ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ , ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Χιλιάδες αγωνιστές του κινήματος, ποδοσφαιρόφιλοι και μη, έχουν στρέψει τις τελευταίες μέρες τη ματιά και τη δράση τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με τις απαράδεκτες επιθέσεις σε στέκια και κοινωνικούς χώρους της περιοχής. 

Αιτία είναι η κατασκευή του γηπέδου της Α.Ε.Κ., με όλες τις περιβαλλοντικές, και όχι μόνο συνέπειες που σημαίνει η ανέγερσή του.
Θέλουμε εξαρχής να πούμε, πως η πραγματική αιτία, η πέτρα του σκανδάλου, είναι το ρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο κατατίθεται στα μουλωχτά, σε θερινό κοινοβουλευτικό τμήμα προς ψήφιση, μέσα στον Ιούλιο. Ένα ρυθμιστικό σχέδιο, που ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει τη μετατροπή παραθεριστικών περιοχών σε περιοχές κύριας κατοικίας, αυξάνοντας τους συντελεστές δόμησης, την ανάπλαση, δηλαδή το ξερίζωμα των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας, τη δημιουργία έξι μητροπολιτικών πάρκων, ανάμεσά τους και του Ελληνικού, με τον περιορισμό του πρασίνου από 6.240 στρέμματα σε 2.000. Την προέκταση της Περιφερειακής Υμηττού μέχρι τον Κόμβο Βουλιαγμένης. Κάνοντας τη διαπίστωση πως η Αττική δεν είναι κορεσμένη τουριστικά, δηλώνεται ανοιχτά η έμφαση στον συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό, με υποδομές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ναυτιλίας. Τέλος επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων, με επιφάνεια έως 5.000 τ.μ., ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων πρασίνου (μεταξύ των οποίων και το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας).
Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια σημαντική πτυχή, όλης της αναμόρφωσης που επιχειρεί η κυβέρνηση της χρεωκοπίας, στον χώρο της Αττικής, κυρίως προς τον τριτογενή τομέα, με χαρίσματα και δουλειές προς το ιδιωτικό κεφάλαιο. Εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, και αποτελεί μια από τις «διαμαντόπετρες» του ρυθμιστικού σχεδίου, για το κεφάλαιο φυσικά. Για αυτό και παράγει σοβαρά πολιτικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά-αθλητικά αποτελέσματα, που αποτελούν ευρύτερο πιλότο στις εξελίξεις.
Η υπόθεση του γηπέδου της Α.Ε.Κ. έχει ευρύτερη πολιτική σημασία, γιατί αποτυπώνει τάσεις στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση κόπτεται να δημιουργήσει ένα φαραωνικών προδιαγραφών γήπεδο, που να εκπληρώνει υποτίθεται ευρύτερη δημόσια λειτουργία, γιατί όπως αποτυπώνεται μέσα στην εισηγητική έκθεση του ρυθμιστικού σχεδίου, σελ. 80 και 81 « Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, πέρα από τον τονισμό του μητροπολιτικού ρόλου της Αθήνας, περιλαμβάνει σε επίπεδο στόχων (σε αντίθεση με το ισχύον ρυθμιστικό σχέδιο) αναφορά στις αθλητικές υποδομές. Αξιοποίηση εντατικοποίηση της χρήσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, και άλλων αθλητικών υποδομών». Το γήπεδο της Α.Ε.Κ. πρέπει να ενταχτεί σε αυτές τις γενικές δημόσιες λειτουργίες για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί με τα χρήματα εκατομμυρίων εργαζομένων. Ένα γήπεδο πολυτελείας, που περιγράφει ο Μελισσανίδης, και υιοθετεί η κυβέρνηση, ούτε η Α.Ε.Κ. ούτε και η περιοχή το έχουν ανάγκη, και η επάρκεια του προηγούμενου γηπέδου το αποδεικνύει. Είναι απαραίτητο όμως και για τους δυο, γιατί έτσι θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο, και βέβαια να προχωρήσουν ευκολότερα και στον αποχαρακτηρισμό δάσους, αναδασωτέας περιοχής, που είναι φυσικά και το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Έχει πολιτική σημασία για την κυβέρνηση, έτσι ώστε μέσα στη χρεωκοπία της, να αναζητήσει διεθνή ερείσματα, και διεύρυνση συμμαχιών με μερίδες του κεφαλαίου. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες είναι εύγλωττες στην περίπτωση της Βραζιλίας και του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτές τις ημέρες.
Ταυτόχρονα όμως, η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, με τις βελτιωτικές προτάσεις στο άρθρο 81, που αφορά τα ζητήματα τόσο της παρούσας έκτασης του γηπέδου, όσο και του Άλσους, δείχνει, πώς πρόκειται να πορευτεί ως κυβερνητική δύναμη. Οι συναντήσεις με ανθρώπους του Μελισσανίδη, ήταν η δεύτερη πολιτική ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές (μετά φυσικά το κάλεσμα για κοινωνικό σύμφωνο με το ΣΕΒ).
