Εκδηλώσεις - Καλέσματα

Εκδήλωση του ΕΕΚ: Η επανάσταση και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Σε μια κατάμεστη από κοινό όλων των ηλικιών Λοκομοτίβα, στα Eξάρχεια, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Πόλεμο και την Επανάσταση στη Μέση Ανατολή, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.
Ένα ενδιαφέρον δεκάλεπτο βίντεο για την Χιλή άνοιξε την εκδήλωση. Στο βίντεο γίνεται μια επισκόπηση της πορείας από το πραξικόπημα του 1973 στα επαναστατικά γεγονότα που έχουν συνταράξει όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες και συνεχίζονται.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο σ. Σάββας Μιχαήλ, ο οποίος ανέλυσε την παγκόσμια κατάσταση επικεντρώνοντας στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα με την Χιλή και την Λατινική Αμερική, ο πόλεμος και η επανάσταση αναμετρούνται στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Αλγερία, το Σουδάν, την Υεμένη. "Η επανάσταση είναι παρούσα στην Μέση Ανατολή και χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης", είπε. Απέτισε φόρο τιμής στους τραυματισμένους εξεγερμένους των νέων πορειών που έγιναν στη Βηρυτό του Λιβάνου, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, και κατήγγειλε την "Διάσκεψη του Βερολίνου" που γίνονταν την ίδια μέρα, ως διάσκεψη ληστών όχι για την ειρήνη αλλά για την λεία του πολέμου.
Οι εξελίξεις αφορούν άμεσα το εργατικό-λαϊκό κίνημα και στην Ελλάδα, όπως κατέστησε σαφές ο Σάββας Μιχαήλ, καυτηριάζοντας κυβέρνηση κι αντιπολιτευση:"Ο Μητσοτάκης διαμαρτύρεται γιατί οι μπότες των ιμπεριαλιστών τον πέταξαν έξω από την Διάσκεψη. Ο Τσίπρας τον εγκαλεί γιατί δεν κατάφερε να πάει στο Βερολίνο να φιλήσει τις μπότες των ιμπεριαλιστών".
Στη συνέχεια ανέλυσε την εξέλιξη-τομή που συνιστά η άνανδρη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Ο Κασέμ Σουλεϊμανί προέρχονταν από φτωχή οικογένεια Εβραίου αγρότη και μουσουλμάνας μάνας, ήταν οικοδόμος και διακρίθηκε για τη στρατιωτική του ικανότητα στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ του 1980-1988. Ο επονομαζόμενος από εχθρούς και φίλους "στρατηγός Γκιάπ της Μέσης Ανατολής" (αναφορά στον Βιετναμέζο στρατηγό Γκιάπ που νίκησε το 1953 τα στρατεύματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Ινδοκίνα), έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενοποίηση της πάλης του λαού στο Ιράκ και το Ιράν αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον ISIS, γινόμενος έτσι επίλεκτος στόχος του ιμπεριαλισμού.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα γεγονότα που άμεσα συνδέθηκαν με την δολοφονία του Σουλεϊμανί και προπαντός την κατάληψη της αμερικάνικης πρεσβείας στην Βαγδάτη, για πρώτη φορά μετά την ιστορική κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979. Ο επικεφαλής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Τραμπ δρα σαν γκάνγκστερ, ενόψει μάλιστα της δίκης καθαίρεσής και των εκλογών του Νοεμβρίου 2020, χωρίς να έχει συγκροτημένο σχέδιο στρατηγικής, σε αντίθεση με το Ιράν. Η διαμάχη ανάμεσα στα αντιμαχόμενα κέντρα στην περιοχή, της Σαουδικής Αραβίας (σε συμμαχία όχι μόνο με τα άλλα αντιδραστικά σουνιτικά κράτη αλλά και με το ακροδεξιό σιωνιστικό Ισραήλ) και του Ιράν (σε συμαχαία με τους Σιΐτες του Λιβάνου, του Ιράκ και της Υεμένης) δεν αφορά ουσιαστικά τις θρησκευτικές διαφορές Σιιτών και Σουνιτών. Αυτές χρησιμοποιούνται σαν κάλυμμα και μηχανισμός χειραγώγησης του λαού.
«Δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις στη διαμάχη του Ιράν με τον ιμπεριαλισμό και την Σαουδική Αραβία" είπε ο Σάββας Μιχαήλ "κι ούτε να συμβάλεις στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αποκαλώντας αποκαλώντας "σφάχτη" τον δολοφονημένο Κασέμ Σουλεϊμανί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις πολιτική εμπιστοσύνη κι άκριτη υποστήριξη στο καθεστώς του Ιράν και σε κανένα εθνικισμό, με όποιον μανδύα, θεοκρατικό ή μη, κι αν ενδύεται».
