Εκδηλώσεις - Καλέσματα

Ιδρυτική Συνέλευση Αριστερής Δημοτικής Κίνησης στο Ίλιον

Oι δημοτικές εκλογές του Μαίου 2019 θα διεξαχθούν σε μία εκρηκτική συγκυρία για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις κρισιμότερες ευρωεκλογές από γεννέσεως της ΕΟΚ-ΕΕ, αλλά και ενώ θα κλείνει σχεδόν ένας χρόνος από την «έξοδο» από τα Μνημόνια. Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και εφαρμόζει ακόμα και στους τελευταίους μήνες της εξουσίας της την μνημοναική/αντιλαϊκή πολιτική με τον καλύτερο για το κεφάλαιο, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τους δανειστές,τρόπο.

Μέσω των δημοτικών εκλογών, συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει όχι μόνο να τη «βγει λάδι» μετά από οχτώ χρόνια μνημονιακής λεηλασίας σε βάρος του λαού για λογαριασμού του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου , αλλά προπαντός να λάβει «νωπή» λαϊκή εντολή για να τη συνεχίσει «εκτός» Μνημονίων , αλλά εντός ενός χειρότερου Ευρωενωσιακού, καπιταλιστικού πλαισίου της άγριας δημοσιονομικής λιτότητας, της απορρύθμισης των Πρωτοβουλία για την συγκρότηση Αριστερής Δημοτικής Κίνησης στο Ιλιον ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 6.00 ΜΜ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΛΙΟΥ εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της κρατικής καταστολής ενάντια στους ντόπιους και μη εργάτες (τους μετανάστες, τους πρόσφυγες κλπ.).

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Δήμοι, βάσει των όρων που δημιουργεί και ο «Κλεισθένης» μετατρέπονται ακόμα περισσότερο σε παραρτήματα του αστικού κράτους, ειδικά όπως αυτό έχει διαμορφωθεί επί μνημονίων, δηλαδή ένας στυγνός μηχανισμός ‘’παραγωγής’’ πλεονασμάτων στις πλάτες των εργατών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, ο οποίος προωθεί την προσωρινή απασχόληση, την φτωχοποίηση, την βία σε κάθε διαφορετικότητα, τον ρατσισμό αλλά και τη περιβαλλοντική καταστροφή. Σ’ αυτό το πλαίσιο καμία φιλολαική και πολύ περισσότερο αριστερή διαχείριση δεν είναι δυνατή.

Κάθε άλλο παρά εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Ιλίου, στον οποίο κυβερνά από το 1982, η ΠΑΣΟΚική παράταξη του Κουκουβίνου -Ζενέτου. Η παρούσα δημοτική αρχή πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια:

• στην παραβίαση του ωραρίου των εμπορουπαλλήλων με τις «λευκές νύχτες», αλλά και τη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στον Δήμο

• στην προσπάθεια “τεμαχισμού”, τσιμεντοποίησης και ιδιωτικοποίησης του πάρκου Τρίτση, με την προσθήκη μονάδας επεξεργασίας βοθρολυμάτων, αλλά και • στην μετατροπή των ελεύθερων χώρων και των πλατειών από χώρους κοινωνικής συναναστροφής, σε χώρους εκμετέλλευσης τραπεζοκαθισμάτων. Με αυτή τη δημοτική αρχή έχει συμβιβαστεί η «Αλληλέγγυα Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αντιπαρατίθενται επί της ουσίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ και το τέως «Αριστερό» και νυν «Ασυμβίβαστο» Ίλιο. Από αυτήν την άποψη υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη συγκρότηση μίας μετωπικής, μαχητικής, αριστερής, εργατικής τοπικής κίνησης στο Ίλιον η οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαίου . Η κίνηση αυτή πρέπει να είναι:

• Μετωπική - Να απευθύνεται σε κάθε μαχόμενη δύναμη του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, για την από κοινού δράση είτε στα πλαίσια της (σ.σ. της τοπικής κίνησης), είτε γενικότερα στο κίνημα.

