Αντιπολεμικά

Βόλος: ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ

 

 

Στο Ταχυδρομείο Βόλου, σημείο όπου έπεσε νεκρός εργάτης από τα πυρά της αστυνομίας στις 2 Ιούνη 1936 επέλεξε ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής να οργανώσει την απάντηση του εργατικού αντικαπιταλιστικού κι επαναστατικού κινήματος ενάντια στο εθνικιστικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε στη πόλη από το σύλλογο μακεδόνων “ Μέγας Αλέξανδρος” με την ευγενική χορηγία της αρχιεπισκοπής Δημητριάδος. Διάφοροι σύμμαχοι των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ επέλεξαν να στηρίξουν ανοιχτά το εθνικιστικό συλλαλητήριο, θεωρώντας πως  ό,τι δεν πέτυχε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με τις εργατικές γραφειοκρατικές οργανώσεις μπορεί να επιτευχθεί με τη συστράτευση με εθνικιστές και φασίστες. Δημοτικοί σύμβουλοι του Μπέου προπαγάνδιζαν ανοικτά την συγκέντρωση, φυσικά ο δήμαρχος υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού να διαμαρτύρεται. Ο Μπέος στο παρελθόν έχει παραχωρήσει δημοτικούς χώρους για εκδηλώσεις χρυσαυγιτών που όλες όμως «σκόνταψαν» πάνω σε μαζική αντιφασιστική δράση.

Το συλλαλητήριο δεν έτυχε στο Βόλο θερμής υποδοχής αλλά και η διεθνιστική αντιπολεμική επίσης.

Για το εθνικιστικό συλλαλητήριο ο σκοπός δεν ήταν η μέγιστη μαζικότητα αλλά η πανελλαδική διασπορά και αύριο η μαζική οργάνωση του πληθυσμού στους σκοπούς του πολέμου.

Η διεθνιστική συγκέντρωση υποστηρίχτηκε από το ΕΕΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Συσπείρωση Αναρχικών. Το ΚΚΕ οργάνωνε εκλογοαπολογιστικές συνδικαλιστικές συνελεύσεις αποφεύγοντας μια μετωπική σύγκρουση και άλλα τμήματα του αναρχικού χώρου επέλεξαν μια στατική άμυνα θέσεων των κοινωνικών τους χώρων. Η αμυντική πολιτική τους οφείλεται σε μια λάθος εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που έχει συμπεράνει την ήττα του κινήματος όταν το ζήτημα της κυριαρχίας των δρόμων μπαίνει ξανά με επιτακτικότητα.

Ὀταν οι διεθνιστές διαδηλωτές θέλησαν να διαδηλώσουν στην πόλη περικυκλώθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ και πλήθος ασφαλιτών καθώς οι λίγες δεκάδες διαδηλωτών αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για το αστικό κράτος που προσπαθεί να συγκροτήσει τον εθνικό κορμό για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

 

Ὀπως ανέφερε η ανακοίνωση του Ταξικού Συντονισμού Ανατροπής, “Δεξιοί, ακροδεξιοί, φασίστες και “αγνοί” πολιτιστικοί σύλλογοι, μαζί με το σκοταδιστικό παπαδαριό οργανώνουν σε πανεθνική κλίμακα τη παρέμβασή τους στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τη γείτονα χώρα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παρατρεχάμενοι της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προπαγανδίζουν το εθνικιστικό συλλαλητήριο το οποίο αφορά το όνομα, το σύνταγμα και το πως θα αποκαλείται η εθνότητα μιας άλλης χώρας... Η παγκόσμια κρίση επιβάλλει την επέκταση των νατοϊκών σχεδιασμών στα Βαλκάνια με βάσεις, εξοπλισμούς κι ένα νέο πολεμικό μακελειό στο Αιγαίο. Η συμμαχία των προθύμων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να διευθετήσει τα χρέη της, ανέλαβε το ρόλο του νονού και του νταβατζή σε μια άλλη χώρα για να υπάρξει η επαναχάραξη των στρατηγικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στη Βαλκανική... Eίναι καιρός να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα παλιά ιστορικά συνθήματα του Pήγα Φεραίου και όλων των προοδευτικών δημοκρατών, των σοσιαλιστών και κομμουνιστών μαχητών των Bαλκανίων. Tα Bαλκάνια στους Bαλκανικούς λαούς, ενάντια σε ιμπεριαλιστές, δυνάστες και τις ντόπιες αντιδραστικές αστικές τάξεις. Μόνο η κοινή πάλη των εργαζομένων, από όποια πλευρά των συνόρων και αν βρίσκονται, μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια των λαών της Bαλκανικής, να φέρει ειρήνη και προκοπή στους λαούς και την εργατική τάξη.”

