείχνουν πάρα πολλά βίντεο και φωτογραφίες είναι ανυπολόγιστες, όπως ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις που αποψιλώθηκαν από τις μπουλντόζες του στρατού ή κάηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα.
Η ήττα της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο είναι δεδομένη. Αυτό όμως που ηττήθηκε είναι και το «επιτελικό κράτος» και τα σχέδια επί χάρτου του Χρυσοχοϊδη που έστειλε την αρμάδα του στα νησιά ως Κλαούζεβιτς και την υποδέχθηκε πίσω ως .... Κλουζώ.
Ο μικρονοϊκός προϊστάμενος του Υπ. Προ.Πο. προσπαθεί - και μάλλον τα καταφέρνει - να ξεπεράσει σε ανικανότητα ακόμη και τον... χειρότερο εαυτό του.
Έστειλε έναν «στρατό» εκπαιδευμένο σε οδομαχίες πόλης σε δύσβατες ορεινές και δασικές περιοχές όπου όλες οι επιχειρησιακές του ικανότητες εξουδετερώνονταν από το πεδίο μάχης.
Έστειλε έναν «στρατό» που έχει μάθει να «πολεμάει» κοντά στο σπίτι του, σε ένα νησιωτικό εχθρικό περιβάλλον όπου δεν έχει άσυλο και εστία ξεκούρασης ούτε στο ξενοδοχείο, σε αντίθεση με τους νησιώτες που άντεξαν επί 48ωρο διότι πάλευαν δίπλα στα χωριά και τις εστίες τους.
Έστειλε έναν «στρατό» με πειθαρχία που αποβιβάστηκε στα δύο λιμάνια με σιδερόφραχτη διάταξη μάχης για να επιβάλει «τάξη και ασφάλεια» και πήρε πίσω ένα σκορποχώρι άτακτων που κανονικά θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί κατά εκατοντάδες μέσα στα πλοία που τους γύριζαν πίσω και να πάνε αυτόφωρο κατά την επιστροφή τους, σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση ποινικών αδικημάτων σε μια κρουαζιέρα.

Είναι για αυτόν τον λόγο που αυτό το έκρυθμο κοινωνικό κλίμα στα νησιά που γεύτηκαν μια νικηφόρα εξέγερση και ταπείνωση του κράτους, που η κυβέρνηση επιχειρεί ευθύς αμέσως να αντιστρέψει, με την καλλιέργεια του εθνικιστικού παροξυσμού που καλύπτει με την σκιά του το Αιγαίο. Έτσι, με την ανοιχτή συνεργασία των φασιστικών συμμοριών που μεταφέρθηκαν κατά δεκάδες τις επόμενες μέρες και που από κοινού με τους τοπικούς βουλευτές, δημάρχους και τοπικούς κομματάρχες εξαπολύουν το κλίμα «λευκής τρομοκρατίας» το οποίο έχει ενσκήψει την επαύριον κιόλας, ενάντια σε αριστερούς πολίτες, αλληλέγγυους, δημοσιογράφους, εργαζομένους σε ΜΚΟ, και πρόσφυγες και που συνεχίζεται μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Η κυβέρνηση στριμωγμένη και ζαλισμένη από το φιάσκο επιχειρεί να αντιγράψει τον Ερντογάν ως προς αυτό το σημείο: με κάθε ήττα της θα κάνει κάτι ακόμη πιο ακραίο για να ξεχαστεί. Αυτή η ιδιόρρυθμη «στρατηγική» επιβίωσης είναι στη πραγματικότητα η εικόνα ενός αυτοκινήτου που τρέχει ολοταχώς στην κατηφόρα χωρίς φρένα.
Αυτό όμως την κάνει ακόμη πιο αδίστακτη και επικίνδυνη.

