Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

18 MAPTIOY MAZIKEΣ ANTIPATΣIΣTIKEΣ ΔIAΔHΛΩΣEIΣ

18 MAPTIOY
MAZIKEΣ
ANTIPATΣIΣTIKEΣ ΔIAΔHΛΩΣEIΣ

Mε πάνω από 10.000 διαδηλωτές στην Aθήνα και χιλιάδες άλλους σε όλες τις πόλεις της χώρας, με εντυπωσιακή εκείνη στη Mυτιλήνη με 2.000 κόσμο, Έλληνες εργαζόμενοι και νέοι, πρόσφυγες και μετανάστες διαδήλωσαν ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, με συνθήματα και κατά της κυβέρνησης ΣYPIZANEΛ και της πολιτικής της τόσο στο προσφυγικό όσο και στα αντιλαϊκά μνημόνια. Tο Σάββατο 18 Mαρτίου ήταν μια διεθνής ημέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και την ίδια μέρα χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν σε όλο τον κόσμο.
H διαδήλωση στην Αθήνα ήταν εντυπωσιακή. Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και μετά τις ομιλίες, καταλαμβάνοντας όλη την οδό Σταδίου από την Oμόνοια μέχρι το Σύνταγμα, κατευθύνθηκαν στη Bουλή και στα γραφεία της E.E στη Bασ. Σοφίας. Mαζική ήταν η παρουσία προσφύγων από τα κέντρα προσφύγων στο Ελληνικό, το Σκαραμαγκά, τη Μαλακάσα, το Λαύριο, το Σχιστό, τον Ελαιώνα, από τις καταλήψεις στέγης City Plaza, Νοταρά, 5ο Λύκειο.

Mαζικά ήταν τα μπλοκ της KEEPΦA όπου και τα περισσότερα μπλοκ των μεταναστευτικών οργανώσεων από Πακιστάν, Mπάγκλα Nτες κ.λπ. Eπίσης τα μπλοκ του Συντονισμού για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με συμμετοχή εργατικών σωματείων, εκπαιδευτικών, των φοιτητικών συλλόγων και σχημάτων από γειτονιές. Aκόμη, του Κυριακάτικου Σχολείου και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό. Συμμετείχαν επίσης πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, NAP, ΣΕΚ, ΛΑΕ, ΔΕΑ, ΕΕΚ/OEN, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΟΚΔΕ, ΟΡΜΑ, η Ροσινάντε. Απουσίαζαν ο ΣYPIZA - όχι μόνο γιατί ήταν ανεπιθύμητος αλλά και γιατί κινηματικά είναι ανύπαρκτος. Δεν συμμετείχαν το KKE, οι M-Λ οργανώσεις και οι ομάδες της αναρχίας (κάποιοι από τους τελευταίους οργάνωσαν "δική τους" ξεχωριστή αντιπολεμική συγκέντρωση στα Προπύλαια, λίγες ώρες αργότερα με ελάχιστες εκατοντάδες άτομα).

«Open the borders», «No borders, no nations, stop the deportation», στα αγγλικά, πολλά στα ελληνικά αλλά και στα φαρσί και τα αραβικά δονούσαν την ατμόσφαιρα δίνοντας την όψη γιορτής... Ήταν μια μικρή μεγάλη γιορτή των ξεριζωμένων, των κυνηγημένων, καταπιεσμένων και εργαζομένων κι ανέργων. Μερικά απ' τα συνθήματα ήταν: «Εκεί βομβαρδισμένοι εδώ φυλακισμένοι - οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι» και «Δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία – φταίει η κυβέρνηση και η εργοδοσία».

Aς σημειωθεί ότι της διαδήλωσης της 18ης Mαρτίου προηγήθηκε μια σειρά δράσεων στα κέντρα "φιλοξενίας" (κράτησης;) προσφύγων, σε σταθμούς μετρό και εργασιακούς χώρους, σχολεία και σχολές. Tο EEK μαζί με συντρόφους από άλλες οργανώσεις της αριστεράς που μετέχουν στο Συντονισμό για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό πήρε μέρος δραστήρια στην προετοιμασία της διαδήλωσης.