Γιάννης Πευκιώτης

 

Aντιπολεμική διαμαρτυρία στη Λάρισα

 

 

Στις 26/05 πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα αντιπολεμική-αντεθνική πορεία στη Λάρισα. Με σύνθημα ''η αλληλεγγύη το  όπλο των λαών'' και με πρόταγμα τους διεθνιστικούς αγώνες ενάντια στους εθνικισμούς, τον φασισμό, την μισαλλοδοξία και τους πολέμους των κυρίαρχων, για την ανατροπή της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την κοινωνική επανάσταση, για την αναρχία και τον κομμουνισμό, οι αναρχικοί-ες Λάρισας μέσω των συνελεύσεών τους απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα για τη συμμετοχή οργανώσεων και συλλογικοτήτων.

   Στην πορεία εκτός από την αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας πήρε μέρος και το ΕΕΚ με ένα κείμενο που συνέδεε την εθνική ενότητα εργατών και κεφαλαίου εν όψει της ''απεργίας'' της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (30/05)  ως προπομπό της ενότητας για το επερχόμενο πολεμικό σφαγείο.

Με τη συμμετοχή να είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, η πορεία κατευθύνθηκε στην πύλη του ΑΤΑ, όπου ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα, ενώ η παρουσία των ΜΑΤ κάθε άλλο παρά διακριτική ήταν, καθώς μας ''συνόδευαν'' σε απόσταση αναπνοής καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, με προκλητικό τρόπο κάποιες φορές.

B.I.

 

 

 

 

 

ANTIΠOΛEMIKEΣ – ΔIEΘNIΣTIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ

ANTIΠOΛEMIKEΣ – ΔIEΘNIΣTIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ

 

Το Εργατικό Eπαναστατικό Κόμμα και η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας συνεχίζουν την αντιπολεμική - διεθνιστική δράση και καλούν, από κοινού με άλλες δυνάμεις (Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ, Οργάνωση Κομουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας – Σπάρτακος (ΟΚΔΕ – Σπάρτακος), ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ), site: elaliberta.gr) στις παρακάτω εκδηλώσεις και δράσεις:

 

Πέμπτη 31 Μαΐου στις 19.00 σταθμός Μετρό Δάφνη

Παρασκευή 1 Ιουνίου Ζωγράφου στις 18:00 στην πλατεία Γαρδένιας

Σάββατο 2 Ιουνίου στις 12:00 Διεθνιστική Διαδήλωση στα Προπύλαια

Κυριακή 3 Ιουνίου στις 18:00 Διεθνιστική Συνέλευση στο Πολυτεχνείο (Γκίνη)

 

Ρεπορτάζ απο Αντιπολεμικές, διεθνιστικές δράσεις

Αντιπολεμικές, διεθνιστικές δράσεις

Αντιπολεμικές, διεθνιστικές εκδηλώσεις πραγματοποίησε τον τελευταίο μήνα η διεθνιστική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας μαζί άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΟΡ.Μ.Α., ΟKΔE-Σπάρτακος, Ροσινάντε, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, site elaliberta).

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε με αφορμή τα εθνικιστικά συλλαλητήρια στις αρχές του χρόνου, απευθύνθηκε σε εργαζόμενους και νεολαίους σε γειτονιές της Αθήνας με κεντρικό σύνθημα ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα, είναι η κυβέρνηση, το κράτος, ο ΣΕΒ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι φασίστες,για την αποτροπή του πολέμου και τη διεθνιστική ενότητα Ελλήνων, Τούρκων, Μακεδόνων εργατών. Όταν ο εσμός των ακροδεξιών, φασιστών, σκοταδιστών παραεκλησιαστικών οργανώσεων και απόστρατων νοσταλγών της χούντας επιχείρησαν να κυριαρχήσουν, η διεθνιστική πρωτοβουλία μαζί με άλλες συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού και αριστερού χώρου στάθηκε αποφασιστικά στο δρόμο. Εν αντιθέσει με τον κυρίαρχο «αριστερό» λόγο του «μένουμε σπίτι» ή –στην πιο «μαχητική» εκδοχή: «υπερασπιζόμαστε τους χώρους μας». Kαι οι νέες απόπειρες των εθνικο-φασιστών θα μας βρίσκουν μπροστά τους!

