Εκδηλώσεις - Καλέσματα

Διεθνιστική σύσκεψη την Παρασκευή 27 Απριλίου στην Αθήνα : Aντιπολεμικό, διεθνιστικό, αντικυβερνητικό μπλοκ την Πρωτομαγιά

 

Σε σύσκεψη καλούν το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ), η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας (ΟΕΝ), η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ), η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, την Παρασκευή 27 Απριλίου, 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο (Αθήνα).

 

Η σύσκεψη έχει ως στόχο να προγραμματίσει νέες κοινές διεθνιστικές δράσεις ενάντια στον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Αποτελεί συνέχεια των δράσεων που αναπτύχθηκαν το τελευταίο δίμηνο με αφετηρία τη αντι-εθνικιστική συγκέντρωση της 4ης Φλεβάρη στην Αθήνα, τη διεθνιστική διαδήλωση της 24ης Φλεβάρη και την εκδήλωση της 2ας Μάρτη στην ΑΣΟΕΕ.

Αναλυτικά, το κάλεσμα των έξι οργανώσεων, συλλογικοτήτων και κινήσεων για τη σύσκεψη της Παρασκευή 27 Απρίλη έχει ως εξής :

''Την ίδια χρονική στιγμή με το ξεδίπλωμα της πολιτικής της κυβέρνησης που αμφισβητεί το δικαίωμα του Μακεδονικού λαού να αυτοπροσδιορίζεται με το συνταγματικό του όνομα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα εκστρατεία δηλητηρίασης των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνίας με το εθνικιστικό δηλητήριο, με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από το καθεστώς Ερντογάν εντός τουρκικού εδάφους, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στις ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή μέσα στην Ελλάδα οξύνονται οι προετοιμασίες πολέμου μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών, τη συζήτηση που διεξάγεται για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Για άλλη μια φορά στήνεται μια ψευδής εικόνα μιας Ελλάδας αμυνόμενης και απειλούμενης από την Τουρκία.
Αυτό δεν απαλλάσσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι εργαζόμενοι, το ταξικό κίνημα στην Τουρκία το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.
Η μονομερής όμως μετατόπιση των ευθυνών στην τουρκική αστική τάξη, αναδεικνύοντας την «τουρκική επεκτατικότητα» και αποκρύπτοντας την επιθετικότητα και το ρόλο στα Βαλκάνια της ελληνικής αστικής τάξης, είναι για το ταξικό κίνημα όχι μόνο αποπροσανατολιστική αλλά και επικίνδυνη, γιατί αφήνει χώρο στην ανάπτυξη του εθνικισμού και τελικά βάζει πλάτη στην ντόπια αστική τάξη.
Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην επιθετική και φιλοπόλεμη συμμαχία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, για να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο αγορών, παραγωγικών πηγών και κερδών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ως ο πιο αξιόπιστος υλοποιητής των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών γενικά, των αμερικανικών ειδικά. Είναι συνεταίρος και συνδιαχειριστής στην κυπριακή ΑΟΖ. Εντείνει την καταστολή στο εσωτερικό προληπτικά και προετοιμάζει ένα πολεμικό κλίμα. Νέα εξοπλιστικά προγράμματα ετοιμάζονται την ώρα που η μνημονιακή πολιτική έχει στραγγαλίσει μισθούς και κοινωνικές παροχές.
Βασικό καθήκον μας είναι η πάλη μας ενάντια στη «δικιά μας» αστική τάξη και κυβέρνηση.  Ο στόχος μας είναι να παρεμποδίσουμε την κλιμάκωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών, «αφοπλίζοντας» πολιτικά και υλικά το «δικό μας» εθνικό εταίρο σε αυτή την αντιδραστική διαμάχη. Δεν είναι εχθροί μας οι γειτονικοί λαοί. Εχθρός μας είναι η ντόπια αστική τάξη, το σύστημα της, το κράτος της, μαζί και οι ένοπλες δυνάμεις της. Γι’ αυτό παλεύουμε για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει ειρήνη στους λαούς.  Να βάλουμε φραγμό στην πολιτική της καθώς και σε κάθε προσπάθεια συσπείρωσης και επανεμφάνισης της ακροδεξιάς και των ναζιστών. Να διώξουμε τους ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια! Να παλέψουμε σε όλες τις χώρες τν Βαλκανίων ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για τη κοινή επαναστατική διεθνιστική πάλη των λαών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Σας καλούμε στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 7 μ.μ. για να δούμε από κοινού τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την διεθνιστική παρέμβασή μας απέναντι στη νέα επικίνδυνα φιλοπόλεμη εμπλοκή της Ελλάδας στη Βαλκανική και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε πίσω μας τις αναγκαίες και πετυχημένες απαντήσεις του διεθνιστικού κινήματος απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, την αλληλεγγύη μας στο Μακεδονικό λαό. Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης της διεθνιστικής πάλης. Να οργανώσουμε από κοινού μέσα στις γειτονιές, σε εργατικούς χώρους και χώρους νεολαίας μια πλατιά διεθνιστική καμπάνια με εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, και να δούμε μαζί την οργάνωση μιας διεθνιστικής συνέλευσης στην Αθήνα τέλη Μαΐου.
Πρώτος σταθμός να είναι η διαμόρφωση ενός διεθνιστικού, αντικυβερνητικού και αντιπολεμικού μπλοκ στη φετινή Πρωτομαγιά''.