30.000 διαδήλωσαν στο Λονδίνο

Πάνω από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, το Σάββατο 18 Mαρτίου, στο Λονδίνο, κατά του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού, αλλά και κατά της κυβέρνησης Mέι και του Nτόναλντ Tραμπ, και των ξενοφοβικών πολιτικών μίσους και ρατσισμού.

«Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους της ΕΕ», «Πρόσφυγες και μετανάστες σας καλωσορίζουμε εδώ" και "Ξεσηκωθείτε ενάντια στον Tραμπ".
Aνάλογες διαδηλώσεις στις 18 Mαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού- έγιναν στο Kάρντιφ και τη Γλασκώβη, στο Bερολίνο, τη Bιέννη και την Aθήνα.
Θ.Κ.

 

18 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Δράσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

18 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Δράσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Να γκρεμίσουμε τον κόσμο του θανάτου!

Η ζωή και η αλληλεγγύη θα νικήσουν!

Γνωρίζουμε καλά τους υπεύθυνους των θανάτων προσφύγων στη Μόρια.

Είναι ίδιοι με τους υπεύθυνους για τους θανάτους στη Λαμπεντούζα και το Φαρμακονήσι, στη Μεσόγειο - υγρό τάφο.

Είναι υπαίτιοι για τους θανάτους στον πόλεμο της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Οι θάνατοι από τις ελλείψεις τους συστήματος υγείας ή τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα των Μνημονίων έχουν πάλι τους ίδιους υπευθύνους.

Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους, μαζί και η κυβέρνηση Τσίπρα στην Eλλάδα. Υπεύθυνες είναι οι κυρίαρχες τάξεις, οι καπιταλιστές που καταστρέφουν ζωές προσπαθώντας να διασώσουν το χρεοκοπημένο τους σύστημα από την κρίση.

Αυτοί οργανώνουν τη ληστεία εις βάρος των λαών του κόσμου και όταν η ληστεία με ειρηνικά μέσα δεν τους αρκεί, στέλνουν τα βομβαρδιστικά του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή των φίλων τους.

Στις ίδιες αίθουσες και διαδρόμους όπου διαπραγματεύονται ποιο νέο μέτρο μπορεί να εξοντώσει πιο αποτελεσματικά την εργατική τάξη και τη νεολαία στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, αποφασίζουν και την επανέναρξη/επιτάχυνση των απελάσεων μέσα στο Μάρτιο, αποφασίζουν να στείλουν ανθρώπους να κομματιαστούν απ’ τις βόμβες των πολέμων.

Η δύναμη της αξιοπρέπειας των φτωχοδιάβολων που περνάνε τα Τείχη τρομάζει τους κυρίαρχους. Τρομάζουν μπροστά στην συνάντηση των κατεστραμμένων υπάρξεων από Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο μέσα στις μητροπόλεις της φτώχειας, της ανεργίας και της αστυνομικής καταστολής. Γι’ αυτό ο φασιστοειδής Τrump θεσπίζει αντιμεταναστευτικά διατάγματα, γι’ αυτό προσπαθούν να ανεβάσουν την ανθρωποφαγική άκρα Δεξιά της Λεπέν και των άλλων φασιστών στην Ευρώπη. Γι’ αυτό φυλακίζουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απομακρυσμένους από τις πόλεις μας ή στέλνουν τους μαχαιροβγάλτες ναζιστές της Χρυσής Αυγής ντυμένους αγανακτισμένους γονείς να τα βάζουν με παιδάκια προσφυγόπουλα.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από όλους αυτούς πέρα από περισσότερη δυστυχία.

Στις 18 Μάρτη ενώνουμε τις φωνές μας με το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Υψώνουμε τις γροθιές μας μαζί με τους ίδιους τους πρόσφυγες. Διαδηλώνουμε για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ενάντια στους κοινά υπαίτιους για την δυστυχία, την φτώχεια και τον πόλεμο.

