Άρθρα

Ένας χρόνος χωρίς τον Zακ/Zackie

Tρεις με τρισήμισυ χιλιάδες άνθρωποι, ένα πολύχρωμο πλήθος, διαδήλωσε στο κέντρο της Aθήνας, το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου.
Στην οδό Γαμβέτα, στον τόπο της απάνθρωπης δολοφονίας, φίλοι του Zακ, συλλογικότητες του ΛOATKI κινήματος, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και της αναρχίας (ανάμεσά τους το EEK) ήταν εκεί για να τιμήσουν τον Zακ, την Zackie, να απαιτήσουν δικαιοσύνη, την τιμωρία των ενόχων (η EΔE για τις ευθύνες των αστυνομικών δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί)· ακόμη, για να παλέψουν ενάντια στην ομοφοβία, το ρατσισμό και το μίσος στη διαφορετικότητα. Πριν την έναρξη της πορείας ο δρόμος μετονομάστηκε σε οδό ZACKIE OH.
Στη συγκέντρωση και την πορεία πήραν μέρος οι Συλλογικές Δράσεις Kοινωνικής Aλληλεγγύης του 18Άνω που μοίραζαν την παρακάτω χαρακτηριστική προκήρυξη:

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ
***
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ  ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 18 ΑΝΩ
ΜΠΟΤΑΣΗ 11 ΕΞΑΡΧΕΙΑ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ

Ένας χρόνος χωρίς τον Ζακ Κωστόπουλο. Ένας χρόνος από τότε που δολοφονήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Ένας χρόνος με τους δολοφόνους του να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη.
Ο Ζακ ήταν ένα νέο παιδί, ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος που αγωνιζόταν για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων, της βίας, της καταπίεσης, του ρατσισμού και του φασισμού. Μάλιστα ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει στο παρελθόν έλεγε προφητικά: «Όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον, γιατί κοιτάς από την άλλη; Δεν λέω να παίξεις ξύλο γιατί ούτε εγώ το έχω με το ξύλο, αλλά μπορείς να βάλεις μια φωνή. Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο.»
Ο Ζακ δολοφονήθηκε από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έβαλαν την περιουσία τους πάνω από την ανθρώπινη ζωή, δολοφονήθηκε από την αστυνομία η οποία έβγαλε κάθε αρρωστημένο σαδιστικό  ένστικτο πάνω στο σώμα του και δολοφονήθηκε επίσης από όλους τους «κανονικούς» παρατηρητές, αφού κανένας δεν έκανε κάτι ώστε να εμποδίσει το φόνο. Ακόμα και μετά το θάνατό του λιντσαρίστηκε ξανά από τα ΜΜΕ, αφού με χαρακτηρισμούς όπως ο «τοξικομανής» ή ο «επίδοξος ληστής» κατασκεύασαν ένα αφήγημα στο πεδίο της κυρίαρχης γνώμης που σκοπός ήταν να δημιουργηθεί η αίσθηση περί παραβατικότητας και επικινδυνότητας.
Η πολυστιγματοποίηση του Ζακ είχε στόχο την ενοχοποίηση της διαφορετικότητας. Η σεξουαλική του ταυτότητα, ο HIV+ αλλά και η στάση του ως κοινωνικού ακτιβιστή έδωσαν το πάτημα ώστε χυδαία να δυσφημιστεί στην υπηρεσία της υπεράσπισης της ατομικής ιδιοκτησίας και της δημόσιας τάξης που περιλαμβάνει από βασανισμούς μέχρι και δολοφονίες. Η συνήθης τακτική κατασκευής αποδιοπομπαίων τράγων και παρανόμων για τον έλεγχο και τον εκφασισμό της κοινωνίας -με μια λέξη η βιοπολιτική- έγινε ακόμα μια φορά με τον καταλυτικό ρόλο του αστικού κράτους και της κυρίαρχης  δημοσιογραφίας μέσω της ενοχοποίησης και του λόγου περί «υγιούς κανονικότητας».
Ο άκρατος ατομικισμός γίνεται αιτία ρήξης των κοινωνικών δεσμών με κορύφωση ένα διάχυτο ρατσισμό και ένα ασφυκτικό περιβάλλον μη αποδοχής ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Ζακ δεν στήριζε μόνο τη δική του ταυτότητα αλλά μαχόταν για όλες τις ταυτότητες.
Ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα νομιμοποιεί ως κυρίαρχη ιδεολογία το μίσος απέναντι σε ό,τι δεν ευθυγραμμίζεται με την κουλτούρα του κανιβαλισμού και απειλεί το status quo και τις εξουσίες που αυτό αναπαράγει.
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ/ΤΗΣ ZAK/ZACKIE ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ
 