 

Προβολή ταινίας στην Πάτρα με αφορμή το ‘’Μακεδονικό’’

ΠΑΤΡΑ - 9/2, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΟΕΝ - ΕΕΚ

Διεθνιστική προβολή ταινίας με αφορμή το «Μακεδονικό»

Την 25η Γενάρη πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα διαδήλωση αλληλεγγύης στις επιθέσεις που δέχθηκε η Libertatia και το «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο – Σχολείο» στη Θεσσαλονίκη από φασιστικές συμμορίες.

Αμέσως μετά, τον εμπρησμό στους δύο παραπάνω χώρους, οι φασίστες συμμετείχαν στο εθνικιστικό συλλαλητήριο ενάντια στην ενδεχόμενη «παράδοση» του ονόματος «Μακεδονία» στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Αποδεικνύεται ότι η εθνικιστική πολιτική στις διεθνείς σχέσεις, όπως αυτή που προτείνουν οι εμπρηστές φασίστες, βαδίζει πλάι - πλάι με την αντεργατική πολιτική στο εσωτερικό της χώρας.

Με το ένα χέρι οι φασίστες θέλουν να βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια απειλώντας τον γειτονικό λαό ότι η «Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» και με το άλλο βάζουν φωτιά στους χώρους μέσα από τους οποίους αντιστέκεται ο λαός της χώρας που ζούμε.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου με το ένα χέρι ανέχεται τους φασίστες - μιας και η αστυνομία δεν κούνησε το δαχτυλάκι της ενάντιά τους - και με τα άλλο επιχειρεί, με την συμφωνία που επιδιώκει με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να κάνει τις πλάτες στους ΝΑΤΟϊκούς για να μαντρώσουν και αυτή τη χώρα στη δολοφονική συμμαχία τους.

Ξέρουμε τι σημαίνει συμμαχία με τον ιμπεριαλισμό και εθνικισμός στα Βαλκάνια. Το έχουμε ξαναδεί μετά το 1991: Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εμφύλιες συγκρούσεις, διάλυση χωρών, κοινωνική καταστροφή.

Για να το «θυμηθούμε» καλύτερα, σας καλούμε στην προβολή της ταινίας «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται». Να συζητήσουμε επάνω στο ματωμένο παρελθόν και το δρόμο για ένα διαφορετικό μέλλον θυμίζοντας τα συνθήματα του κομμουνιστικού κινήματος της γειτονιάς μας για «βαλκανική σοσιαλιστική ομοσπονδία».Η ταινία αυτή περιγράφει το δράμα δύο φίλων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία στα μέσα της δεκαετίας του '90. H ταινία γυρίστηκε το 1996 στα τέλη του πολέμου, με τα γυρίσματα να λαμβάνουν χώρα στο Višegrad με σκηνές σε μέρη που έγιναν πραγματικές μάχες.

 

«Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται»

(1996, Σκηνοθεσία: Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς.