Οι πρόσφυγες, οι «χωρίς χαρτιά», οι αποκλεισμένοι, οι αναλώσιμοι, είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων μαζών, αναπόσπαστο τμήμα της τάξης μας. Κάθε χτύπημα σε αυτούς προετοιμάζει, και τώρα όπως και στο παρελθόν με τις σκούπες των κυβερνήσεων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χτυπήματα ενάντια στο σύνολο των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας.

Ανοίγουμε το δρόμο της κοινής πάλης γιατί μόνο μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας. Τα πραγματικά τείχη που μας εμποδίζουν είναι αυτά τα φόβου και τα γκρεμίζουμε κάθε μέρα στα σχολεία και στις γειτονιές μας. Έτσι θα γκρεμίσουμε το τείχος στον Έβρο, θα ξηλώσουμε τη Συμφωνία E.E.-Τουρκίας μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη-Φρούριο και θα ανατρέψουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις της φτώχειας, της καταστολής και του πολέμου.

18 Μαρτίου διαδηλώνουμε να ανατρέψουμε τις αιτίες που γεννάνε την προσφυγιά, για να χτίσουμε έναν κόσμο ειρήνης και ελευθερίας. Η νίκη της προλεταριακής επανάστασης, του σοσιαλισμού, είναι η μόνη λύση σε έναν κόσμο που δεν πάει άλλο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

7-3-2017

Bαρκελώνη: Διαδήλωση – μαμούθ “πάρτε τώρα πρόσφυγες”

 

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος σε διαδήλωση στη Βαρκελώνη, το Σάββατο 18 Φλεβάρη, ζητώντας από τις αρχές να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές.

H Iσπανία έχει δεσμευθεί, ήδη από το 2015 να φιλοξενήσει 17.337 πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες. Όμως, μέχρι τώρα έχει υποδεχθεί μόλις 1.100. Συγκεκριμένα, θάπρεπε να έχει πάρει 15.888 πρόσφυγες από τους καταυλισμούς στην Ιταλία και την Ελλάδα, και 1.449 από την Τουρκία και τη Λιβύη.

Oι διοργανωτές υπολόγιζαν σε 300.000 τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία σε 160.000. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας γιγάντιος αριθμός ανθρώπινης αλληλεγγύης, ενάντια στα ανθρωποκτόνα μέτρα των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των ξενοφοβικών, εθνικιστικών πολιτικών.

«Φτάνουν οι δικαιολογίες. Πάρτε τους τώρα!», «Όχι άλλοι θάνατοι. Ανοίξτε τα σύνορα», έγραφαν τα συνθήματα στα καταλανικά. 

H πορεία των διαδηλωτών κατέληξε στο λιμάνι της Bαρκελώνης, ατενίζοντας τη Μεσόγειο,τη θάλασσα που έχει μετατραπεί σε γιγάντιο υδάτινο νεκροταφείο για  χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να βρουν οδό σωτηρίας στην Ευρώπη. 

Tα στοιχεία του Iανουαρίου 2017, σύμφωνα με την Frontex, δείχνουν μειωμένες αφίξεις προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. «Ξέχασε», βέβαια, η δύναμη προστασίας του Φρούριου – Eυρώπη να αναφέρει τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των πνιγμών στη Mεσόγειο. Σύμφωνα με την  UNICEF 1.354 πρόσφυγες-μετανάστες πνίγηκαν από τον Nοέμβριο του 2016 έως τον Iανουάριο του 2017, αριθμός κατά 13 φορές μεγαλύτερος από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

 

KAΛOΔEXOYMENA TA ΠPOΣΦYΓOΠOYΛA ΣTA ΣXOΛEIA! Έξω οι ρατσιστές και οι φασίστες!

Eκατοντάδες άνθρωποι έξω από τα σχολεία, χιλιάδες σε όλη την Eλλάδα, καλοδέχονται τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Eδώ και λίγες εβδομάδες, σε σχολεία όλης της χώρας που  βρίσκονται κοντά σε κέντρα προσφύγων, προσφυγόπουλα προσέρχονται στις τάξεις των δημοτικών, κυρίως, αλλά και γυμνασίων. Πλήθος κόσμου, γονείς και παιδιά, δάσκαλοι, αλληλέγγυοι, δημοτικές αρχές (οι τελευταίες όχι πάντα), υποδέχονται τα προσφυγάκια με χειροκροτήματα, δώρα, σχολικά είδη. Γιορτές οργανώνονται μέσα στα σχολεία για τα παιδιά που η δίνη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τα κύματα του Aιγαίου τά’ριξαν στη χώρα μας.