Η κρίση της ηγεμονίας του ιμπεριαλισμού του Τραμπ συνδέεται με την εσωτερική καθεστωτική κρίση στις ΗΠΑ και το πολιτικό-στρατιωτικό αδιέξοδο του ιμπεριαλισμού. Από την άλλη, η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γαλλία, κάνουν θηριώδη εγκλήματα πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η "Διάσκεψη του Βερολίνου" επιχειρεί να διασφαλίσει τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, στην διαλυμένη από τους ίδιους Λιβύη, ιδιαίτερα σε σχέση με τέσσερα ζητήματα : το πετρέλαιο της χώρας, το ρόλο της στις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Γαλλίας στο Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Νίγηρας, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού).
Η διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας για συμμετοχή στη μοιρασιά της πίτας των φυσικών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, είναι αντιδραστική και από τις δύο πλευρές. Οι αστικές κυβερνήσεις οδηγούν σε αιματοκύλισμα τους λαούς της περιοχής, με την Ελλάδα να έχει εμπλακεί στην Ανατολική Μεσόγειο (με την συμμαχία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ), στη Λιβύη σε υποστήριξη του εκπαιδευμένου από την CIA Χαφτάρ και στέλνοντας πυραύλους PATRIOT στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν.
"Η κατάσταση είναι φοβερά απειλητική για γενικευμένη διεθνή ανάφλεξη πολέμου. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει μια άλλη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Αναπτύσσεται από το 2019 ένα δεύτερο κύμα της Αραβικής Επανάστασης, στο Σουδάν με την ανατροπή του δικτάτορα Μπασίρ και στην Αλγερία του Μπουτεφλίκα. Κι από τον Οκτώβρη του 2019 στο Ιράκ και τον Λίβανο".
Το σύνθημα που κυριαρχεί στο δρόμους των επαναστατημένων μαζών, είναι το "Θάουρα" δηλαδή επανάσταση. Η άνεργη νεολαία, με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, είναι επικεφαλής των συγκλονιστικών γεγονότων εκδηλώνοντας με φαντασία την οργή τους για τα διεφθαρμένα αστικά καθεστώτα.
«Η Γαλλία είναι το κλειδί για τις εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς στην πόρτα της γηραιάς ηπείρου φλέγεται η Μέση Ανατολή κι η Βόρεια Αφρική. Η απεργία που γίνεται ενάντια στο αντι-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο του Μακρόν είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από τον Μάη του 1968. Η ηγεσία των ρεφορμιστικών γραφειοκρατικών συνδικάτων παζαρεύει το ξεπούλημα της απεργίας με τον Μακρόν (τον ίδιο εκείνο Μακρόν που φυγαδεύτηκε από θέατρο του Παρισιού αντιμέτωπος με οργισμένους διαδηλωτές). Η μάχη, όμως, δεν είναι απλά συνδικαλιστική αλλά πολιτική. Και στο επίεπδο αυτό εκδηλώνεται η πιο βαθιά κρίση ηγεσίας, ηκρίση της Αριστεράς, τόσο της καθεστωτικής όσο και της λεγόμενης ριζοσπαστικής ή και "επαναστατικής".
Η σύγκρουση επανάστασης και πολέμου αφορά όλους, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ευρώπη, τον κόσμο. Ή η επανάσταση θα σταματήσει τον πόλεμο, ή ο πόλεμος θα ρίξει περισσότερη φωτιά στην επανάσταση.
Το κύριο κι επείγον καθήκον των πρωτοπόρων επαναστατών είναι η πάλη για να ξεπεράσουν οι μάζες τους φραγμούς που βάζουν οι θρησκευτικές διαιρέσεις, κι όλες οι ποικίλες μορφές του αστικού και μικροαστικού εθνικισμού. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται επαναστατική πολιτική οργάνωση και η Διεθνής.
Οι μπολσεβίκοι, ήταν οι μόνοι ικανοί να μάθουνε από τις μάζες, εξηγούσε ο Τρότσκυ, από τις ανάγκες τους, και πιο ήταν το Νέο κάθε φορά στην μεταβαλλόμενη κατάσταση.
Χρειάζεται να γίνει άλμα στην θεωρία, επαναστατική οργάνωση με ρίζες στις μάζες κι εμπιστοσύνη στη μαχητική ικανότητα των κολασμένων της γης. Την ιστορική δύναμη την έχει η επανάσταση", κατέληξε ο Σάββας Μιχαήλ, υπενθυμίζοντας συνάμα ότι «η σοσιαλιστική επανάσταση είναι εκείνο το ιστορικό σημείο όπου η υψηλότερη θεωρητική συνείδηση της εποχής, ο μαρξισμός, έρχεται να συναντηθεί με τις πιο απομακρυσμένες από κάθε θεωρία μάζες».