Aπό τη σειρά των τοπικών εκδηλώσεων η πρώτη διεξήχθη στις 12 Μαΐου στο πνευματικό κέντρο Πετρούπολης, με εισηγητές από το ΕΕΚ, την ΟΕΝ, την ΟΡΜΑ και την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση για το θέμα του πολέμου, τη σημασία του αντιπολεμικού κινήματος καθώς και τη σύνδεση της απειλής ενός πολεμικού μακελειού με τον κοινωνικό πόλεμο και τα μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού από τα μνημόνια που ζούμε τώρα.

Ακολούθησε η εκδήλωση στις 18 Μαΐου στο Πειραιά, στην πλατεία Κοραή με εισηγητές την ΟΡΜΑ και την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και τοποθετήσεις από ΕΕΚ, ΟΕΝ και ΑΔΚ. Με τις τοποθετήσεις να βάζουν το ζήτημα του εθνικισμού, του πολέμου και του πραγματικού εχθρού που δεν είναι άλλος παρά η αστική τάξη στην ίδια μας τη χώρα.

Εκδήλωση στη Δάφνη πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στην πλατεία στο μετρό της Δάφνης, με εισηγήσεις από την ΟΡΜΑ και το ΕΕΚ. Και την επόμενη μέρα συνδιοργανώθηκε στου Ζωγράφου, στην πλατεία Γαρδένιας, με ομιλητές από την ΟΡΜΑ, την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, το ΕΕΚ και την ΟΕΝ, όπου δεκάδες παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Τις ομιλίες διαπερνούσε η κοινή πεποίθηση ότι ο εχθρός της εργατικής τάξης είναι η “δική μας” αστική τάξη, για τα συμφέροντα της οποίας δεν θα πολεμήσει κανείς και ότι είναι αναγκαία η διεθνιστική ενότητα μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων, Μακεδόνων και Κούρδων εργατών.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε διεθνιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 1 Ιουνίου, στην οποία συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της πρωτοβουλίας και την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε διεθνιστική συνέλευση στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου όπου συζητήσαμε τις μέχρι στιγμής δράσεις μας, τη σημασία της πάλης ενάντια στην αναζωπύρωση του εθνικισμού και της απειλής του πολέμου, με την κουβέντα να παραμένει ανοιχτή.

Για το ΕΕΚ και την ΟΕΝ η πάλη ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο, ενάντια σε κραυγές περί εθνικής ενότητας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία το προσεχές χρονικό διάστημα. Ήδη ο σχηματισμός κυβέρνησης από ακροδεξιούς στην Ιταλία, η πτώση του Ραχόι στην Ισπανία δείχνει μια Ευρώπη σε κρίση, παντελώς αποσταθεροποιημένη που αποτελεί απειλή για την εργατική τάξη της Ευρώπης. Αν μέσα σε αυτά προσθέσουμε την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας και την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων Τουρκίας-Ελλάδας και ότι συνάμα το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να λύσει δύο εκκρεμότητες, το Μακεδονικό και την «έξοδο από τα μνημόνια» σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το ζήτημα του προλεταριακού διεθνισμού είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ.

Από τον Βόλο ως την Συρία με το express της Lafarge Air Death

 

Από τον Αύγουστο του 2017 η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια που μεταφέρει από την Πεσκάρα με πλοίο, αξιοποιώντας τις από 03/03/2017 ευνοϊκές για αυτήν ρυθμίσεις που απλόχερα της έδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο για την άδεια καύσης, όσο και για την μεταφορά τους σε τεράστιες ποσότητες μέσω θαλάσσης. Η χρήση του απορριμματογενούς αυτού καυσίμου που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις και  στους απαρχαιωμένους κλιβάνους της, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οικιστική περιοχή του Βόλου, με βαριές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής  και του περιβάλλοντος. 