• Μαχητική – Να μπαίνει μπροστά στην κινητοποίηση του λαού για κάθε του πρόβλημα, να παλεύει για πρόγραμμα αιτημάτων σε σύγκρουση και ρήξη με τα ασφυκτικά πλαίσια των αστικών Δήμων, το αστικό κράτος, την ΕΕ, και να μην αρκείται μόνο στις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος μας, δεν είναι ένας δήμος με άλλο διαχειριστή, αλλά κίνημα κατοίκων με τις δικές του μορφές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, με λαικές συνελεύσεις.

• Αριστερή – Να προβάλλει ασυμβίβαστα τα προτάγματα της αριστεράς, την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση-καταπίεση, ενάντια στο αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις τους, για την ανατροπή τους, για να ανοίξει ο δρόμος για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και όλη της κοινωνίας. Ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για την αλληλεγγύη στους μετανάστες, στους πρόσφυγες και κάθε κατατρεγμένο.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΉ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΉ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/2/ ΩΡΑ 11 ΠΜ

Όχι στο φασιστικό ''μνημόσυνο'' του Γιαλοψού

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ , 11.00 ΠΜ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Για άλλη μία χρονιά, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής «θυμούνται» τον Έκτορα Γιαλοψό.

O Γιαλοψός ήταν στρατιωτικός που σκοτώθηκε στα Ίμια, το Γενάρη του 1996, κατά τη διάρκεια επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Γι' αυτό διοργανώνουν «μνημόσυνο» την Κυριακή 3 Φλεβάρη στο κοιμητήριο της Πετρούπολης.

Θα τον «μνημονεύσουν» ειδικά φέτος που έχει ενταθεί η κόντρα μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας.

Η κόντρα αφορά στον έλεγχο ενεργειακών πηγών του Αιγαίου.

Γι' αυτό έχουν αυξηθεί τα μεταξύ τους επεισόδια. Παράλληλα, έχει αναζωπυρωθεί ο ελληνικός εθνικισμός λόγω της υπόθεση του Μακεδονικού.

Μάλιστα την εθνικιστική αναζωπύρωση πυροδοτούν ανοιχτά, όχι μόνο τα δεξιά ΜΜΕ -όπως το '' ΣΚΑΪ'' και το ''Πρώτο Θέμα'' - αλλά εντελώς ξεδιάντροπα και η ίδια η Νέα Δημοκρατία και το τέως ΠΑΣΟΚ (νυν Κίνημα Αλλαγής)...

Έτσι η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί, πλέον, απλά και μόνο μία φασιστική μειοψηφία, απέναντι στα κόμματα του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού ΄''τόξου'''.

Διεκδικεί ρόλο της εμπροσθοφυλακής ενός ''εθνικού'' μετώπου στο οποίο συμμετέχουν πλέον τα παραδοσιακά αστικά κόμματα .

Tόσο οι φασίστες ''πατριώτες'', όσο οι δεξιοί ή κεντροαριστεροί ''πατριώτες'' είναι απολύτως εξαρτημένοι από ξένες δυνάμεις.

Και το ίδιο επιχειρούν να κάνουν ακόμα περισσότερο σε σχέση με το λαό αυτής της χώρας. Επιχειρούν να τον προσδέσουν με τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου μπλοκ και πίσω από αυτό με τα συμφέροντα της μίας ή της άλλης μερίδας της ελληνικής αστικής τάξης.

Η κάθε αστική μερίδα επιχειρεί να ''πιασθεί'' από κάποιον ''προστάτη'' για να επιβιώσει στον νέο κυκλώνα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Από αυτήν την άποψη, η πάλη μας ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή είναι όσο ποτέ άρρηκτα δεμένη ενάντια στα αστικά κόμματα.

Είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και το κράτος της ελληνικής αστικής τάξης. Είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στις λυκοσυμμαχίες της, είτε υπαρκτές, είτε μελλοντικές.