H επιτυχημένη αυτή εκδήλωση, έκλεισε με την κοπή της πίτας του ΕΕΚ για το 2020 και την κλήρωση δώρων με στόχο την ενίσχυση της εφημερίδας μας της "Νέας Προοπτικής" .
Α.Ε.

Αριστερή Κίνηση Ιλίου – εκδήλωση στις 8/4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αριστερή Κίνηση Ιλίου – εκδήλωση στις 8/4

Η Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡ.Κ.Ι.) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τη Δευτέρα 8 Απριλίου, ώρα 6μμ στο Δημαρχείο Ιλίου (Κάλχου 48-50).

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί η διακήρυξη, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και ο υποψήφιος δήμαρχος της Κίνησης.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης θα είναι η Υγεία. Ομιλητές θα είναι ιατροί του ΕΣΥ και του ΕΦΚΑ.

Σάββατο 16 Μάρτη: Διεθνής κινητοποίηση ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον εθνικισμό & τον πόλεμο.

Σάββατο 16 Μάρτη: Διεθνής κινητοποίηση ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον εθνικισμό & τον πόλεμο.

Συλλαλητήριο στις 2 μ.μ. στην Πλατεία Βικτωρίας και πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ (Λ. Βασ. Σοφίας)

Το Σάββατο 16 Μάρτη, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και στην Ελλάδα, κατεβαίνουμε στους δρόμους ενάντια στη ρατσιστική απανθρωπιά της Ευρώπης - Φρούριο και της Ελλάδας - Κρατητήριο. Τρία χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας, τα ποσοστά των πνιγμένων προσφύγων στη Μεσόγειο διπλασιάστηκαν μέσα στο 2018, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η αθλιότητα των hot-spot και των μαζικών απελάσεων προσφύγων σε χώρες που κινδυνεύει η ζωή τους καλά κρατεί. Κυβερνήσεις με υπουργούς όπως ο ακροδεξιός Σαλβίνι υπαγορεύουν την ρατσιστική ατζέντα που πρόθυμα ακολουθούν τα επιτελεία της ΕΕ, συνδράμοντας την «Λιβυκή ακτοφυλακή» αδίστακτων πολέμαρχων να κυνηγά καρυδότσουφλα προσφύγων που προηγουμένως φυλακίζουν και βασανίζουν, εκδιώκοντας κάθε διασωστικό σκάφος από την ανοιχτή θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας και ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη. Κυβερνήσεις όπως του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πρωτοστατούν στο σφράγισμα των συνόρων της ΕΕ συμπληρώνοντας τη δολοφονική πολιτική αποτροπής των θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου με μαζικής κλίμακας παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία από τα σύνορα του Έβρου. Την ίδια ώρα αρνούνται την νομιμοποίηση και εξίσωση των μεταναστών που ζουν στη χώρα, προχωρούν σε πολύμηνους εγκλεισμούς και απελάσεις ανθρώπων χωρίς χαρτιά, γκετοποιούν τους πρόσφυγες και συντηρούν την έλλειψη υποδομών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα. Στα κρατητήρια και στους δρόμους των πόλεων, μετανάστες δέχονται βίαιες επιθέσεις από αστυνομικούς. Αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε αστυνομικά τμήματα όπως ο άτυχος Ebuka από τη Νιγηρία, πατέρας δύο παιδιών που εξέπνευσε στο ΑΤ Ομόνοιας όπου είχε προσαχθεί και κρατούνταν με ευθύνη των αστυνομικών του αμαρτωλού ΑΤ, υπεύθυνου για πολλές περιπτώσεις βασανισμών και θανάτων ως συνέπεια της εγκληματικής αστυνομικής βίας, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και στην περίπτωση του Εμπούκα. Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες, ανθρώπινη διαβίωση με ανοιχτές πόλεις και σχολεία για τις οικογένειές τους, κατάργηση των Hot spots, των κέντρων εγκλεισμού και των camps συγκέντρωσης προσφύγων σε όλη τη χώρα και την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό των πόλεων, ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας και στην ΕΕ, νομιμοποίηση και κοινωνική εξίσωση των μεταναστών-τριών που ζουν στην Ελλάδα, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Διαδηλώνουμε για να σταματήσουν η αστυνομική βία και οι δολοφονίες μεταναστών, για δικαιοσύνη στον Ebuka και σε όλα τα θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες διαδηλωτές που στις αρχές Φλεβάρη διαδήλωσαν σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας με κεντρικό σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» αντιδρώντας στη ρατσιστική πολιτική του Σαλβίνι.

Η διεθνής κινητοποίηση της 16 Μάρτη αποτελεί ταυτόχρονα μαζική απάντηση στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή. Στην Ελλάδα, ακροδεξιοί και φασίστες ηττήθηκαν από το αντιρατσιστικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς στην απόπειρα της εκδίωξης των προσφυγόπουλων από τα σχολεία και υφίστανται σημαντική πίεση από τη συνεχιζόμενη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Επιμένουν όμως να προκαλούν καβαλώντας το άρμα του εθνικισμού με αφορμή το «Μακεδονικό», οργανώνοντας εθνικιστικά συλλαλητήρια, φασιστικά «ντου» στη Βουλή και εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία ενώ ξαναεμφανίζονται με επιθέσεις ταγμάτων εφόδου ενάντια σε μετανάστες, κοινωνικούς χώρους και νεολαίους σε πόλεις και γειτονιές. Ποντάρουν στην απογοήτευση του κόσμου από την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την απροκάλυπτη σε πολλές περιπτώσεις ανοχή της αστυνομίας, τη συνεχιζόμενη πολιτική εγκλωβισμού και περιθωριοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Ενθαρρύνονται από τις εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη στοχεύοντας σε άνοδο των ακροδεξιών/φασιστικών σχηματισμών και στην Ελλάδα, στην επερχόμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα τους αφήσουμε. Απέναντι στον εθνικισμό και τις πολεμικές κραυγές, μόνη εγγύηση είναι η ενότητα των εργαζόμενων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων ένθεν και ένθεν των συνόρων.
Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό. Υπέρ της αλληλεγγύης και της φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς που από κοινού έχουμε να αντιπαλέψουμε την ανεργία, τους μισθούς πείνας και τα μέτρα λιτότητας που μας επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις μας και τους διεθνείς «συμμάχους μας». Απαιτούμε την ισόβια καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και το τσάκισμα των παρακλαδιών της που εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά να προκαλούν με βίαιες επιθέσεις και τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν θα επιτρέψουμε την παρουσία των φασιστών στους χώρους δουλειάς, τις σχολές και τα σχολεία μας.

Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια. Ο πόλεμος κατά των προσφύγων θεωρήθηκε παράδειγμα συνεργασίας Ελληνικού-τουρκικού κράτους. Στην συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, εκτιμήθηκε ότι η συνεργασία τους στον πόλεμο τρομοκράτησης των λαών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «προσφέρει» τη δυνατότητα ευρύτερης συνεννόησης των δύο κρατών. Αυτό είναι το Ελληνικό κράτος που διεκδικεί ρόλο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ των λαών της περιοχής και εξοπλίζεται-χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να διαφυλάξει τα σύνορα της από τα ποτάμια της προσφυγικής απελπισίας. Στεκόμαστε ενάντια στη συμμαχία των προθύμων της Ελληνικής κυβέρνησης με τον ματοβαμμένο άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου με διακύβευμα τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων για λογαριασμό πολυεθνικών και ντόπιων πετρελαϊκών και κατασκευαστικών συμφερόντων. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φέρνουν τους λαούς της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο και απαιτούν νέες υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες που είναι ήδη επιβαρυμένες δυσβάσταχτα από τον εντεινόμενο Ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Οι ίδιοι ανταγωνισμοί και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση των αιματηρών συγκρούσεων στη Συρία και τη Μέση Ανατολή που έχουν ξεσπιτώσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχουν ισοπεδώσει εκατοντάδες πόλεις. Καταγγέλλουμε την Αμερικανοκίνητη ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας, τον οικονομικό αποκλεισμό και το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί με άμεσες συνέπειες στην επιβίωση τμημάτων του πληθυσμού της. Καταγγέλλουμε την αντιμεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ που σε συνδυασμό με την οικονομική αφαίμαξη των λαών της λατινικής Αμερικής οδηγεί στην απελπισία και αδιέξοδο εκατομμύρια ανθρώπους των χωρών της περιοχής.
Όχι άλλο αίμα για πετρέλαια και υδρογονάνθρακες. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα. Όχι στη συμμαχία της Ελλάδας με ΗΠΑ-Ισραήλ και Αίγυπτο. Λεφτά για υγεία, παιδεία, μισθούς και συντάξεις, όχι για εξοπλισμούς. Αυτό θα είναι το μήνυμα ειρήνης των διαδηλώσεων της 16ης Μάρτη στην Αθήνα.

Στις κινητοποιήσεις της 16 Μάρτη, πιάνουμε το νήμα των κινητοποιήσεων ενάντια στις δολοφονίες του Ζακ(Zackie), της Ελένης στη Ρόδο, ενάντια στην ομοφοβική και σεξιστική καταπίεση και βία. Υπερασπίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα καθενός και καθεμιάς στη σεξουαλική του/της ταυτότητα, διεκδικούμε ισότιμη μεταχείριση των γυναικών σε κάθε επίπεδο κοινωνικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανόμενων των μεταναστριών, των γυναικών προσφύγων και των lgbtqi ατόμων. Λίγες μέρες μετά τις κινητοποιήσεις για τη μέρα της γυναίκας της 8ης Μάρτη όπου θα συμμετέχουμε, διαδηλώνουμε για αξιοπρεπή κοινωνικά επιδόματα, άδειες και επιδόματα τοκετού για όλες τις γυναίκες, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και ολοήμερο σχολείο για όλα τα παιδιά, δωρεάν σίτιση στα σχολεία, εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις, χώρους στέγασης προσφύγων, τοπικές συλλογικότητες και ομάδες, ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες και μαζικούς φορείς να δώσουν το παρών στις κινητοποιήσεις της 16 Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό, το φασισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.

Αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές, προσφυγικές οργανώσεις, Χώροι στέγασης προσφύγων, Συντονισμοί /Συλλογικότητες / Σωματεία

 

Αριστερή δημοτική κίνηση στο Βόλο

Σε κλίμα συντροφικό και αγωνιστικό το Σάββατο 16/2/19 έγινε η ιδρυτική συνέλευση για μια αριστερή αντικαπιταλιστική /αντιδιαχειριστική δημοτική κίνηση στο Βόλο.

Άξονας της συζήτησης ήταν το σχέδιο προγράμματος που επεξεργάστηκε η επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, ενώ οι εισηγήσεις που έγιναν από τον σ. Στέφανο Μολόχα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τον σ. Γιάννη Χατζηγιάννη (ΕΕΚ) είχαν σκοπό να αποσαφηνίσουν τον πολιτικό χαρακτήρα του δημοτικού σχήματος και τους στόχους του την επόμενη κρίσιμη περίοδο.

Τα μέλη της κίνησης ξεκίνησαν την παρουσίαση εστιάζοντας στον ανατρεπτικό αντικαπιταλιστικό και αντιδιαχειριστικό χαρακτήρα της κίνησης που βρίσκεται σε πλήρη ρήξη όχι μόνο με τον Δήμο και τον εκάστοτε δήμαρχο ως προέκταση του ίδιου του κράτους αλλά και με την κυβέρνηση που διατύπωσε τη "συνέχεια του κράτους" που σήμαινε και τη συνέχεια των αντιδραστικών μνημονίων και την ίδια την ΕΕ που μέσω των δημοσιονομικών προγραμμάτων σταθερότητας και των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τον εργαζόμενο πληθυσμό για τη σωτηρία του χρηματιστικού κεφαλαίου ενώ ταυτόχρονα κατευθύνει όλες τις εν δυνάμει επενδύσεις σε στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου αποσαθρώνοντας εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