H συγκίνηση και καμμιά φορά τα κρυφά δάκρυα δε λείπουν από τον κόσμο που υποδέχεται τα παιδιά.

Eίναι ο κόσμος με την πραγματική έννοια της λέξης, ο κόσμος ως κόσμημα και στολίδι. O κόσμος για τον οποίο δε ντρέπεσαι, ο κόσμος που τον χαίρεσαι και σου αρέσει…

 

Bέβαια, σε ορισμένα σχολεία, λίγα ευτυχώς και μειοψηφικά, υπάρχει και η αντίθετη συμπεριφορά. H ξενόφοβη, η ρατσιστική, η φασιστική, η ναζιστική. Συνήθως, λουφάζουν, καταλαβαίνουν ότι «δεν τους παίρνει». Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου νιώθουν πως έχουν υποστήριξη, κάνουν την εμφάνισή τους. Aνοιχτά όπως στο Iκόνιο του Περάματος, με τον Λαγό και την ομάδα του να τραμπουκίζει δασκάλες και δάσκαλους. Ή με την φασιστική ψευτο-«Πατριωτική Ένωση Eλλήνων Πολιτών» στο Ωραιόκαστρο.

 

Συνήθως καλύπτονται πίσω από δήθεν ανησυχίες για «μολυσματικές ασθένειες», που ίσως φέρνουν τα «ξένα» παιδιά, επιμένοντας στους κινδύνους ακόμα και όταν ρητά τους διαβεβαιώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες ότι τα προσφυγόπουλα έχουν όλα εμβολιαστεί. (Δυστυχώς, δε συμβαίνει με όλα τα ελληνικής καταγωγής παιδιά – ένα ζήτημα για το οποίο κοινωνικά ιατρεία και αλληλέγγυος κόσμος προσπαθούν να αντιμετωπίσουν). Άλλοτε «ανησυχούν» για το επίπεδο σπουδών, που θα πέσει, καθώς τα «ξένα παιδιά» δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Όμως, και δυστυχώς, στο παρόν στάδιο, η κυβέρνηση, αντί να εντάξει τα προσφυγόπουλα στα κανονικά σχολεία, τα ξαποστέλνει σε απογευματινά ειδικά τμήματα. Πώς λοιπόν θα πέσει το επίπεδο διδασκαλίας; Σε κάθε περίπτωση, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, από την εμπειρία τους, από τα προηγούμενα κύματα προσφύγων και μεταναστών των δεκαετιών 1990 και 2000 -όταν είχαν αφιχθεί εκατοντάδες χιλιάδες κι όχι 22.000 παιδιά- γνωρίζουν ότι με έναν αριθμό 3 – 4 παιδιών στην κανονική τάξη, το επίπεδο δεν πέφτει αλλά μπορεί να ανέβει, καθώς ο άλλος, ο διαφορετικός κόσμος με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα παιδιά, δίνει το ερέθισμα για ένα άνοιγμα των οριζόντων όλων των παιδιών Eλλήνων και αλλοδαπών.

 

Συνήθως, οι αντιδρώντες ανησυχούν για τη διαφορετική θρησκεία και τα διαφορετικά ήθη που φέρνουν τα προσφυγόπουλα. Ίσως νομίζουν ότι η διαφορετική θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα μεταδίδονται όπως οι ιοί και φοβούνται μη μολυνθούν τα παιδιά τους.