Οικονομικά το γήπεδο, όπως προβλέπει το άρθρο 81, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον οικείο Δήμο, την οικεία Περιφέρεια, το Δημόσιο ή άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα μπορούν να υπογράφουν με το σωματείο συμβάσεις μελετών, έργων υπηρεσιών κ.τ.λ. Το τι εννοεί η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και ο Μελισσανίδης, φάνηκε πολύ γρήγορα. Ο Μελισσανίδης κοστολογεί το γήπεδο στα 80 εκ. ευρώ, σύμφωνα όμως με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Unfollow, στο τεύχος Ιουνίου, το πραγματικό κόστος είναι στα 55 εκ. Δηλαδή 20 εκ. από την Περιφέρεια Αττικής (με τα δικά μας χρήματα δηλαδή, όταν η Περιφέρεια κάθε χρόνο μειώνει μέχρι εξαφάνισης δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας), 15 εκ. από Νοτιά και Χατζηιωάννου, ονόματα που έχουν εμπλακεί στο ναυάγιο της Α.Ε.Κ. ήδη από την εποχή Νικολαΐδη, και 20 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς (μια τράπεζα που αφού ανακεφαλαιοποιήθηκε με τα χρήματά μας, προβαίνει τώρα σε συνήθεις εξυπηρετήσεις, με το αζημίωτο όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις). Και όπως προβλέπει και το άρθρο 81, θα σαλπίσει γενικό προσκλητήριο φαγοποτιού, με τον λογαριασμό να τον πληρώνουμε εμείς, μέσω του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα κληθεί να ενισχύσει τις υποστηρικτικές χρήσεις του γηπέδου.
Για ένα γήπεδο, που δεν θα ανήκει καν στο σωματείο Α.Ε.Κ. Με το άρθρο 2 του Ρυθμιστικού Σχεδίου, η ερασιτεχνική Α.Ε.Κ., δύναται «να εκχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτους και να συμβάλλεται με αυτούς», πάντα για την περίπτωση του γηπέδου. Πράγμα το οποίο ήδη έχει γίνει, με σύμβαση εκχώρησης δικαιωμάτων από το σωματείο Α.Ε.Κ. στη Δικέφαλος Α.Ε., που συγκρότησε ο Μελισσανίδης. Εκχώρηση χρονικής ισχύος για 49 χρόνων. Και δε φτάνει αυτό. Νομιμότατα η Ερασιτεχνική ΑΕΚ απαλλάσσεται των δικαιωμάτων της στα νόμιμα έσοδά της, μια που το Ρυθμιστικό Σχέδιο εξαιρεί τις συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, από ό,τι ισχύει σε σχετικούς αθλητικούς νόμους (π.χ.15% των εσόδων από εισιτήρια αγώνων). Όχι μόνο το γήπεδο δεν θα ανήκει στην Α.Ε.Κ., αλλά τίθενται όλες οι προϋποθέσεις για την πτώχευση του σωματείου Α.Ε.Κ., μια που τα βασικά οικονομικά δικαιώματα δεν περνάνε ούτε καν στην Π.Α.Ε. που θα δημιουργηθεί, αλλά κατευθείαν στον Μελισσανίδη. Σε ένα γήπεδο που αξίζει να θυμούνται όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου, και ειδικά της Α.Ε.Κ., ότι θα συνοδευτεί με την κάρτα φιλάθλου, η οποία θα εξασφαλίζει την είσοδο σε αυτό, με την παροχή όλων των προσωπικών στοιχείων του φίλαθλου στην Αστυνομία και την Π.Α.Ε. Η κάρτα αυτή ήδη έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία, στοχεύοντας κυρίως πολιτικοποιημένους οπαδούς (π.χ. Λιβόρνο).
Το έγκλημα ολοκληρώνεται με τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία όλης της περιοχής. Αποχαρακτηρισμός σε πρώτη φάση του 5% των εκτάσεων τύπου Άλσους, για αθλητικές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, δικαίωμα για δημιουργία κτιρίων ύψους 27 μέτρων, όταν το προηγούμενο γήπεδο για παράδειγμα, ήταν στα 14-15. Η περιοχή χαρακτηρίζεται γενικής κατοικίας, πράγμα που σημαίνει, ότι θα μπορούν να δημιουργηθούν ξενοδοχεία 100 κλινών, πρατήρια βενζίνης, μπαρ, μουσικά κέντρα κ.τ.λ.
Άρα ο θόρυβος δε γίνεται ούτε για το γήπεδο, ούτε για την αγάπη τους προς την Α.Ε.Κ., πολύ δε περισσότερο για το ενδιαφέρον τους για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους. Για αυτό και η απόρριψη του Ρυθμιστικού Σχεδίου, χωρίς αστερίσκους και βελτιωτικές προτάσεις, είναι η κόκκινη γραμμή αντιπαράθεσης. Που θα συνοδεύεται από την πάλη για την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας, από την εργατική τάξη με τη δική της εξουσία, το σεβασμό της στη φύση, ως αναπόσπαστο τμήμα της ύπαρξής της. Για έναν άλλο αθλητισμό, και μια άλλη σχέση με τους συλλόγους, όπου θα μπορεί ο κάθε εργαζόμενος, να συμμετέχει και να διαμορφώνει ο ίδιος την ύπαρξη και την πορεία τους. Με δικαίωμα δωρεάν άθλησης, χωρίς όρους και εισοδηματικούς περιορισμούς. Για γήπεδα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και των σωματείων, και όχι της αγοράς, των συμφερόντων, οικονομικών και πολιτικών.
Nίκος Πελεκούδας
Με ανακοίνωσή του το ΕΕΚ, μαζί με άλλες συλλογικότητες κάλεσε στη διαδήλωση της Πέμπτης 3 Ιουλίου, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενάντια στο ρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και ενάντια στις φασιστικές προκλήσεις.
« Όποιος φίλος της Α.Ε.Κ. έχει ανεβάσει πανό στο γήπεδο για τους δολοφονημένους Berkin και Γρηγορόπουλο, όποιος έχει υπερασπίσει την περιοχή του από τους ναζιστές, δεν μπορεί να τους επιτρέπει να παρεμβαίνουν στο ζήτημα, με τον τρόπο που κάνουν πάντα, δηλαδή ως τσιράκια του κεφαλαίου, και ως σιδερένια γροθιά του στο δρόμο », τονίζει η ανακοίνωση.