Και αυτό γιατί αυτές οι συμμαχίες έχουν και θα έχουν ως θύμα τους το λαό αυτής της χώρας και όλους τους λαούς της περιοχής...

Η Συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ, η οποία εγκρίθηκε και από τα δύο εθνικά κοινοβούλια, δεν αποτελεί απάντηση στον εθνικισμό όπως θέλει να περάσει στην ΄'κοινή γνώμη'' ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτελεί, πάνω από όλα, προϊόν πιέσεων του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Στις πιέσεις αυτές έχει υποταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στα ''εθνικά'' όσο και σε όλα τα άλλα θέματα.

Αποτελεί, όμως, και προϊόν εκβιασμού της Ελλάδας απέναντι στο λαό της γειτονικής χώρας που ποτέ (ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ) δεν του αναγνώρισε πλήρως το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

Aπό την άλλη μεριά δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδια του ελληνικού κεφαλαίου ένας όψιμος αντιιμπεριαλισμός που δεν αναγνωρίζει το Μακεδονικό έθνος και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του. Ένας «αντιιμπεριαλισμός» που χρησιμοποιεί ως άλλοθι την επέκταση του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική για να αποδεχθεί την εθνικιστική αφήγηση και να ταυτιστεί με την επιθετικότητα του ελληνικού καπιταλισμού.

Έτσι βγάζει ''λάδι'' το ελληνικό αστικό κράτος, το οποίο είναι ήδη μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παίζει νέο επεκτατικό παιχνίδι στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και καταπιέζει επί δεκαετίες τη μακεδονική και κάθε άλλη μειονότητα στη χώρα, όπως επίσης καταπιέζει και τον ελληνικό λαό...

Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθούμε μια επιθετική όξυνση της εθνικιστικής και ρατσιστικής προπαγάνδας. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και οι μαθητικές «καταλήψεις» μπορεί να μην αγκάλιασαν μαζικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας αλλά αποτελούν προκλητική επίθεση του ελληνικού αστισμού. Η «δεξιά πολυκατοικία» σηκώνει την ακροδεξιά ατζέντα και προσπαθεί να γιγαντώσει την αντιμεταναστευτική υστερία και την υπεράσπιση της αστυνομοκρατίας. Η εθνική τους «ενότητα» έχει σκοπό την υποταγή των ταξικών εργατικών συμφερόντων στα κέρδη του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική ο Διεθνισμός αποτελεί το όχημα της κοινής πάλης εργαζομένων & νεολαίας απέναντι στα σχέδια του κεφαλαίου, όποιας εθνικότητας κι αν είναι.

Διεθνισμός, αν μη τι άλλο, στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού σε κάθε λαό. Αυτό σημαίνει πως η Μακεδονία μπορεί να λέγεται ...''Μακεδονία'' ή όπως αλλιώς θέλει.

Διεθνισμός σημαίνει ταυτόχρονα ασυμβίβαστη πάλη ενάντια στους εθνικιστές. Γιατί και αυτοί εργολάβοι του ιμπεριαλισμού είναι!

Σημαίνει ρήξη με τον ιμπεριαλισμό για την έξοδο κάθε χώρας /μέλους από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για τη συντριβή τους.

" Εθνική ανεξαρτησία' για την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Μακεδονία κλπ. δεν θα υπάρξει ποτέ χωρίς την ανεξαρτησία, χωρίς την απεξάρτηση από τον καπιταλισμό, δηλαδή χωρίς την επαναστατική ανατροπή του ελληνικού, του τουρκικού κλπ. καπιταλισμού από την εργατική τάξη και την αναδιοργάνωση της κοινωνίες με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες της.

Έτσι μόνο μπορεί να πολεμηθεί στ΄αλήθεια ο ιμπεριαλισμός.

