Εκδηλώσεις - Καλέσματα

Προβολή ταινίας στην Πάτρα με αφορμή το ‘’Μακεδονικό’’

ΠΑΤΡΑ - 9/2, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΟΕΝ - ΕΕΚ

Διεθνιστική προβολή ταινίας με αφορμή το «Μακεδονικό»

Την 25η Γενάρη πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα διαδήλωση αλληλεγγύης στις επιθέσεις που δέχθηκε η Libertatia και το «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο – Σχολείο» στη Θεσσαλονίκη από φασιστικές συμμορίες.

Αμέσως μετά, τον εμπρησμό στους δύο παραπάνω χώρους, οι φασίστες συμμετείχαν στο εθνικιστικό συλλαλητήριο ενάντια στην ενδεχόμενη «παράδοση» του ονόματος «Μακεδονία» στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Αποδεικνύεται ότι η εθνικιστική πολιτική στις διεθνείς σχέσεις, όπως αυτή που προτείνουν οι εμπρηστές φασίστες, βαδίζει πλάι - πλάι με την αντεργατική πολιτική στο εσωτερικό της χώρας.

Με το ένα χέρι οι φασίστες θέλουν να βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια απειλώντας τον γειτονικό λαό ότι η «Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» και με το άλλο βάζουν φωτιά στους χώρους μέσα από τους οποίους αντιστέκεται ο λαός της χώρας που ζούμε.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου με το ένα χέρι ανέχεται τους φασίστες - μιας και η αστυνομία δεν κούνησε το δαχτυλάκι της ενάντιά τους - και με τα άλλο επιχειρεί, με την συμφωνία που επιδιώκει με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να κάνει τις πλάτες στους ΝΑΤΟϊκούς για να μαντρώσουν και αυτή τη χώρα στη δολοφονική συμμαχία τους.

Ξέρουμε τι σημαίνει συμμαχία με τον ιμπεριαλισμό και εθνικισμός στα Βαλκάνια. Το έχουμε ξαναδεί μετά το 1991: Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εμφύλιες συγκρούσεις, διάλυση χωρών, κοινωνική καταστροφή.

Για να το «θυμηθούμε» καλύτερα, σας καλούμε στην προβολή της ταινίας «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται». Να συζητήσουμε επάνω στο ματωμένο παρελθόν και το δρόμο για ένα διαφορετικό μέλλον θυμίζοντας τα συνθήματα του κομμουνιστικού κινήματος της γειτονιάς μας για «βαλκανική σοσιαλιστική ομοσπονδία».Η ταινία αυτή περιγράφει το δράμα δύο φίλων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία στα μέσα της δεκαετίας του '90. H ταινία γυρίστηκε το 1996 στα τέλη του πολέμου, με τα γυρίσματα να λαμβάνουν χώρα στο Višegrad με σκηνές σε μέρη που έγιναν πραγματικές μάχες.

 

«Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται»

(1996, Σκηνοθεσία: Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς.

Πρωταγωνιστούν: Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς, Νίκο Κόγιο)

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, 9μμ

Λέσχη «Νέας Προοπτικής»

(Γιαννιτσών & Έλληνος Στρατιώτου)

διοργάνωση : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ – EΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

oen.org.gr | eek.gr | eekpatras.wordpress.com

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.'; document.getElementById('cloak42346').innerHTML += ''+addy_text42346+'<\/a>'; //--> | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Καμπάνια Οικονομικής Στήριξης της Νέας Προοπτικής

 

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος αποφάσισε να κηρύξει καμπάνια στήριξης της εφημερίδας του, της Νέας Προοπτικής. 100 Χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη δεν ξεχνάμε ότι στο κέντρο της οικοδόμησης του μπολσεβίκικου επαναστατικού κόμματος πάντα βρισκόταν η επαναστατική εφημερίδα.

Η καμπάνια έχει θέσει στόχο την συγκέντρωση 6.000 ευρώ για την στήριξη, τεχνική βελτίωση και επέκταση της Νέας Προοπτικής και των εκδόσεών της.

Η πορεία κάλυψης του στόχου θα ανακοινώνεται από τις εκδόσεις της εφημερίδας.    

3/11/2017

ΤΟ ΕΕΚ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

ΤΟ ΕΕΚ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Ο Οκτώβρης. Η Επανάσταση. Το Μέλλον.  Με αυτό τον τίτλο διεξάγεται Διεθνές Φόρουμ στη Μόσχα στις 2-5 Νοεμβρίου, οργανωμένο από το κίνημα Αλτερνατίβι. Συμμετέχουν πάνω από 600 αντιπρόσωποι από δεκάδες χώρες και όλες τις ηπείρους, γνωστοί μαρξιστές διανοούμενοι (όπως ο Σαμίρ Αμίν, ο Τόμας Κράους κ.ά) και εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. 