Το πρόγραμμα του δημοτικού σχήματος δεν έρχεται να ενισχύσει την αυταπάτη ότι ένας πιο έντιμος δήμαρχος θα μπορέσει (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούνται έντιμοι άνθρωποι) να αλλάξει τον πολιτικό χαρακτήρα των Δήμων ενώ ταυτόχρονα θα υποτάσσεται πειθήνια στις επιταγές των μνημονίων, του οικονομικού ελέγχου από τις νέες υπηρεσίες που προβλέπει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των ΕΣΠΑ. Αντίθετα, εκείνο που απαιτείται είναι η κινητοποίηση του εργαζόμενου και άνεργου πληθυσμού σε ένα πολιτικό πρόγραμμα που δεν μετατρέπει τις δημοτικές εκλογές σε μια συνθηματολογία για την "έξυπνη, την ανθρώπινη πόλη, όλοι μαζί αλά Σκάι", όταν όλοι όσοι τα επικαλούνται ταυτόχρονα υποστηρίζουν την πιο απάνθρωπη πολιτική κατά του εργαζόμενου πληθυσμού. Ο Μπέος δεν εκλέχτηκε στη βάση του προγράμματος του αλλά στη βάση της δυσαρέσκειας κατά όλων όσων ψήφισαν τα μνημόνια επιχειρώντας να επιβάλλει τη νομιμότητα των μπράβων. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ενισχύουν τη γραμμή Μπέου αλλά αναπόφευκτα θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως και στη Λατινική Αμερική ή τους PODEMOS) στο χείλος της καταστροφής ανοίγοντας το δρόμο σε φασίστες ή άκρατους νεοφιλελεύθερους δεξιούς.
Το πρόγραμμα συνδέει τα τοπικά προβλήματα με ένα πολιτικό πρόγραμμα ρήξης με το αστικό σύστημα, ένα πρόγραμμα που επιθυμούμε να συζητηθεί πλατιά μέσα στο λαό ως μια βάση συζήτησης για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα με στόχευση την μαχητική ενότητα στη δράση για την άμεση ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών (εργασία, στέγη, νερό, ρεύμα, υγεία, περιβάλλον, πολιτισμός, δικαιώματα, λαϊκές ελευθερίες, πάλη κατά του φασισμού, του εθνικισμού και του πολέμου) ώστε να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού δείχνοντας το δρόμο για μια άλλη κοινωνία με την εξουσία στα χέρια των καταπιεσμένων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Ν.Κανελής ενώ παραβρέθηκαν και μέλη της νεολαίας της ΛΑΕ. Τεθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα ένωσης όλης της αριστεράς σ' ένα ενιαίο εκλογικό μέτωπο.
Όπως διευκρινίστηκε από τους ομιλητές, η ένωση πρέπει να κινείται βάσει συμφωνίας σ' ενα πολιτικό πρόγραμμα που ερχεται σε αντίθεση με το κράτος, το κεφάλαιο και τα τέρατα που γεννούν, εκμετάλλευση, εθνικισμό και φασισμό. Η σύγκλιση απόψεων δεν ειναι εφικτή σε κρίσιμα ζητήματα απέναντι στο τοπικό κράτος (διαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ) αλλά και σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα στα οποία η ΛΑΕ κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από το σχήμα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Όπως αναφέρεται και στη διακήρυξη της κίνησης,
"Δεν επιδιώκουμε μια ευκαιριακή συμμαχία δυνάμεων και αγωνιστών, ούτε τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου μιας χρήσης. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ενωτικού, μαζικού, δημοκρατικού, μαχητικού σχήματος, που θα γίνει ένας ζωντανός πόλος αντιπαράθεσης με την αστική πολιτική και θα είναι κύτταρο αγώνα"
" Η πολιτική πρόταση που καταθέτουμε απευθύνεται στον μαχόμενο κόσμο της εργασίας, σε αριστερές πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες και κάθε αγωνιστή για την ενότητα στη δράση και την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος στη βάση ενός προγράμματος εξόδου από την καπιταλιστική κρίση για την ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής του εργαζόμενου λαού δίνοντας πραγματική διέξοδο στα συμφέροντα, τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων στρωμάτων της κοινωνίας. Μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της αστικής κυριαρχίας για να αναδυθεί μια άλλη, κάθετα αντίθετη προς αυτή, εξουσία πλειοψηφίας, η εργατική εξουσία με την πιο πλατιά δημοκρατία, για μια κοινωνία χειραφετημένη και απελευθερωμένη απ΄ όλα τα δεσμά της βαρβαρότητας. Η πρόταση είναι όχι μόνο αναγκαία για την επιβίωση και τη ζωή του εργαζόμενου λαού, αλλά και ρεαλιστική όσο ποτέ μέχρι σήμερα".

Στη νέα συνέλευση, 2 Μαρτίου, 7 μ.μ. στη Λέσχη Εργαζομένων & Νεολαίας, θα συζητηθεί το όνομα του σχήματος και το πρόγραμμα δράσης.

25/2/2019

Ιδρυτική Συνέλευση Αριστερής Δημοτικής Κίνησης στο Ίλιον

Oι δημοτικές εκλογές του Μαίου 2019 θα διεξαχθούν σε μία εκρηκτική συγκυρία για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις κρισιμότερες ευρωεκλογές από γεννέσεως της ΕΟΚ-ΕΕ, αλλά και ενώ θα κλείνει σχεδόν ένας χρόνος από την «έξοδο» από τα Μνημόνια. Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και εφαρμόζει ακόμα και στους τελευταίους μήνες της εξουσίας της την μνημοναική/αντιλαϊκή πολιτική με τον καλύτερο για το κεφάλαιο, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τους δανειστές,τρόπο.

