Εκδηλώσεις - Καλέσματα

Πάτρα: Ξεκίνησε η λειτουργία της Λέσχης Νέας Προοπτικής

Πάτρα

Ξεκίνησε η λειτουργία της Λέσχης Νέας Προοπτικής

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Με επιτυχία ξεκίνησε την λειτουργία της, στις 14/3,  η Λέσχη Νέας Προοπτικής στην Πάτρα.

Λίγες μέρες πριν την διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον πόλεμο και τη φτώχεια στις 18 Μάρτη, η πρώτη εκδήλωση, στο νέο χώρο της λέσχης, πραγματοποιήθηκε με θέμα την προσφυγική κρίση και το κίνημα αλληλεγγύης.

Ο σύντροφος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, με μια πλούσια εισήγηση άνοιξε την συζήτηση γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης και «φιλοξενίας», το ρόλο της Frontex, τις εξελίξεις που θα υπάρξουν λόγω της επανέναρξης των απελάσεων και την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας. H συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια, με την σημαντική συνεισφορά και παρουσία μεταναστών που ζουν στην πόλη της Πάτρας. Από το βήμα της εκδήλωσης το ΕΕΚ κατήγγειλε την κατασταλτική επιχείρηση κυβέρνησης και ΕΛ.ΑΣ, με την εκκένωση 2 καταλήψεων την Δευτέρα 13/3, στην Αθήνα, την Κατάληψη Βίλας Ζωγράφου και την κατάληψη στέγης προσφύγων Αλκιβιάδου.

Το συλλαλητήριο της 18 Μάρτη, ήταν μια σημαντική μέρα στην πόλη της Πάτρας, όπου για πρώτη φορά από την έναρξη της προσφυγική κρίσης, πρόσφυγες διαδήλωσαν μαζί με αλληλέγγυους, οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες, ενάντια στους κοινούς υπαίτιους της δυστυχίας, του πολέμου και του αποκλεισμού. Επικεφαλής της πορείας βρέθηκαν πρόσφυγες από το γειτονικό κέντρο φιλοξενίας στην Μυρσίνη Ηλείας (ρεπορτάζ για τις συνθήκες σίτισης και τις κινητοποιήσεις των προσφύγων έχουμε δημοσιεύσει σε προηγούμενα φύλλα της ΝΠ).

Η δεύτερη εκδήλωση της Λέσχης Νέας Προοπτικής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 18ης Μάρτη. Ο σύντροφος Γιάννης Αγγέλης, παρουσίασε την κατάσταση γύρω από την διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, τις απαιτήσεις μεταξύ των διαφορετικών πλευρών, αλλά και την πολιτική κατάσταση που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εκλογή Trump και εν όψει των εθνικών εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία. Τέλος παρουσίασε την πρόταση του ΕΕΚ γύρω από τις προοπτικές του εργατικού κινήματος, και την ανάγκη για μια πανελλαδική συνάντηση του εργατικού κινήματος, των σωματείων, των οργανώσεων και συλλογικοτήτων του, για να συζητήσουν πάνω στο πρόγραμμα πάλης και διεκδικήσεων της εργατικής τάξης. 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Οι εκδηλώσεις στη Λέσχη συνεχίζονται με τον κύκλο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο κύκλος εγκαινιάζεται την Τετάρτη 22/3 Μάρτη με θέμα: Τέχνη και Οκτωβριανή Επανάσταση και εισηγητή τον σύντροφο Σάββα Στρούμπο.

Ακολουθούν δύο ακόμα εκδηλώσεις, με εισηγητή τον σύντροφο Θεόδωρο Κουτσουμπό, για την Φεβρουαριανή Επανάσταση και τις Θέσεις του Απρίλη, στις 29 Μάρτη και στις 3 Απρίλη, αντίστοιχα.

Ελ.Ισ.

 

 

 

 

 

ΣYΛΛAΛHTHPIO από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων: 2 Mάρτη 2017

ΣYΛΛAΛHTHPIO

2 Mάρτη, 18.00, Προπύλαια, Aθήνα

 

Tο EEK υποστηρίζει και συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνεται από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, την Πέμπτη 2 Mάρτη, 6 μ.μ., στα Προπύλαια.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Δεν παραχωρούμε ούτε ένα εκατοστό του λόφου

Ο ιστορικός λόφος του Φιλοπάππου, ένα μικρό οικοσύστημα, μια όαση στο κέντρο της Αθήνας, αποτελεί για εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε στην περιοχή, αλλά και για όλους εκείνους που τον επισκέπτονται καθημερινά για να αποδράσουν έστω και για λίγο από την ασφυκτική ατμόσφαιρα της τσιμεντούπολης, ένα μοναδικό δώρο της φύσης που πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να διατηρήσουμε ζωντανό, πολύτιμη κληρονομία για τις επόμενες γενιές.

Από το Νοέμβριο του 2002 οι κάτοικοι των γειτονιών μας δίνουν έναν συνεχή αγώνα για να κρατήσουν τον λόφο ελεύθερο για όλους και έξω από κάθε εμπορική εκμετάλλευση. Μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, χωρίς ιεραρχίες, ακηδεμόνευτα και αντιθεσμικά κατάφεραν να παραμείνει ο λόφος Φιλοπάππου ανοιχτός αποτρέποντας την περίφραξή του, την έκδοση εισιτηρίων εισόδου, τη διέλευση των τροχοφόρων και διατηρώντας το πράσινο της περιοχής με δενδροφυτεύσεις.