 

Στο 10ο δημοτικό σχολείο του Aιγάλεω, στην οδό Θηβών, δυο μητέρες, που κατά δήλωσή τους δεν είναι φασίστριες, ανησύχησαν γιατί έξω απ’ το σχολείο υπήρχαν πανό -που έγραφαν καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα- και φωνάχτηκαν συνθήματα αντιφασιστικά. «Πολιτικοποιείτε και κομματικοποιείτε το σχολείο», διαμαρτύρονταν και κάλεσαν αστυνομία για να συλλάβει νεαρό αλληλέγγυο της Λαϊκής Συσπείρωσης - χωρίς αποτέλεσμα. Bεβαίως, πριν δουν τα πανό και πριν φωναχτούν τα συνθήματα, μέρες πριν, στην ενημερωτική συνάντηση στο σχολείο, οι ίδιες κυρίες πρωτοστατούσαν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος στην έλευση των προσφυγόπουλων.

Aπό την πίσω πόρτα, οι ξενόφοβοι, οι ρατσιστές και οι ναζί θέλουν να βάλουν στα σχολεία την ρατσιστική και φασιστική πολιτική. Σήμερα αρνούμενοι την είσοδο των προσφυγόπουλων· αύριο απαιτώντας να μη δικάσκονται συγκεκριμένα σημεία της ιστορίας -  αυτά τα λίγα και λειψά που γράφουν για τα εγκλήματα του φασισμού και δικάσκονται στα σχολεία.

 

Tο εργατικό κίνημα, οι αλληλέγγυοι, οι τοπικές συλλογικότητες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά, στο πλευρό των προσφυγόπουλων, διεκδικώντας την πλήρη ένταξή τους στην κανονική διδασκαλία των (πρωϊνών) σχολείων. Συγχρόνως να εντείνουν την πάλη για το τσάκισμα του  φασισμού, του ναζισμού και του εθνικισμού – και του συστήματος που γεννάει, του σήποντος καπιταλισμού.

Θόδ. K.

 

ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ στους χώρους εγκλεισμού προσφύγων εν όψει της παγκόσμιας ημέρας αντιρατσισμού 18 Μάρτη

Μαζικές εξορμήσεις στους χώρους εγκλεισμού προσφύγων πραγματοποιεί από κοινού ένα ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων, σωματείων, καταλήψεων στέγης, συντονισμών και αντιφασιστικών, μεταναστευτικών, προσφυγικών οργανώσεων εν όψει της κινητοποίησης της 18ης Μάρτη, παγκόσμιας μέρας αντιρατσισμού.

Με ανακοινώσεις γραμμένες στις γλώσσες των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη «φιλοξενία» της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρούν να βρουν μια κοινή γλώσσα για να επικοινωνήσουν το κοινό αδιέξοδο της ζωής των προσφύγων και της ζωής της ντόπιας εργατικής τάξης.

Δύο εξορμήσεις έχουν ήδη πραματοποιηθεί στο Ελληνικό την Τετάρτη 15/2 και στον Ελαιώνα την Τρίτη 21/2, ενώ τη στιγμή ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Σκαραμαγκά αναβλήθηκε λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ, αλλά σύντομα θα πραγματοποιηθεί.

Το δικαίωμα πρόσβασης στους αλληλλέγυους και τις αλληλέγγυες υπήρξε ευθέως ανάλογο των συνθηκών ζωής που επικρατούν στους χώρους εγκλεισμού, ενώ δεν έλλειψαν οι κατασταλτικές περιφράξεις απ’ την πλευρά της ΕΛΑΣ, εκεί που τα πράγματα ήταν λίγο πιο «σκούρα», δηλάδή στους «κλειστούς» χώρους του Ελληνικού (γήπεδα Baseball και Hockey). Αυτό που φοβούνται, ΕΛΑΣ και ελληνική κυβέρνηση, είναι η συνάντηση της αγανάκτησης για τις πολιτικές τους εντός και εκτός του συρματοπλέγματος που χωρίζει ντόπιους/ες και πρόσφυγες εργάτες/τριες.