Υπόθεση Novartis και κρίση του κράτους

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την υπόθεση Novartis έχουν ακόμη περισσότερο περιπλέξει την υπόθεση αυτή. Όχι μόνο από την σκοπιά της εύρεσης της αλήθειας και εξιχνίασης της υπόθεσης που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης Ελλάδας. Αλλά κυρίως από την σκοπιά του βαθέματος της πολιτικής κρίσης που πλέον έχει πάρει και χαρακτήρα βαθιάς πολιτειακής κρίσης.

Και αυτό διότι η πρόσφατη επικράτηση της σκληροπυρηνικής πτέρυγας της ΝΔ για άμεση παραπομπή στην Βουλή για σύσταση προ-ανακριτικής επιτροπής κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Παπαγγελόπουλου, με το ερώτημα της διερεύνησης ευθυνών για παρεμβάσεις και πιέσεις στην δικαιοσύνη, δεν αποτελεί απλά μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από το κύριο επίδικο της υπόθεσης αυτής που αφορά την παθητική και ενεργητική δωροδοκία κυβερνητικών και κρατικών λειτουργών, διαχρονικά με σκοπό την παγκόσμια χρηματιστηριακή και εμπορική εκμετάλλευση από μεριάς της Ελβετικής πολυεθνικής.
Δεν αποτελεί ούτε και μόνο μια από τις συνηθισμένες επικοινωνιακής κοκορομαχίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όπου η ΝΔ απαντά τώρα στην παραπομπή των δικών της στελεχών – και του ΠΑΣΟΚ – πρόπερσι για τα αδικήματα αυτά.
Ούτε απλά και μόνο, συνιστά μια ρεβανσιστική επάνοδο του κομματιού εκείνου σε κράτος και παρακράτος που βρίσκει έδαφος με την επάνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση και το πράσινο φως που αυτή σηματοδοτεί.

Βάζει επιπλέον όλων των άλλων, αντικειμενικά στο κάδρο της κρίσης τις κορυφές της δικαστικής εξουσίας με τον πόλεμο μέχρις εσχάτων μεταξύ παλαιών και νέων ανωτάτων δικαστικών, όπου ήδη οι δημόσιες καταγγελίες ου μην αλλά και μηνήσεις αναμεταξύ τους δίνουν και παίρνουν.
Από την μια μεριά οι καταθέσεις της πλευράς Ράϊκου – Αγγελή και από την άλλη μεριά η κα. Τουλουπάκη - και στο βάθος η τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός του 2015, η κα. Θάνου. Οι πρώτες μάλιστα καταθέσεις με την μετά από 2,5 χρόνια επώνυμη καταγγελία κατά του Παπαγγελόπουλου, κάθε άλλο παρά οδηγούν την υπόθεση - που θα μπει για συζήτηση στην Βουλή κάπου μεταξύ 8 και 10 Οκτωβρίου - στο αρχείο, μετά την όποια επικοινωνιακή εκμετάλλευση της, όπως ίσως είχαν κατά νου κάποιοι στην ΝΔ. Διότι σε κάποιους μέσα στην ΝΔ υπήρχε η σκέψη παραπομπής Παπαγγελόπουλου με «υπονομευμένη» την ευρύτητα της έρευνας, απλά για να πατσίσουν και την αντίστοιχη αρχειοθέτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικών της παραπεμπόμενων από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα φαίνεται πως, αυτή η παραπομπή θα πάρει διαστάσεις όπου η νομική διαδικασία θα είναι αναπόφευκτη.