Φαίνεται όμως πως το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις του, σε συνεργασία με παράγοντες των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου συνεχίζουν, διψώντας πάντα για κέρδος και εξουσία, να στοχεύουν στην εμπορική εκμετάλλευση κάθε είδους του λόφου Φιλοπάππου. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της λογικής κινείται και η γνωστή υπόθεση που αφορά την περιοχή του εστιατορίου “Διόνυσος”. Μια επιχείρηση που στήθηκε πριν δεκαετίες με την υφαρπαγή και καταπάτηση 5 στρεμμάτων από τα 13 που είχε απαλλοτριώσει ο δήμος Αθηναίων και είχαν χαρακτηριστεί ως «άλσος και πλατεία». Το κράτος επιχειρεί τώρα να νομιμοποιήσει αλλά και να διευρύνει αυτή την υφαρπαγή, την οποία έχτισαν ανελλιπώς όσες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές πέρασαν από το 1958, σε συνεργασία με το κεφάλαιο. Από τότε, ο δήμος Αθηναίων συνεχώς «ξεχνάει» να ολοκληρώσει την μεταγραφή στην περιουσία του, της περιοχής των 13 στρεμμάτων του λόφου που ο ίδιος απαλλοτρίωσε. Ο Ε.Ο.Τ. εκμεταλλεύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς που μένει επί τούτου στον αέρα και στήνει τον «Διόνυσο». Το 1961 δίνει την εκμετάλλευση της επιχείρησης στην Ζόναρς, η οποία κατέχοντας τα 5 στρέμματα προ χούντας, κατά τη διάρκειά της, μεταπολιτευτικά έως και σήμερα, εξαπλώθηκε την περίοδο 1996-2004, ακόμα 600 τετραγωνικά. Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει πως δεν βλέπει πως η Ζόναρς χτίζει και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, αντίθετα από το 2002 προσπαθεί να περιφράξει το χώρο, να βάλει φυλάκια και εισιτήρια για να μην μπαίνουν ελεύθερα οι κάτοικοι και οι περιπατητές. Σήμερα, μέσα στις συνθήκες που ορίζει το 3ο μνημόνιο και η επίταση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και του ελέγχου, το κράτος με το πρόσχημα της κρίσης, προσπαθεί εκ νέου να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής. Επιχειρεί να εντάξει το συγκεκριμένο οικόπεδο στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε μετά να το παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει αν ο δήμος Αθηναίων δήλωνε στο κτηματολόγιο ως περιουσία του τα 13 στρέμματα.

Το επιχειρούμενο ξεπούλημα του Φιλοπάππου είναι μόνο ένα κομμάτι του μεγαλόπνοου σχεδίου τους που θέλει την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας να μετατρέπεται σ’ ένα τεράστιο και ανεξέλεγκτο διασκεδαστήριο εις βάρος των ελεύθερων χώρων και της κατοίκησης, αυτή τη φορά με το πρόσχημα της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Εξάλλου τα ίδια έχουν συμβεί σε πολλούς χώρους πρασίνου με πρόσφατο παράδειγμα το πάρκο Ρουφ που μετατρέπεται σε parking για χάρη των νυχτερινών κέντρων της περιοχής. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πως ο μεγάλος κερδισμένος από αυτές τις υποθέσεις είναι πάντοτε η πολιτική εξουσία και ο τραπεζικός λογαριασμός των εργολάβων και των επιχειρηματιών, που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω τους. Όπως γνωρίζουμε και πολύ καλά πως η επίθεση που γίνεται στους ελεύθερους δημόσιους χώρους με στόχο τον έλεγχο και την εμπορευματοποίηση τους, αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης ισοπέδωσης που επιχειρούν οι κυρίαρχοι κάθε πτυχής της καθημερινότητάς μας.

Θα πρέπει όμως και αυτοί να γνωρίζουν καλά πως τα καταστροφικά τους σχέδια για μια ακόμα φορά θα βρεθούν αντιμέτωπα μ’ όλο αυτόν τον κόσμο που εδώ και δεκαπέντε χρόνια δίνει την δική του μάχη ενάντια στην απαξίωση, την περίφραξη, την τσιμεντοποίηση και την υφαρπαγή του λόφου. Δεν παραχωρούμε ούτε ένα εκατοστό του Φιλοπάππου.

Ο λόφος δεν ανήκει ούτε στο Υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογία, ούτε στην εκκλησία, ούτε σε επιχειρηματίες, ούτε στην δημοτική αρχή για να μπορούν να τον παζαρεύουν μεταξύ τους. Ανήκει σε όσους εκτιμούν την ιστορία του και σέβονται το περιβάλλον του. Σε όσους αντιτάσσονται ευρύτερα στη λεηλασία της φύσης και υπερασπίζονται κάθε πεδίο που ζουν, εργάζονται, κινούνται. Σε όλους όσους διεκδικούν μία αξιοπρεπή ζωή.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να κρατήσουμε ελεύθερο και ζωντανό το λόφο του Φιλοπάππου!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ 2017, ΩΡΑ 12.00 στην είσοδο του λιθόστρωτου του Λουμπαρδιάρη

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων - Θησείου - Κουκακίου

askpthk.espivblogs.net

Eκδήλωση ΕΕΚ στο Ίλιον: Ποια διέξοδος από την κρίση;

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Φανουρίου "Μελίνα Μερκούρη", στο ΙΛΙΟΝ, το ΕΕΚ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα : Κρίση και Διέξοδος. 

Ομιλητής Γιώργος Μητροβγένης, K.E. του EEK, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δάφνης – Yμηττού. 

Ώρα 6 μ.μ.   

ΑΘΗΝΑ: Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση του ΕΕΚ "ΕΛΛΑΔΑ 2017 : Κρίση και Διέξοδος"

Αθήνα

Αίθουσα ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00

Πολιτική εκδήλωση

ΕΛΛΑΔΑ 2017 : Κρίση και Διέξοδος

Κεντρικός ομιλητής Σάββας Μιχαήλ