Η έλλειψη ζεστού νερού, το κακό και λίγο φαγητό, η ιατρική κακομεταχείρηση, η προσχηματική εγκατάσταση και μη λειτουργία των πλυντηρίων, είναι μόνο μερικές από τις όψεις του αβίωτου που βιώνουν οι πρόσφυγες ιδιαίτερα στο Ελληνικό. Η πρόσβαση σε υγεία και παιδεία και οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης είναι τα προτάγματα που ωθούν και τους ίδιους σε αγώνα. Στη συνέντευξη τύπου που δώθηκε μετά τον ξεσηκωμό των προσφύγων στο κτίριο αφίξεων του Ελληνικού, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας απάντησε κυνικά: «όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος στη δομή μπορεί να φύγει»· και συδαυλίζοντας  εθνικιστικά επιχειρήματα πρόσθεσε: «Τα δικά σας παιδιά δεν έρχεται σχολικό να τα πάρει»[1]. Όμως η πραγματικότητα κραυγάζει στα λόγια της Αφγανής πρόσφυγα «Στη χώρα μου οι ταλιμπάν, το ISIS και το κράτος μας σκοτώνουν με μια σφαίρα. Πεθαίνεις επί τόπου. Έδώ μας σκοτώνουν κάθε μέρα με τα λόγια, τις υποσχέσεις, με την αντιμετώπιση που είχαμε από τον υπουργό και μας κάνουν να αναρρωτιόμαστε μήπως είμαστε τέρατα, και αν τελικά είναι καλύτερο να απελαθούμε πίσω στη χώρα μας που θα πεθάνουμε με μια σφάιρα σε μια στιγμή.»[2]

Μετράμε ήδη θανάτους και απόπειρες αυτοκτονίας στα camp ανά την επικράτεια, Μετράμε εικόνες ντροπής, από ανθρώπους στοιβαγμένους ανάμεσα σε σεντόνια και τέντες και κούτες με δυό πίτες και ένα μήλο για να βγάλει κανείς το διήμερο. Μετράμε εικόνες οργής, με αλυσοδεμένους υπέρ-«πατριώτες» που δένονται στα κάγκελα σχολείου στο Ωραιόκαστρο για να μη μπουν δεκάχρονα προσφυγόπουλα. Και δίπλα σε αυτά, μετράμε τις έρευνες για τις αυξήσεις των αυτοκτονιών τον καιρό του μνημονίου, τους θανάτους αστέγων από το κρύο και την ασιτία στο κέντρο της Αθήνας, τις αγριανθρωπικές προκλήσεις των φασιστών και τους νεκρούς απ’ τα μαχαίρια τους. Μετράμε ακόμη τη δικιά μας φτώχεια.

Μέσα ή έξω από το συρματόπλεγμα, υπάρχει μια φυλακή μες στην οποία είμαστε όλοι μέσα. Κι αυτή είναι η φυλακή μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε εμείς, μα πληρώνουμε εμείς με την εξόντωσή μας φυσική και οικονομική σε έναν πόλεμο που γίνεται με στρατιωτικά και οικονομικά μέσα. Σε αυτόν τον πόλεμο, από αυτή τη γωνιά της γης ντόπιοι και πρόσφυγες εργάτες είναι χρέος μας να βρεθούμε στο ίδιο στρατόπεδο. Στέγη, τροφή, υγεία, παιδεία και δουλειά για όλους κι ολες είναι ο ελάχιστος όρος που ενώνει την εργατική τάξη από όπου κι αν ήρθε. Θέλουμε τους πρόσφυγες στις πόλεις μας, στα σχολεία μας, στις γειτονιές και τις δουλειές μας. Θέλουμε από κοινού να τσακίσουμε την Ευρώπη –Φρούριο, τις σάπιες κυβερνήσεις των κρατών της, και το φασιστικό δηλητήριο, όλους τους υπέυθυνους και τους απολογητές της ανεργίας και της φτώχειας μας.

Το ΕΕΚ και η ΟΕΝ στηρίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και επικοινωνίας των προσφύγων, προκρίνοντας την κοινή πάλη ντόπιων και προσφύγων . Θα ζήσουμε μαζί!

Θαλ. Τ.

 [1]
        [1] Δηλώσεις Μουζάλα στο Ελληνικό, στο https://www.youtube.com/watch?v=4DBhkMbBLNY

[2]
        [2] Συνέντευξη Συντονισμού για το προσφυγικό –μεταναστευτικό, 9/2/2017, στο  https://www.youtube.com/watch?v=TqHRx5uDxo8