Αλλά τι σημαίνει εμπλοκή του Παπαγγελόπουλου;
Σημαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό και βαθύ. Σημαίνει εμπλοκή του προέδρου της δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και ίσως και ενός μέρους της ΚΥΠ!
Είναι γνωστό σε όλους, ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν ο τέως διοικητής της ΚΥΠ που είχε προωθήσει και προστατεύσει ο Προκόπης Παυλόπουλος όταν ήταν υπουργός εσωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή.
Αλλά αυτό βάζει τον πρόεδρο της δημοκρατίας σε άμεση αμφισβήτηση από το κόμμα από το οποίο προέρχεται και συνεπώς καθιστά αδύνατη την όποια συναινετική επανεκλογή του. Αυτό οριοθετεί το άμεσο πολιτικό σκηνικό από τώρα μέχρι και τις αρχές τις νέας χρονιάς δίνοντας και την απαραίτητη αφορμή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με την συμπλήρωση σχεδόν του πρώτου χρόνου της θνησιγενούς κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά την διαφαινόμενη αποτυχία προεδρο-εκλογής.
Αλλά υπάρχει και μια ακόμη πιο σημαντική σκοπιά της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου που ξεφεύγει των στενών ζητημάτων εσωτερικής κατανάλωσης. Επί των ημερών του στην ηγεσία της ΚΥΠ, η Ελληνική μυστική υπηρεσία χειρίστηκε -και έθαψε- την υπόθεση των υποκλοπών της CIA και την αυτοκτονία (ή δολοφονία κατά άλλους) του τεχνικού στελέχους της Vodafone, Τσαλικίδη. Επί των ημερών του θάφτηκε και η υπόθεση των απαγωγών των Πακιστανών που οργάνωσε σε μια επιχείρηση φιάσκο η CIA και η βρετανική MI6.

Αυτή η διάσταση ανάμεσα στο «εσωτερικό» και στο «εξωτερικό» έρχεται στο προσκήνιο ξανά με την υπόθεση Novartis. Είναι σε όλους γνωστό ότι η υπόθεση δεν θα ξεσκεπάζονταν και δεν θα αποκαλύπτονταν αν οι μάρτυρες κλειδί, δεν είχαν την προστασία των Αμερικανικών ανακριτικών αρχών και του FBI. Και θα είχε μπει προ πολλού στις καλένδες, αν δεν νοιάζονταν οι ΗΠΑ των οποίων θίγονται κολοσσιαία ζωτικά συμφέροντα.

Θυμίζουμε ξανά την ουσία της υπόθεσης:
Η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα, είναι τιμή αναφοράς για την φαρμακοβιομηχανία σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, διότι είναι σχετικά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο τιμών, αλλά εξαιτίας της παραδοσιακής πολυφαρμακίας και υπερσυνταγογράφησης που διέπει την εγχώρια αγορά είναι καθοριστική για την ΕΕ στο σύνολο.
Υπολογίζεται ότι μια ανατίμηση ενός φαρμάκου έστω και κατά 10 σεντς ανά τεμάχιο – από παράνομη ενέργεια δωροδοκίας κρατικού ή κυβερνητικού υπαλλήλου-  μπορεί να φέρει έσοδα, σε όλη τη Ευρωπαϊκή αγορά με τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε ετήσια βάση, που να αγγίζουν ακόμη και τα 25 εκατομμύρια ευρώ από το συγκεκριμένο φάρμακο και μόνο!
Αυτό σημαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια για το σύνολο των φαρμάκων της εταιρίας σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Και αναπόφευκτα αυτό με την σειρά του αποφέρει πολλά δις ευρώ στην χρηματιστηριακή σφαίρα στην Wall Street και αθέμιτο ανταγωνισμό της Novartis απέναντι στις Αμερικανικές εταιρίες.
Αυτό αποτελεί casus beli για την Αμερικάνικη κυβέρνηση, το κράτος της και την προστασία των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πώς θα μπορούσε να κλείσει η υπόθεση λοιπόν από μεριάς Αμερικάνων;
Θα δεχτούν να μπει στο αρχείο η διερεύνηση της δωροδοκίας;
Θα δεχτούν να αποπροσανατολιστεί η έρευνα για την καθαυτό πτυχή της και να θυσιαστούν στελέχη που την εξυπηρέτησαν σε μια προηγούμενη φάση (και όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση);
Και αν αυτό συμβεί, θα σταματήσει η φάμπρικα της ανατίμησης από εδώ και πέρα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο;
Ασφαλώς θα επιχειρηθεί ένας συμβιβασμός σε εσωτερικό επίπεδο κάποια στιγμή. Όμως με ανοιχτή την διεθνή διάσταση της υπόθεσης και με τα ασύλληπτα ποσά χρημάτων που κρύβονται πίσω από αυτά, ο συμβιβασμός θα έχει πολύ μεγάλο τίμημα για όσους τον επιχειρήσουν.