Βέβαια, αυτό είναι γνωστό (μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), αφού η καύση σκουπιδιών, ειδικά στην τσιμεντοβιομηχανία, σημαίνει ρύπανση του αέρα, των νερών του εδάφους με διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες τοξικές ενώσεις που προκαλούν, πέρα από κάθε αμφιβολία, καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις, περνώντας στη συνέχεια και στη διατροφική αλυσίδα!

Επί πλέον η δημοτική αρχή του Μπέου ξεχειλίζοντας από υποκρισία, αποφάσισε τη δημιουργία μονάδας SRF στην περιοχή του XYTA Βόλου, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια και θα τα στέλνει προς καύση στην ΑΓΕΤ! Ένα έργο 42.000.000 ευρώ που θα μπορούσε να επενδύσει στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και στην αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης, που είναι ήδη αυξημένη στο Βόλο, ενώ ο ανεκδιήγητος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, απαξιωτικά έλεγε στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, πως «προέχει το συμφέρον της πόλης και μετά τα αιτήματα των πολιτών», λες και η υγεία μας δεν είναι το συμφέρον της πόλης. Τα πράγματα πρέπει να είναι πλέον για όλους ξεκάθαρα. Οι μεγαλομέτοχοι της ΑΓΕΤ απαιτούν αύξηση των κερδών τους σε βάρος της υγείας μας και αυτή την απαίτηση υλοποιούν η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή, με σοβαρές βέβαια ευθύνες και της Περιφέρειας.

Είναι η ΑΓΕΤ της Lafarge Holcim, που τον Μάρτιο του 2017 η γαλλο-ελβετική πολυεθνική εταιρεία τσιμέντου, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως χρηματοδότησε τον ISIS. Συγκεκριμένα, με βάση δημοσίευμα των Financial Times, ομολόγησε ότι προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της η συριακή μονάδα της εταιρείας χρηματοδότησε μεσάζοντες για να έρθουν σε συμφωνία με ομάδες ενόπλων που βρίσκονταν υπό διεθνή αποκλεισμό. Η απάντηση ήταν σε μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που την κατηγορούσαν για «επαγγελματικές σχέσεις» με τον ISIS στη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση δημοσίευμα της Le Monde από τον Ιούνιο, έδρα της Lafarge Holcim στη Συρία είναι η πόλη της Τζαλαμπίγια στη βόρεια Συρία και η οποία αποτελούσε μεγάλο πεδίο μάχης. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη  Le Monde, πλήρωσε φόρο προς το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ του 2013 και του 2014  ώστε να μπορέσει να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις.

Κλάδοι της τοπικής οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός ήδη απειλούνται καθώς η περιοχή κινδυνεύει να γίνει ο αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εκτός από τον καρκίνο και τα καρδιακά επεισόδια σημειώνουν αύξηση κατά 30% τα τελευταία 5 χρόνια στο Βόλο όπου πλέον πλήττονται και οι πιο νέες ηλικίες, όπως 40αρηδες. Στο ειδικό Παιδοκαρδιολογικό ιατρείο η ετήσια κίνηση είναι στα 250 εξεταζόμενα άτομα, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία στα 2.200 άτομα.

Η ΑΓΕΤ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», χάρη στον αγώνα των Πολιτών, την Κυριακή των Βαΐων. Το υλικό που ελήφθη από νταλίκα που το μετέφερε στο εσωτερικό του εργοστασίου μετά από μπλόκο της επιτροπής αγώνα στον περιφερειακό, εστάλη σε διαπιστευμένα εργαστήρια της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα του χημικού διαπιστευμένου εργαστηρίου, διαπιστώθηκε αφενός μεν υπέρβαση της περιεκτικότητας σε υδράργυρο, στο μεταφερόμενο προς καύση υλικό  και επίσης η σύνθεσή του αποτελείται από 15-20% χαρτί, 75-80% πλαστικό και από 5-10% λοιπά υλικά (υφάσματα, ξύλο και οργανικά).

Αλήθεια είναι οι Βολιώτες παιδιά ενός Κατώτερου Θεού και μας γυρίζουν την πλάτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος κος Σταθάκης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Δημοτική Αρχή; Απαντούμε πως η κραυγή μας θα γίνει ο εφιάλτης τους και θα τους σταματήσουμε μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά! Όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, για να ανατρέψουμε τα σχέδια που σκορπίζουν το θάνατο σε μας και τα παιδιά μας! Να σταματήσουμε την λεηλασία που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Β.Π.