Διεθνισμός σημαίνει πάλη για την κοινή επαναστατική δράση των λαών σε Ελλάδα, Τουρκία, Μακεδονία και σε όλα τα Βαλκάνια ενάντια στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους , για την ανατροπή και τη συναδέλφωση τους σε μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, εξευτελισμό ανθρώπου από άνθρωπο

Κάλεσμα ανοιχτής πρωτοβουλίας

Στηρίζουν : Ε.Ε.Κ.,Ο.Ε.Ν.,ΟΡ.Μ.Α.

Κάλεσμα για Κοινωνικό Φροντιστήριο στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιλίου

Κάλεσμα για
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, 11 π.μ.
στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιλίου
(Ιδομενέως 32, Ίλιον)

Παρά την δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια, η μεγάλη ανέχεια που αυτά έφεραν συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα...
Παράλληλα, όμως, διατηρείται και η μεγάλη ανάγκη μας να καλύψουμε βασικές υποχρεώσεις και επιθυμίες μας.
Μία από αυτές είναι να τελειώσουμε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο ή ακόμα και να περάσουμε στο Πανεπιστήμιο.
Γι' αυτό, ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος Ιλίου παίρνει την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός Κοινωνικού Φροντιστηρίου, στο οποίο οι μαθητές θα μπορούν να έχουν βοήθεια για τα μαθήματά τους δωρεάν από δασκάλους και καθηγητές.
Όσοι μαθητές επιθυμούν να έχουν μία τέτοια βοήθεια και όσοι εκπαιδευτικοί ή φοιτητές επιθυμούν να τη δώσουν, ας έλθουν σε επικοινωνία μαζί μας.
Η πρωτοβουλία μας οργανώνει νέα ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ώρα 11 πμ, στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιλίου (Ιδομενέως 32, Ίλιον)

Για επικοινωνία :
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ Ενάντια στο εθνικιστικό συλλαλητήριο στις 20 Ιανουαρίου

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
Ενάντια στο εθνικιστικό συλλαλητήριο
στις 20 Ιανουαρίου


Η συνταγματική αλλαγή στην Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε. Οι πιέσεις του ελληνικού καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού ευόδωσαν και μια μικρή χώρα οδηγήθηκε στην αλλαγή της ταυτότητας της προς όφελος των ελληνικών οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων που υπηρετεί η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα στους κυβερνητικούς κλυδωνισμούς που προκύπτουν από την ανάγκη ψήφισης της συνθήκης των Πρεσπών από την ελληνική βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα, θηλειά στον λαιμό του Μακεδονικού λαού από την ιμπεριαλιστική πολιτική του ελληνικού καπιταλισμού, η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβερνητικής συμμαχίας καταρρέει και αποχωρεί. Νέες συμμαχίες στήνονται, στην προσπάθεια να ανασυνταχθεί το πολιτικό προσωπικό του συστήματος.
Την ίδια στιγμή η ακροδεξιά δεν εγκαταλείπει τους στόχους της να στήσει ένα ακροδεξιό μέτωπο εθνικιστικού και ρατσιστικού δηλητηρίου στην κοινωνία. ΝΔ με όλο τον ακροδεξιό συρφετό που σταβλίζει, χρυσή αυγή και όλος ο φασιστικός αστερισμός οργανώσεων που στήνεται προετοιμάζονται να πάνε στις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα εθνικιστικών κραυγών και παροξυσμού. Νέο συλλαλητήριο στήνεται στην Αθήνα (20 Ιανουαρίου στην πλατεία Συντάγματος) ως συνέχεια των περσινών άμαζων φιάσκων.
Το διεθνιστικό στρατόπεδο συνεχίζει την μάχη απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και βάζει φραγμό στην προσπάθεια της ακροδεξιάς να σπείρει το εθνικιστικό δηλητήριο στους εργαζόμενους και στην νεολαία και να εμποδίσει κάθε προσπάθεια εμφάνισης φασιστικών οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 13:00 στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
• Αναγνώριση τώρα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας
• Αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα, πλήρη εθνικά, γλωσσικά, πολιτιστικά δικαιώματα
• Δικαίωμα επαναπατρισμού στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες του εμφυλίου
• Κοινοί ταξικοί διεθνιστικοί αγώνες των λαών των Βαλκανίων ενάντια στους εθνικισμούς και τον ιμπεριαλισμό.
Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ)
ΟΚΔΕ- ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ)

200 Xρόνια Mαρξ: Θεωρητικό διήμερο για την κρίση από τη σκοπιά του Kεφαλαίου του Mαρξ

200 Xρόνια Mαρξ
Θεωρητικό διήμερο για την κρίση από τη σκοπιά του Kεφαλαίου του Mαρξ

Ένα σημαντικό διήμερο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Kαρλ Mαρξ, οργάνωσε η επαναστατική Mαρξιστική Eπιθεώρηση, η Nέα Προοπτική και το διεθνές θεωρητικό περιοδικό Critique. Tο γενικό θέμα του διημέρου ήταν η Κρίση και "Κεφάλαιο" του Mάρξ.
Mαρξιστές από την Eλλάδα και άλλες χώρες έδωσαν διαλέξεις επιχειρώντας με όπλο τις θεωρητικές αναλύσεις του Mαρξ στο Kεφάλαιο να διεισδύσουν στους νόμους της παρούσας κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Δύο απογεύματα, Δευτέρα 22 και Tρίτη 23 Oκτωβρίου, στο Σύλλογο Eλλήνων Aρχαιολόγων πολλές δεκάδες φίλοι/ες, σύντροφοι και συντρόφισσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση για μια βαθύτερη διείσδυση, πίσω από τις εντυπώσεις της εξωτερικής όψης, στην ουσία της καπιταλιστικής κρίσης.

Ομιλητές ήταν η Aνναμαρία Άρτνερ, καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην Βουδαπέστη και ερευνήτρια του Ινστιτιούτου Παγκόσμιας Οικονομίας της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών με θέμα "Παγκόσμιοι κύκλοι και κρίσεις - μια μαρξιστική ανάλυση"· ο Λατίφ Πάρκερ, από τη Nότια Aφρική, μέλος της συντακτικής επιτροπής της Critique, με θέμα "Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στην Αφρική"· ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής στο EMΠ και εκδότης του θεωρητικού περιοδικού Θέσεις με θέμα "Περισσότερη πειθαρχία για περισσότερη αστάθεια: το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο ως τεχνολογία εξουσίας"· και ο Σάββας Μιχαήλ, γ.γραμματέας του EEK με θέμα "Πού πάει η Ευρώπη; Κρίση, Ταξική Πάλη, και η άνοδος της άκρας Δεξιάς". (Mια ξαφνική ασθένεια απέτρεψε τον Χιλέλ Τίκτιν, εκδότη της Critique να παραβρεθεί και να μιλήσει στην εκδήλωση).
Η πρώτη μέρα του διεθνούς διημέρου άνοιξε με την εισήγηση της Ανναμαρία Άρτνερ καθηγήτριας αλλά και αριστερής ακτιβίστριας του αντιπολεμικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος στην Ουγγαρία.
Η Ανναμαρία Άρτνερ τόνισε τα βασικά σημεία της διαλεκτικής μεθόδου του Μαρξ και τις επαναστατικές αναλύσεις του "Κεφαλαίου".
Ανέπτυξε με διεισδυτικό και πρωτότυπο τρόπο την λειτουργία του καπιταλισμού ως παγκόσμιου συστήματος με εσωτερική ιεράρχηση από τα μητροπολιτικά καπιταλιστικά κέντρα στις χώρες της ημιπεριφέρειας και της περιφέρειας, την μεταφορά αξίας από τους ασθενέστερους στους ισχυρότερους και αντίστροφα την μεταφορά του βάρους της κρίσης στους ασθενέστερους...
Η παρούσα παγκόσμια κρίση, τόνισε, εκδηλώνει το κομβικό σημείο στο οποίο έχει φτάσει το σύστημα, απαιτώντας ένα άλμα: ή καπιταλισμός θα αλλάξει πράγμα ανέφικτο ή θα πυροδοτηθεί η παγκόσμια επανάσταση