Γ. Χλ.
 

Διαδηλώσεις σε όλο το κόσμο για την κλιματική αλλαγή

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις ακόμα και απεργία, σε χώρες όπως η Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα, δηλαδή οι αποχές των μαθητών από τα μαθήματά τους ως διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή, είναι ένα αυξανόμενο διεθνές κίνημα μαθητών που αποφασίζουν αντί να παρακολουθήσουν μαθήματα να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις απαιτώντας δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή.
Η δημοσιότητα και διαδεδομένη διοργάνωση ξεκίνησε όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ οργάνωσε δράση έξω από το σουηδικό Ρίκσνταγκ (κοινοβούλιο), κρατώντας πινακίδα που έγραφε "Skolstrejk för klimatet" δηλ. "σχολική απεργία για το κλίμα", τον Αύγουστο του 2018.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των μαθητών είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Μαζικές διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες Ολλανδοί, από κάθε γωνιά της χώρας, κατέκλυσαν τους δρόμους της Χάγης, για να δώσουν δυναμικό παρόν στην «απεργία για το κλίμα» που οργανώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μεταξύ των διαδηλωτών, χιλιάδες παιδιά που άφησαν τα μαθήματά τους για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να θέσουν με τη σειρά τους στους κυβερνώντες το ερώτημα «Πώς τολμάτε;», αντλώντας έμπνευση από την ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ στα Ηνωμένα Έθνη.
Η συμμετοχή στην πορεία της Χάγης ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τους διοργανωτές να υπολογίζουν τους συμμετέχοντες στις 35.000.

Στη Γερμανία, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας αξιώνοντας περιβαλλοντική προστασία, αν και η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας.

Περίπου 60.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της Στοκχόλμης, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Μαζική ήταν και η συμμετοχή σε πόλεις όπως η Ουψάλα, το Μάλμε και η Ουμέα, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την περιοχή μπροστά από το κοινοβούλιο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο των Παρασκευών για το Κλίμα σε όλη την Ιταλία.
Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών εκτίμησε ότι 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρώμη, αριθμός ρεκόρ για την Ιταλία σε διαδηλώσεις για το κλίμα και 150.000 άνθρωποι στο Μιλάνο.

Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στον Καναδά

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, 16χρονη ακτιβίστρια, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της μαζικότατης διαδήλωσης που έλαβε την Παρασκευή 20/9, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η16χρονη βάλλεται από παντού: οι δεξιοί, απο τον Τραμπ, τον Μπολσονάρο, μέχρι τις ακροδεξιές σελίδες, πιστεύουν ότι η κλιματική κρίση δεν υπάρχει, ο Αμαζόνιος δεν καίγεται, οι Πάγοι στους Πόλους δεν λιώνουν, η γη, για πολλούς από αυτούς, είναι... επίπεδη και ότι “η μαθήτρια κάνει κοπάνα από τα μαθήματά της κάθε Παρασκευή για να χάσει μάθημα”.
Από την άλλη μεριά βάλλεται και από όσους την θεωρούν υπερβολική ενώ κάποιοι -ακόμα και στην αριστερά- την θεωρούν «όργανο σκοτεινών κέντρων» και οτιδήποτε κάνει είναι βάσει επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η αλήθεια είναι ότι η μαθήτρια δεν διστάζει να τα βάλει με τους ισχυρούς του πλανήτη, κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για την κλιματική αλλαγή, ενώ την ίδια στιγμή καλεί για Παγκόσμια Απεργία εναντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό άλλωστε ήταν και μήνυμα που έστειλαν εκείνη και μισό εκατομμύριο διαδηλωτές για μία νέα «παγκόσμια απεργία», ούτως ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Γ.Σ

ΜΟΡΙΑ-ΛΕΣΒΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΗΣ-ΦΡΟΥΡΙΟ»