Μέσω των δημοτικών εκλογών, συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει όχι μόνο να τη «βγει λάδι» μετά από οχτώ χρόνια μνημονιακής λεηλασίας σε βάρος του λαού για λογαριασμού του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου , αλλά προπαντός να λάβει «νωπή» λαϊκή εντολή για να τη συνεχίσει «εκτός» Μνημονίων , αλλά εντός ενός χειρότερου Ευρωενωσιακού, καπιταλιστικού πλαισίου της άγριας δημοσιονομικής λιτότητας, της απορρύθμισης των Πρωτοβουλία για την συγκρότηση Αριστερής Δημοτικής Κίνησης στο Ιλιον ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 6.00 ΜΜ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΛΙΟΥ εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της κρατικής καταστολής ενάντια στους ντόπιους και μη εργάτες (τους μετανάστες, τους πρόσφυγες κλπ.).

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Δήμοι, βάσει των όρων που δημιουργεί και ο «Κλεισθένης» μετατρέπονται ακόμα περισσότερο σε παραρτήματα του αστικού κράτους, ειδικά όπως αυτό έχει διαμορφωθεί επί μνημονίων, δηλαδή ένας στυγνός μηχανισμός ‘’παραγωγής’’ πλεονασμάτων στις πλάτες των εργατών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, ο οποίος προωθεί την προσωρινή απασχόληση, την φτωχοποίηση, την βία σε κάθε διαφορετικότητα, τον ρατσισμό αλλά και τη περιβαλλοντική καταστροφή. Σ’ αυτό το πλαίσιο καμία φιλολαική και πολύ περισσότερο αριστερή διαχείριση δεν είναι δυνατή.

Κάθε άλλο παρά εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Ιλίου, στον οποίο κυβερνά από το 1982, η ΠΑΣΟΚική παράταξη του Κουκουβίνου -Ζενέτου. Η παρούσα δημοτική αρχή πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια:

• στην παραβίαση του ωραρίου των εμπορουπαλλήλων με τις «λευκές νύχτες», αλλά και τη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στον Δήμο

• στην προσπάθεια “τεμαχισμού”, τσιμεντοποίησης και ιδιωτικοποίησης του πάρκου Τρίτση, με την προσθήκη μονάδας επεξεργασίας βοθρολυμάτων, αλλά και • στην μετατροπή των ελεύθερων χώρων και των πλατειών από χώρους κοινωνικής συναναστροφής, σε χώρους εκμετέλλευσης τραπεζοκαθισμάτων. Με αυτή τη δημοτική αρχή έχει συμβιβαστεί η «Αλληλέγγυα Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αντιπαρατίθενται επί της ουσίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ και το τέως «Αριστερό» και νυν «Ασυμβίβαστο» Ίλιο. Από αυτήν την άποψη υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη συγκρότηση μίας μετωπικής, μαχητικής, αριστερής, εργατικής τοπικής κίνησης στο Ίλιον η οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαίου . Η κίνηση αυτή πρέπει να είναι:

• Μετωπική - Να απευθύνεται σε κάθε μαχόμενη δύναμη του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, για την από κοινού δράση είτε στα πλαίσια της (σ.σ. της τοπικής κίνησης), είτε γενικότερα στο κίνημα.

• Μαχητική – Να μπαίνει μπροστά στην κινητοποίηση του λαού για κάθε του πρόβλημα, να παλεύει για πρόγραμμα αιτημάτων σε σύγκρουση και ρήξη με τα ασφυκτικά πλαίσια των αστικών Δήμων, το αστικό κράτος, την ΕΕ, και να μην αρκείται μόνο στις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος μας, δεν είναι ένας δήμος με άλλο διαχειριστή, αλλά κίνημα κατοίκων με τις δικές του μορφές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, με λαικές συνελεύσεις.

• Αριστερή – Να προβάλλει ασυμβίβαστα τα προτάγματα της αριστεράς, την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση-καταπίεση, ενάντια στο αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις τους, για την ανατροπή τους, για να ανοίξει ο δρόμος για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και όλη της κοινωνίας. Ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για την αλληλεγγύη στους μετανάστες, στους πρόσφυγες και κάθε κατατρεγμένο.