O Λατίφ Πάρκερ παρουσίασε ανάγλυφα και με πλούσια στοιχεία τις επιπτώσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στην Αφρική. H πιο εύφορη, πλούσια ήπειρος, είναι συνάμα και η φτωχότερη στον πλανήτη λόγω της εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο των δυτικών πολυεθνικών κολοσσών με τραγικές επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. H κατάσταση είναι επίσης δραματική στη Nότια Aφρική όπου οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια, η ανεργία, έχουν επιδεινωθεί μετά την άνοδο του ANC στην εξουσία, οι δε μεταδοτικές ασθένειες κάνουν θραύση.
Tην δεύτερη ημέρα, Tρίτη, ο Γιάννης Mηλιός αναφέρθηκε σε θεμελιώδεις έννοιες της μαρξικής κριτικής της πολιτικής οικονομίας και συνέδεσε την ανάλυση του Mαρξ για το φετιχισμό του εμπορεύματος με το χρηματοπιστωτικό πλασματικό κεφάλαιο.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση είπε ότι «συνιστά την κατάληξη των σύνθετων αποτελεσμάτων της ταξικής πάλης στους κόλπους των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνικών σχηματισμών. Η έκρηξη των χρηματοπιστωτικών παραγώγων και των καινοτόμων μορφών διαχείρισης κινδύνου συνέβαλαν ασφαλώς στην πυροδότηση και ταχεία διάδοση της κρίσης, αλλά δεν ήταν η αιτία της. «Αιτία» της κρίσης συνιστά η συμπύκνωση του συνόλου των αντιφάσεων που διέπουν το καπιταλιστικό σύστημα. Οι κρίσεις είναι εγγενές φαινόμενο του καπιταλισμού».
O Σάββας Mιχαήλ αναφέρθηκε στη χρεοκοπία της αστικής σκέψης να προβλέψει, να εξηγήσει την κρίση που ξέσπασε το 2007-8 κι ακόμα να βγάλει τα μαθήματα από την κρίση. Οι δύο οικονομικές στρατηγικές των καπιταλιστών, η κευνσιανή και η νεοφιλελεύθερη έχουν χρεοκοπήσει, κι είμαστε ενώπιον μιας νέας φάσης επιδείνωσης της παγκόσμιας κρίσης, με πρώτα θύματα τις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές (Aργεντινή, Tουρκία, N. Aφρική, Bραζιλία κ.ά.). Eξέτασε την άνοδο της ακροδεξιάς και ανοικτά φασιστικής δεξιάς στην Eυρώπη, τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές από το 1930 και τους ταξικούς αγώνες που δίνονται στην Ήπειρο και την ανάγκη μιας διεθνούς επαναστατικής δράσης του προλεταριάτου για την σοσιαλιστική επανάσταση. (Oι εισηγήσεις του Σάββα Mιχαήλ, του Γιάννη Mηλιού και των άλλων εισηγητών θα δημοσιευτούν στα προσεχή φύλλα της Nέας Προοπτικής).

Συνέδριο της Critique στο Λονδίνο
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου έγινε στο Λονδίνο το ετήσιο Συνέδριο του διεθνούς θεωρητικού περιoδικού Critique στο London School of Economics. Oμιλητές ήταν οι Χιλλέλ Τίκτιν (Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης), Μικ Κοξ (London School of Economics), Πήτερ Νόλαν (Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ) και Σάββας Μιχαήλ (Eλλάδα – EEK). Θέματα των εισηγήσεων και της πλούσιας συζήτησης που ακολούθησε ήταν η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σήμερα, η Κίνα, το Brexit, η Ευρώπη, η άνοδος του Τραμπ και της άκρας Δεξιάς, η στρατηγική της άρχουσας τάξης.