Τις πολιτικές Σαλβίνι και Όρμπαν στο Προσφυγικό αντιγράφει ο «Κούλης» της Δεξιάς

Αυτό που έγινε στη Μόρια, στο στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο, συνιστά ένα έγκλημα του ελληνικού κράτους, της κυβέρνησης Μητσοτάκη (και της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα) και βεβαίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υψώνει τείχη στις προσφυγικές ροές (για τις οποίες αυτή και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχουν πρωτίστως την ευθύνη) μετατρέποντας τα νησιά του Αιγαίου σε κολαστήρια κράτησης προσφύγων.
13 χιλιάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, κυνηγημένοι από τους πολέμους, την πείνα και συχνά την έλλειψη νερού, στοιβαγμένοι σε ελάχιστα τετραγωνικά κρατούνται αιχμάλωτοι στα ελληνικά κέντρα κράτησης, κατ’ ευφημισμό κέντρα «φιλοξενίας» με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Ένα βραχυκύκλωμα σε ένα από τα κοντέινερ-σπιτάκια έγινε αφορμή για την πυρκαγιά το απόγευμα της 29ης Σεπτεμβρίου που απανθράκωσε μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, έκαψε ένα παιδί με μερικούς άλλους ανθρώπους. Στις διαμαρτυρίες των προσφύγων, στη θέα του καμένου σώματος, η αστυνομία χρησιμοποίησε άμετρη βία, χημικά, κρότου-λάμψης και ξύλο. Η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίσει τη λήψη μέτρων αστυνομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα. Κλειστά κέντρα κράτησης μακριά από τις πόλεις, περιπολίες στρατού και ναυτικού και αποτρεπτική δράση (;) είναι κεντρικές αποφάσεις. Ένα δραματικό κοινωνικό πρόβλημα, για το οποίο έχουν ευθύνη οι δυτικές ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και τα κατά τόπους πιόνια τους, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά και αστυνομικά μέτρα. Με εγκλεισμό σε Γκουαντανάμο σήμερα, που ανοίγουν το δρόμο στα Νταχάου του αύριο…
Βεβαίως, στόχος δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και μετανάστες. Στόχος είναι, όπως δείχνουν τα αντεργατικά - αντισυνδικαλιστικά μέτρα και οι δηλώσεις Μητσοτάκη κατά της απεργίας, όλο το κίνημα της εργατικής τάξης, τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Καθώς το κεντρικό αφήγημα του «Κούλη» για «ανάπτυξη» καταρρέει, με το τσουνάμι παρενεργειών στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που προκαλεί η  χρεοκοπία της τουριστικής Thomas Cook και στο Ελληνικό έχουμε την επιτομή της απο-επένδυσης, η κυβέρνηση της Δεξιάς ετοιμάζεται για το νέο γύρο ταξικών αναμετρήσεων.
Η εργατική τάξη πρέπει να ετοιμάσει τη δική της απάντηση. Υπερασπίζοντας, πρώτα πρώτα τους κυνηγημένους πρόσφυγες και μετανάστες. Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι!
Ελευθερία και δικαιώματα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τιμωρία των υπεύθυνων για τη Μόρια. Φοίτηση στα σχολεία των προσφυγόπουλων. Όχι φυλακές, ούτε ΚΥΤ. Διαβίωση στον ιστό των  πόλεων και κυρίως της Αθήνας με επίταξη των  χιλιάδων ακατοίκητων οικημάτων (που τα περισσότερα ανήκουν σε κρατικούς φορείς). Βίζα και δικαίωμα να μετακινηθούν στην Ευρώπη σε όποιες χώρες επιθυμούν. Κάτω η ιμπεριαλιστική Ευρώπη - Φρούριο, το ΝΑΤΟ και οι τοπικές άρχουσες τάξεις.

Όχι στο καταστροφικό «αναπτυξιακό»

Όχι στο καταστροφικό «αναπτυξιακό»

14 δημοτικές κινήσεις διαδήλωσαν, το απόγευμα της Tρίτης 1 Oκτώβρη στην πλατεία Συντάγματος και στη Bουλή ενάντια στο λεγόμενο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που εκτός από την επίθεση στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της, εκχωρεί θάλασσες και βουνά στις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Tην ίδια μέρα, με απόφαση της κυβέρνησης, η Βουλή συζητούσε την κύρωση συμβάσεων με πετρελαϊκές εταιρείες για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων. Oι μόνες ωφελημένες από τις εξορύξεις θε είναι οι αμαρτωλές πολυεθνικές εταιρείες Total, ExxonMobil, Repsol Exploracion, ΕΛΠΕ. Αντίθετα, η «ανάπτυξή» τους ενώ φέρνει καταστροφή του περιβάλλοντος, συγχρόνως εντείνει τους ανταγωνισμούς και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για πολεμικές συγκρούσεις στη Mεσόγειο και το Aιγαίο. Θάλασσες και δάση παραδίδονται θυσία στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών.