Από το ΕΕΚ ομιλητές θα είναι ο Σάββας Μιχαήλ και η Κατερίνα Μάτσα στις κεντρικές ολομέλειες και σε ειδικά σεμινάρια..

 

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου θα μιλήσουν, επίσης, στο Λένινγκραντ, σε σεμινάριο στο ίδρυμα Πλεχάνωφ με θέμα "Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 και τα επείγοντα προβλήματα της ανθρωπότητας" .

 

Τα μαθήματα από αυτήν την συμμετοχή σε εκδηλώσεις στη χώρα του Οκτώβρη θα μεταφερθούν στην Ελλάδα τόσο στις εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας "Το 2017 για το 1917" στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, όσο, κυρίως, στην κεντρική διεθνή εκδήλωση του ΕΕΚ για "Τα 100χρονα του Κόκκινου Οκτώβρη – Η  Ώρα της Διεθνούς" στη Νομική, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

 

ΛΑΡΙΣΑ: Εκδήλωση για τα 100 Χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Πριν έναν αιώνα ακριβώς, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός έδωσε ώθηση όχι μόνο στην πάλη των επαναστατημένων μαζών της Ρωσίας, αλλά και στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Ήταν "το πανηγύρι των καταπιεσμένων και εκμεταλλευoμένων" όπως το χαρακτήρισε ο Λένιν, η επαναστατική έφοδος των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών στον έναστρο ουρανό. Ήταν η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την ομάδα μελέτης ιστορίας κοινωνικών αγώνων, τη Δευτέρα 06/11 στο Χατζηγιάννειο Κέντρο Λάρισας επιδίωξή μας είναι να ξεκινήσουμε ένα ζωντανό διάλογο του τότε με το σήμερα, να "αντικρίσουμε τον αιώνα που πέρασε στις κόρες των ματιών" αν θέλουμε να βγάλουμε τα πιο χρήσιμα μαθήματα για τις σημερινές ιστορικές συγκυρίες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της ανόδου του φασισμού και του τεράστιου κενού εξουσίας που έχει δημιουργήσει η θανάσιμη αγωνία του καπιταλιστικού συστήματος.

Η συμβολή των δύο ομιλητών (του κ Γ. Μαργαρίτη και του σ. Θ. Κουτσουμπού) θα είναι καθοριστική έτσι ώστε "ν' αρπάξουμε τη μνήμη του παρελθόντος, όπως αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου", και να "συγκροτήσουμε έναν αστερισμό ανάμεσα στη δικιά μας εποχή και την εκείνη".
"Να σπιρουνιάσουμε το ψωράλογο της ιστορίας
Ψηλά οι κόκκινες σημαίες!
Αριστερά, αριστερά, αριστερά"
Β. Μαγιακόφσκι.

Εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση για τη Λέρο στα Πετράλωνα

 

Mε αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Θόδωρου Mεγαλοοικονόμου «ΛΕΡΟΣ - Μια ζωντανή αμφισβήτηση της κλασικής Ψυχιατρικής», Σάββατο 14 Οκτώβρη, 7 μμ, στα Πετράλωνα θα γίνει εκδήλωση-συζήτηση και προβολή δυο σχετικών ντοκυμαντέρ.

Aνακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου αναφέρει:
 Για πολλούς η Λέρος, όταν προέκυψε ως "διεθνές σκάνδαλο" και "ντροπή", ταυτιζόταν με το αδύνατο της αλλαγής. Ώστόσο, όπως αποδείχτηκε, το δυνατό, αυτό που κάθε φορά μπορεί να γίνει, δεν είναι μια υποκειμενική επινόηση του μυαλού μας, αλλά υπάρχει μέσα στο πραγματικό ως η αντίφαση που το ωθεί στο ξεπέρασμά του μέσα από την υποκειμενική μας παρέμβαση.
Θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές για το ψυχιατρείο στη Λέρο, ένα 15λεπτο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Gabriele Palmieri, "Leros, il sole e la luna" (1995) με την μαρτυρία νοσηλεύτριας στο ΚΘ Λέρου και μια 20 λεπτη ταινία με εικόνες από την ιστορία των μεταπολεμικών διαδοχικών εγκλεισμών στη Λέρο.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του συγγραφέα.
Στην εκδήλωση θα συλλέγουμε τρόφιμα, φάρμακα και είδη σωματικής υγιεινής για τους πρόσφυγες του Λαυρίου.
 Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου
(συνέλευση πραγματοποιείται κάθε Κυριακή 6 μ.μ. στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα)
______________________________