Πρωταγωνιστούν: Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς, Νίκο Κόγιο)

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, 9μμ

Λέσχη «Νέας Προοπτικής»

(Γιαννιτσών & Έλληνος Στρατιώτου)

διοργάνωση : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ – EΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

oen.org.gr | eek.gr | eekpatras.wordpress.com

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.'; document.getElementById('cloak4025').innerHTML += ''+addy_text4025+'<\/a>'; //--> | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΛΑΡΙΣΑ: Εκδήλωση για τα 100 Χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Πριν έναν αιώνα ακριβώς, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός έδωσε ώθηση όχι μόνο στην πάλη των επαναστατημένων μαζών της Ρωσίας, αλλά και στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Ήταν "το πανηγύρι των καταπιεσμένων και εκμεταλλευoμένων" όπως το χαρακτήρισε ο Λένιν, η επαναστατική έφοδος των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών στον έναστρο ουρανό. Ήταν η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την ομάδα μελέτης ιστορίας κοινωνικών αγώνων, τη Δευτέρα 06/11 στο Χατζηγιάννειο Κέντρο Λάρισας επιδίωξή μας είναι να ξεκινήσουμε ένα ζωντανό διάλογο του τότε με το σήμερα, να "αντικρίσουμε τον αιώνα που πέρασε στις κόρες των ματιών" αν θέλουμε να βγάλουμε τα πιο χρήσιμα μαθήματα για τις σημερινές ιστορικές συγκυρίες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της ανόδου του φασισμού και του τεράστιου κενού εξουσίας που έχει δημιουργήσει η θανάσιμη αγωνία του καπιταλιστικού συστήματος.

Η συμβολή των δύο ομιλητών (του κ Γ. Μαργαρίτη και του σ. Θ. Κουτσουμπού) θα είναι καθοριστική έτσι ώστε "ν' αρπάξουμε τη μνήμη του παρελθόντος, όπως αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου", και να "συγκροτήσουμε έναν αστερισμό ανάμεσα στη δικιά μας εποχή και την εκείνη".
"Να σπιρουνιάσουμε το ψωράλογο της ιστορίας
Ψηλά οι κόκκινες σημαίες!
Αριστερά, αριστερά, αριστερά"
Β. Μαγιακόφσκι.

Καμπάνια Οικονομικής Στήριξης της Νέας Προοπτικής

 

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος αποφάσισε να κηρύξει καμπάνια στήριξης της εφημερίδας του, της Νέας Προοπτικής. 100 Χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη δεν ξεχνάμε ότι στο κέντρο της οικοδόμησης του μπολσεβίκικου επαναστατικού κόμματος πάντα βρισκόταν η επαναστατική εφημερίδα.

Η καμπάνια έχει θέσει στόχο την συγκέντρωση 6.000 ευρώ για την στήριξη, τεχνική βελτίωση και επέκταση της Νέας Προοπτικής και των εκδόσεών της.

Η πορεία κάλυψης του στόχου θα ανακοινώνεται από τις εκδόσεις της εφημερίδας.    

3/11/2017

ΤΟ ΕΕΚ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

ΤΟ ΕΕΚ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Ο Οκτώβρης. Η Επανάσταση. Το Μέλλον.  Με αυτό τον τίτλο διεξάγεται Διεθνές Φόρουμ στη Μόσχα στις 2-5 Νοεμβρίου, οργανωμένο από το κίνημα Αλτερνατίβι. Συμμετέχουν πάνω από 600 αντιπρόσωποι από δεκάδες χώρες και όλες τις ηπείρους, γνωστοί μαρξιστές διανοούμενοι (όπως ο Σαμίρ Αμίν, ο Τόμας Κράους κ.ά) και εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. 

Από το ΕΕΚ ομιλητές θα είναι ο Σάββας Μιχαήλ και η Κατερίνα Μάτσα στις κεντρικές ολομέλειες και σε ειδικά σεμινάρια..

 

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου θα μιλήσουν, επίσης, στο Λένινγκραντ, σε σεμινάριο στο ίδρυμα Πλεχάνωφ με θέμα "Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 και τα επείγοντα προβλήματα της ανθρωπότητας" .

 

Τα μαθήματα από αυτήν την συμμετοχή σε εκδηλώσεις στη χώρα του Οκτώβρη θα μεταφερθούν στην Ελλάδα τόσο στις εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας "Το 2017 για το 1917" στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, όσο, κυρίως, στην κεντρική διεθνή εκδήλωση του ΕΕΚ για "Τα 100χρονα του Κόκκινου Οκτώβρη – Η  Ώρα της Διεθνούς" στη Νομική, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.