Tο κάλεσμα διαμαρτυρίας της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και των 14 δημοτικών κινήσεων αναφέρει :
 
Με σαρωτικό τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του λεγόμενου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα, επιχειρεί να επιβάλει μια σειρά από μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων, της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος. Πέρα από την άγρια επίθεση που προωθεί στο εργατικό κίνημα, καταστρατηγώντας τα δικαιώματα των σωματείων και αβαντάροντας την ελαστική εργασία, το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα περιλαμβάνει και μία σειρά από μέτρα που διευκολύνουν άνευ όρων και με φαστ τρακ διαδικασίες τους “στρατηγικούς” επενδυτές. Διευκολύνσεις που παρέχουν δυνατότητες για κάθε είδους υπερβάσεις όρων δόμησης και ελέγχων για προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς και διευκόλυνση των επιδοτήσεων των «επενδυτών» που καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και επιβαρύνουν τις ζωές μας.
Παράλληλα, όσα είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη περίοδο και επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρούν με ταχείς ρυθμούς: στο Ελληνικό δίδεται το πράσινο φως να ξεκινήσει η “επένδυση” με τα λεφτά του ελληνικού λαού, στις θάλασσες διασφαλίζουν τα συμφέροντα των πετρελαϊκών επιχειρήσεων με τις νέες άδειες για εξορύξεις, οι ακτές να παραδοθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία με επόμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για τους αιγιαλούς, τα δάση γίνονται βορά για έργα χωρίς περιορισμούς που θα φέρουν την δήθεν ανάπτυξη, ο δημόσιος χώρος , ο φυσικός πλούτος, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων ιδιωτικοποιούνται χωρίς προηγούμενο. Όλα τα παραπάνω με προφανείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις συνθήκες της ζωής μας .
Μετά από ένα καλοκαίρι που έφερε με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο τις καταστροφικές συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κλιματικής απορρύθμισης που έχει προκαλέσει, η προστασία του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος θα πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στην ημερήσια διάταξη του λαϊκού – εργατικού – οικολογικού κινήματος, κόντρα στους σχεδιασμούς Ε.Ε., κεφαλαίου, κυβερνήσεων, περιφερειών και δήμων. Οι εργαζόμενοι έδωσαν ήδη απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις αντεργατικές του ρυθμίσεις με την απεργία στις 24/9 και θα συνεχίσουν με κλιμάκωση των εργατικών κινητοποιήσεων.
Χρειάζεται να αναδείξουμε και την αντίθεση μας στις αντιπεριβαλλοντικές πλευρές του νομοσχεδίου και τους αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα από το Ελληνικό μέχρι την Ήπειρο, από τη Φυλή μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη, από το Αίγιο μέχρι τις Σκουριές, από τα Άγραφα μέχρι το Γραμματικό, από τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τον Πειραιά.
Καλούμε όλους και όλες που συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης να συμμετέχουν στη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης στο Σύνταγμα την Τρίτη 1/10, στις 6.00 μ.μ.
Στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και τους αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς της.
ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ - Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ
ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
κόντρα στα αρπακτικά σχέδια καπιταλιστών, Ε.Ε., κυβερνήσεων.
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική / Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα
Ανυπόταχτη Καισαριανή Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση
Ανυπότακτη Πόλη-Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού
Αριστερή Κίνηση Ιλίου
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Αριστερή πρωτοβουλία Γλυφάδας - Με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση "Εκτός των Τειχών" Μαρουσιού.
Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης
Εκτός Πλαισίου, Αριστερή Ανατρεπτική Παρέμβαση Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου
Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Μ.ΑΡΙ.Δ.Α. Δάφνης-Υμηττού
Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση

Υποκατηγορίες