ΓΧ

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Οι συλλογικότητες που διοργανώνουμε το Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο και  την πορεία την 21η Μάρτη στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα συμμετέχοντας στη Διεθνή μέρα δράσης, νιώθουμε την ανάγκη να ορθώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Κατά παράβαση κάθε διεθνούς συνθήκης και κουρελιάζοντας το προσφυγικό δίκαιο, η Ελλάδα διεξάγει πλέον πραγματικό πόλεμο κατά άοπλων κυνηγημένων ανθρώπων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιχειρούν να ζητήσουν άσυλο σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Eίναι ανθρώπινο δικαίωμα κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο (συνθήκη της Γενεύης 1951) να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.  Δεν αποτελεί επιχείρημα ικανό να δικαιολογήσει τις αθλιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης η προφανής χρησιμοποίηση των προσφύγων από την πλευρά των Τουρκικών αρχών προς όφελος των γεωστρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας.  Για αυτές τις μάζες των κατατρεγμένων αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης υπάρχουν αιτίες και ένοχοι: είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για το μοίρασμα των πρώτων υλών που προκαλούν οι ηγεμόνες της γης, και υποστηρίζει και η κυβέρνηση της Δεξιάς. Η ωμή καταστολή των προσφύγων στα συνοριακά περάσματα του Έβρου, το πάγωμα της καταγραφής αιτημάτων ασύλου στα σύνορα και η άρον-άρον φυλάκιση και επαναπροώθησή τους, οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τον Ελληνικό Στρατό στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, η άρνηση περισυλλογής ναυαγών με αποτέλεσμα να πνίγονται παιδιά, αποτελούν ρατσιστικά εγκλήματα που δεν ξεπλένονται από καμία γεωστρατηγική επιδίωξη στα πλαίσια του οποιουδήποτε ανταγωνισμού. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτά είναι οι απανταχού ακροδεξιοί και φασίστες, οι φασιστικές ομάδες που περιπολούν και ξυλοκοπούν πρόσφυγες, εργαζόμενους σε ΜΚΟ και αλληλέγγυους στις ακριτικές περιοχές υπό την κάλυψη τοπικών παραγόντων της αυτοδιοίκησης. Η επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης έρχεται σε συνέχεια της εισβολής των ΜΑΤ και της ωμής καταστολής των κινητοποιήσεων στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την επιβολή των νέων στρατοπέδων – φυλακών για τους πρόσφυγες και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε ρόλο ακρίτα-θεματοφύλακα της ΕΕ-Φρούριο των Μέρκελ, Μακρόν και Σία. Και μάλιστα την ώρα που η συμφωνία αυτή έχει γίνει ήδη κουρελόχαρτο από τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και από την Τουρκία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση του ρατσισμού, της λιτότητας και της πολεμοκαπηλείας είναι ο κοινός εχθρός των Ελλήνων εργαζόμενων όσο και των προσφύγων. Από την πλευρά μας δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες-τριες που δραπετεύουν από την κόλαση των πολέμων και της ιμπεριαλιστικής καταλήστευσης. Απαιτούμε να σταματήσουν όλα τα δολοφονικά μέτρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων από την Ελληνική κυβέρνηση. Απόσυρση στρατού, αποδοχή αιτημάτων ασύλου, σταμάτημα των δολοφονικών push backs σε ξηρά και θάλασσα. Να ακυρωθεί και από την πλευρά της Ελλάδας η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά και τον Έβρο με μεταφορά σε ανθρώπινες συνθήκες στην ενδοχώρα. Κλείσιμο των ΚΥΤ τύπου Μόριας. Όχι νέες κλειστές φυλακές. Να ανοίξουν για την προσφυγιά τόσο τα ανατολικά όσο και τα δυτικά σύνορα της χώρας. Να παρασχεθεί άσυλο και σε όσους επιθυμούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις Ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να αιτηθούν άσυλο ή να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Μπλόκο στις φασιστικές ομάδες παντού. Όχι στον πόλεμο και τον εθνικισμό. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις συλλογικότητες και τα άτομα που εναντιώνονται στην ωμή καταστολή κατά των προσφύγων στις ακριτικές περιοχές αντιμετωπίζοντας αυτή την ώρα σοβαρές πιέσεις από κυβέρνηση, ακροδεξιούς και φασίστες. Δηλώνουμε ότι θα κινητοποιηθούμε στηρίζοντας κάθε κινηματική πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ακύρωσης της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Καλούμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις διαδηλώσεις καταγγελίας των ρατσιστικών μέτρων και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες την Πέμπτη 5 Μάρτη. Το Σάββατο 21 Μάρτη, καλούμε κάθε συλλογικότητα, φορέα και άτομο να συμμετάσχει στο ενωτικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 2 μ.μ. στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.
Antinazi Zone – ΥRE Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου ΚΑΠΑ Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό" Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Κ. Πατησίων – Αχαρνών Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών Στέκι Μεταναστών Συντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό-ΜΕταναστευτικό
Στηρίζουν: Διεθνιστική Εργατική Αριστερά Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα» Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα Πολιτική Οργάνωση «Κόκκινο Νήμα» ΝΑΡ γα την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση