Uncategorised

Πρωτοφανείς δηλώσεις του Ν. Σοφιανού

Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου

Πρωτοφανείς ρατσιστικές δηλώσεις από τον Νίκο Σοφιανό του ΚΚΕ. Ζητά εκκένωση των καταλήψεων για πρόσφυγες και ένταση της αστυνομικής καταστολής προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.
Ο δημοτικός συνδυασμός Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα (ΑΑ), πήρε μέρος σε μια συγκέντρωση κατοίκων που είχε οργανώσει την Πέμπτη, 9/5, ο εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής Αγ. Παύλου/Σταθμού Λαρίσης. 

Η συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, έγινε στην πλατεία γύρω από την εκκλησία του Αγ. Παύλου, η οποία βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής (που είναι απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης).
Είχαν κληθεί, με επίσημη πρόσκληση, μόνο τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι, ο Μπακογιάννης, ο Ηλιόπουλος, ο Γερουλάνος και ο Σοφιανός του ΚΚΕ. Έγινε, ωστόσο, δεκτό από τους οργανωτές, μετά από «επίμονο αίτημα» της ΑΑ, να πάρει κανονικά το λόγο και η Ντίνα Ρέππα. 

Τέθηκαν από τους οργανωτές (όπως και εν συνεχεία από παρεμβαίνοντες κατοίκους) μια σειρά από ερωτήματα, που είχαν να κάνουν με ζητήματα ασφάλειας στην καθημερινότητα και με την εγκληματικότητα, με τα ερειπωμένα και ετοιμόρροπα, διατηρητέα, ή μη, κτίρια (είναι γεμάτη η περιοχή αυτή και όχι μόνο αυτή), για τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, για την πιο επωφελή χρήση διαφόρων κτιρίων, για τα σχολεία, για τους τοξικοεξαρτημένους της πλατείας Βάθη, για την αυξανόμενη παρουσία προσφύγων και μεταναστών, για την διάσπαρτη λειτουργία διαφόρων ΜΚΟ που σχετίζονται με το προσφυγικό κ.λπ.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ν’ αναφερθεί κανείς στα όσα είπαν οι υποψήφιοι, που ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, κυμαίνονταν από την κλασικά προεκλογικού χαρακτήρα υποσχετική φρασεολογία, γενικολογία και αοριστολογία, μέχρι το σερβίρισμα, με την κατά το δυνατόν πιο ήπια μορφή, της «κλεισθενικής», φορομπηκτικής, «μετα»μνημονιακής διαχείρισης, η οποία είναι προδιαγεγραμμένη ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει δήμαρχος - με έμφαση, φυσικά, στο ζήτημα της ασφάλειας και την ενίσχυση της αστυνόμευσης όλων των ειδών με την δημοτική αστυνομία, την ΕΛ.ΑΣ κ.λπ.  

Εννοείται ότι ξεχώρισε η παρέμβαση τη Ντίνας Ρέππα: έγινε με τρόπο που πραγματικά ακουμπούσε, και απαντούσε (κάτω από ένα ριζικά διαφορετικό πρίσμα και οπτική) στην «αυθόρμητη συνείδηση» των παρευρισκομένων κατοίκων, στα όποιας μορφής ξενόφοβα αντανακλαστικά, στον διάχυτο φόβο και στο βαθύ αίσθημα ανασφάλειας, που διαπερνά τις ζωές όλων και πηγάζει από την βαθιά και αξεπέραστη κρίση του συστήματος, αλλά που, ως πρώτη, αυθόρμητη αντίδραση, προβάλλεται, στον «άλλο», στον διπλανό, στον εξαρτημένο, στον πρόσφυγα. Και είναι σημαντικό ότι, παρ’ ότι δεν είχε επίσημα προσκληθεί και η παρουσία της στο «πάνελ» ήταν «εμβόλιμη», στο τέλος χειροκροτήθηκε και πλησιάστηκε για συζήτηση από πολλούς/ές.

Πέρα από αυτό, όμως, αν έχει κάτι πραγματική σημασία να συγκρατήσει κανείς από την εκδήλωση αυτή δεν είναι άλλο από τη παρέμβαση του Σοφιανού, που κυριολεκτικά, αν και ξέρουμε πολύ καλά τι είναι σταλινισμός, μας άφησε όλους και όλες εμβρόντητους/ες. Είπε ο Σοφιανός (κατά λέξη):
- Μια συμμορία Βορειοαφρικανών λυμαίνεται το κέντρο.
- Γιατί δεν παρεμβαίνει η αστυνομία να ελευθερώσει τους κατειλημμένους χώρους, τα κτίρια στην Αχαρνών 22, στην Αχαρνών  και Σουμερλή και το Plaza - έτσι το είπε, Plaza (είναι το City Plaza. Και, όπως γνωρίζομε όλα αυτά τα κτίρια είναι καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες).
-Η Αχαρνών, από πλ. Βάθης μέχρι Αγ. Παντελεήμονα είναι μια μακριά Λαϊκή Αγορά… γιατί δεν παρεμβαίνει η αστυνομία; (υπ’ όψιν ότι πρόκειται για την περιοχή όπου, από πολλά χρόνια, έχουν καταστήματα μετανάστες, πολλοί/ές Ρομά πουλούν στο δρόμο διάφορα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα κ.λπ.).
Η όποια εγκληματικότητα και παραβατικότητα, για τον Σοφιανό, οφείλεται στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Σ’ αυτούς μόνο αναφέρθηκε.
Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο (γιατί μιλούν από μόνες τους) αυτές οι πρωτοφανείς, ρατσιστικές δηλώσεις του Σοφιανού, μέλους του Π.Γ. του ΚΚΕ - δηλαδή, δηλώσεις του ΚΚΕ. 
Ο όρος «σταλινοφασίστας» πιθανόν να θεωρείται από πολλούς, «πολιτικά και επιστημονικά» ως  «μη ορθός». Απλώς, όταν ακούς τον Σοφιανό, σου «βγαίνει» αυθόρμητα…
Πάντως, ο επίλογος στην παρέμβαση της Ντίνας Ρέππα (την οποία ακολούθησε το χειροκρότημα), αφού σχολίασε τα περί των ερειπωμένων κτιρίων, που σχεδόν όλα μπορούν να διατηρηθούν, ν’ αναπλαστούν και να γίνουν κατοικίες για άστεγους, πρόσφυγες κ.λπ., ήταν ότι «ένα μόνο κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί, τα γραφεία της μιας και μόνης εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή, που είναι η Χρυσή Αυγή». 

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής!

Δεκάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και παιδιά, διαδήλωσαν στην Πετρούπολη το Σάββατο 20 Απριλίου στις 11:30 το πρωί, ενάντια στα σχέδια των τοπικών δημοτικών αρχών, της περιφέρειας και της κυβέρνησης για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στο Λατομείο Μουσαμά. Η καταστροφή των περιοχών της Δυτικής Αττικής και όχι μόνο, με την μετατροπή τους σε μια απέραντη χωματερή, συνιστά ένα μεγάλο και εκρηκτικό πρόβλημα για την εργατική τάξη και το λαό, με βαριές συνέπειες.
Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία φωνάζοντας συνθήματα. Yπήρχαν μπλοκ των συλλογικοτήτων και σωματείων της περιοχής, της κατάληψης του Βοτανικού κήπου, του δημοτικού σχήματος Ανυπότακτη Πετρούπολη και της Αριστερής Κίνησης Ιλίου (ΑΡ.Κ.Ι). Δυσφορία προκάλεσε η απροσδόκητη απόφαση των διοργανωτών της διαδήλωσης (Βοτανικός κήπος) η πορεία να μην συνεχιστεί -όπως αρχικά είχε αποφασιστεί- παρά μόνο σε ένα μικρό μέρος του Ιλίου.

Η Αριστερή Κίνηση Ιλίου συμμετείχε στην πορεία με πανό: Να κλείσει ο ΧΥΤΑ-Θάβουν τα σκουπίδια μαζί με τις ζωές μας. Στο μπλοκ της ΑΡ.Κ.Ι. υπήρχαν πολλοί διαδηλωτές και μοιράστηκε στον κόσμο της περιοχής η προκήρυξη για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, που δίνεται και στην προεκλογική καμπάνια στο Ίλιον.
Ε.Α.

ΔIEΘNIΣTIKH ΔPAΣH

ΔIEΘNIΣTIKH ΔPAΣH
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος των διεθνιστικών πρωτοβουλιών που ανέλαβαν από κοινού το Ε.Ε.Κ., η Ο.Ε.Ν., η Ο.Κ.Δ.Ε. Σπάρτακος και η ΟΡ.Μ.Α. με αφορμή το Μακεδονικό, με την πραγματοποίηση της κοινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μάρτη στην ΑΣΟΕΕ. Κεντρικό της σύνθημα «Εχθρός μας δεν είναι ο γειτονικός λαός αλλά η δική μας αστική τάξη». Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης.
Στις τοποθετήσεις και των τεσσάρων κεντρικών ομιλητών φωτίστηκαν σημαντικές πλευρές του ζητήματος. Το Μακεδονικό ζήτημα ως πλευρά της γενικότερης καπιταλιστικής παρακμής και της πολιτικής αστάθειας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, αποκαλύφθηκε ο μύθος περί αμυνόμενης Ελλάδας στα Βαλκάνια από επιβουλές και αλυτρωτισμούς άλλων, το δικαίωμα του Μακεδονικού λαού να αυτοπροσδιορίζεται καθώς και η κατάδειξη των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, η σύνδεση της συνολικής διεθνιστικής πάλης ενάντια στο φασισμό καθώς και ο ρόλος και η σημασία της παρουσίας της νεολαίας στις διεθνιστικές μάχες.
Οι διεθνιστικές πρωτοβουλίες των τεσσάρων οργανώσεων ξεκίνησαν σηκώνοντας το γάντι της αναγκαίας απάντησης απέναντι στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, μαζί με άλλες δυνάμεις του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου με ξεχωριστή συγκέντρωση. Κίνηση που προσέλκυσε την παρουσία και αγωνιστών από πολιτικούς χώρους που δεν καλούσαν τότε στα Προπύλαια. H πορεία που διοργανώθηκε από τις ίδιες δυνάμεις με τη συμμετοχή και της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε ήταν το δεύτερο βήμα αυτής της πορείας.
Προφανώς δεν στεκόμαστε σε ό,τι έχει γίνει. Έχουμε επίγνωση πως οι ανάγκες της παρέμβασης στην εργατική τάξη είναι πολύ μεγαλύτερες, δεν εφησυχάζουμε, δεν είμαστε αυτάρεσκοι. Όμως η υπεράσπιση του διεθνισμού ποτέ δεν ήταν για τους επαναστάτες ζήτημα συσχετισμού της στιγμής. Έχουμε να αντιπαλέψουμε εθνικιστική σκουριά και εθνικούς μύθους δεκαετιών. Να αναδείξουμε την πραγματική ιστορία και τις λαμπρότερες στιγμές του εργατικού κινήματος. Να αναδείξουμε πως η φτώχεια και η ανέχεια δεν κοντράρονται αν ντυθούμε με αντίπαλα ταξικά συμφέροντα, χρώματα και σημαίες. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.
Έτσι είναι φυσικό το ότι όπως προέκυψε από όλες τις πρωτοβουλίες αυτού του μήνα, και ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ αναδείχτηκε η ανάγκη της εμβάθυνσης και διεύρυνσης της πολιτικής συζήτησης και η παρέμβαση γενικότερα στα διεθνιστικά καθήκοντα που αφορούν τη Βαλκανική. Ταυτόχρονα ήταν φανερή η πρόθεση των διοργανωτών για εκ νέου κάλεσμα και σε άλλες δυνάμεις ώστε να συμμετέχουν στη συζήτηση την επόμενη περίοδο. Πρόθεση των διοργανωτών είναι να σπάσει η εκκωφαντική σιωπή μέσα στην αριστερά και η απουσία της από μια διαρκή διεθνιστική πάλη. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε πως είναι αναγκαία η παρέμβαση σε εργατικούς χώρους και γειτονιές με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο.
Για το Ε.Ε.Κ. η πάλη για το διεθνισμό είναι δεμένη με τη διαρκή επανάσταση στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παράδοση της ομοσπονδίας των λαών της Βαλκανικής που κρατάει από το Ρήγα, και που πέρασε στα επόμενα χρόνια μέσα από την επαναστατική και κομμουνιστική παράδοση με την πάλη για Βαλκανική Σοσιαλιστική και Kομμουνιστική Ομοσπονδία είναι ο αναγκαίος στόχος του εργατικής τάξης.
Nίκος Πελεκούδας

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ

(Kυριακή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00)

Συντρόφισσες/σύντροφοι, φίλοι/ες του ΕΕΚ

Kαθώς ο χρόνος "τελειώνει", με κάποιες συναστρίες που λάμπουν στον ουρανό, σκεφθήκαμε να πάμε μια βραδιά στα δικά μας αστέρια...

Την Kυριακή 30 Δεκέμβρη 2018, πριν αποχαιρετίσουμε τον "παλιό" χρόνο, λέμε να πάμε θέατρο!

Θα πάμε στο «Θέατρο Άττις - Νέος Χώρος» και θα παρακολουθήσουμε την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του κορυφαίου Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ, παρουσιασμένη από την θεατρική Ομάδα Σημείο Μηδέν.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Χρήστος Κοντογεώργης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

H διάρκεια της παράστασης είναι 100 λεπτά.

Το Θέατρο Άττις βρίσκεται στην οδό Λεωνίδου 12 κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη, σταθμός Μετρό Μεταξουργείο.

Παρακαλώ να δηλώσετε συμμετοχή το ταχύτερον. Το εισιτήριο είναι στα 8 ευρώ με πρόβλεψη για ελεύθερη είσοδο σε άνεργους και ευρισκόμενους σε οικονομική δυσχέρεια συντρόφους/σες και φίλες/ους.

Συντροφικά

Θόδωρος Κουτσουμπός

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ. 6973940977

Λίγα λόγια για το έργο:

Σάμουελ Μπέκετ

Περιμένοντας τον Γκοντό

Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Χρήστος Κοντογεώργης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Νέος Κύκλος Παραστάσεων

Παραστάσεις:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19.00

Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, Λεωνίδου 12
(πλησίον μετρό Μεταξουργείου)

«...Έπρεπε ν' απαλλαγώ απ' όλα τα δηλητήρια – τη διανοητική ευπρέπεια, τη γνώση, τις βεβαιότητες που απορρέουν απ' αυτή, την ανάγκη να κυριαρχήσεις πάνω στη ζωή – να βρω την κατάλληλη γλώσσα...». Σάμουελ Μπέκετ*

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παραστάσεων (Μάρτιος - Απρίλιος 2018), παρουσιάζει εκ νέουτο έργο του κορυφαίου Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ, «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο «Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος» από την 1η Νοεμβρίου 2018 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Η παράστασή μας παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ' ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ' το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητας... Αλλά και οι προσδοκίες... Σ' αυτό το οριακό σημείο ύπαρξης του ανθρώπου, ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν' αξίζει να τη ζήσει κανείς; Στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» βρήκαμε δυο πιθανές απαντήσεις κι εκεί στηρίξαμε τη δουλειά μας:

Η προσπάθεια επικοινωνίας και συνύπαρξης με τον Άλλο, μ' αυτόν που έχουμε απέναντί μας, παρά τα όποια εμπόδια, ακόμα κι όταν αυτά φαίνονται αξεπέραστα! Αλλά και η προσπάθεια επικοινωνίας με τον Άλλον μέσα μας, μ' αυτή την άγνωστη και σκοτεινή περιοχή των απωθημένων επιθυμιών και φόβων, των ξεχασμένων αισθήσεων κι ενστίκτων, την περιοχή του ζωώδους και του θεϊκού, εκεί όπου γεννιέται η τρέλα και το όνειρο, το παραλήρημα και ο εφιάλτης.

Αυτό το ταξίδι προσπαθήσαμε να κάνουμε, προς τον Άλλον μέσα μας και προς τον Άλλον έξω, απέναντί μας, μακριά από μας... Αυτό το ταξίδι προσπαθούμε να κάνουμε καθημερινά. Περιμένοντας τι; Τη Λύτρωση της ζωής από τα δεσμά του θανάτου; Τη συνάντηση με το Ανθρώπινο, ως τέλος κάθε εξευτελισμού ανθρώπου από άνθρωπο; Το Τίποτα ή το Περιμένοντας, όπως λέει περιπαικτικά ο Μπέκετ;

Υπάρχει, όμως, άλλος τρόπος να ονειρευτούμε τον χειραφετημένο άνθρωπο, χωρίς να γκρεμίσουμε τα τείχη που χωρίζουν αυτό το «μέσα» από αυτό το «έξω»;
Σάββας Στρούμπος

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Θωμάς Συμεωνίδης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Σκηνική Εγκατάσταση: Ηλίας Παπανικολάου

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Κατασκευή σκηνικού χώρου: Χαράλαμπος Τερζόπουλος, Απόστολος Ζερβεδάς
Χειριστής φωτός: Απόστολος Ζερβεδάς

Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο

Photo credits: Αντωνία Κάντα

Δημιουργία αφίσας: Soul Design

Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Χρήστος Κοντογεώργης

Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Σημείο Μηδέν, τους συντελεστές και τις παραστάσεις που έχει παρουσιάσει, μπορείτε να βρείτε στο www.simeiomiden.gr

Το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ σε μετάφραση Θωμά Συμεωνίδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη

*Πηγή: Επίμετρο του Θωμά Συμεωνίδη (Thomas Symeonidis) στη μετάφραση της "Τελευταίας Τριλογίας" του Σ. Μπέκετ, εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 269)

INFO

Τοποθεσία: Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, Λεωνίδου 12 (πλησίον μετρό Μεταξουργείου)

Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018, ώρα: 20.30. Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις: 20.30 και Κυριακή, στις 19.00. Διάρκεια: 100΄
Πληροφορίες-Κρατήσεις Θέσεων: Τηλ.: 210-3225207

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ)

Επικοινωνία με τον Τύπο
για την Ομάδα Σημείο Μηδέν

Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Επικοινωνία-Υπηρεσίες Γραφείου Τύπου
Mob.: 6934 288610, Facebook: ContAct
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ: Για τον νέο ποινικό κώδικα

Μετά τον νέο σωφρονιστικό κώδικα (που “πάγωσε” ύστερα από τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σε αρκετές φυλακές), ο υπουργός δικαιοσύνης ανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί ο νέος ποινικός κώδικας.

Το υπουργείο αναφέρει ότι ο νέος ποινικός κώδικας θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό των ποινών και στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Όμως επειδή και για τον νέο σωφρονιστικό κώδικα την ίδια “προοδευτική” ρητορική είχαν χρησιμοποιήσει, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Συχνά πίσω από τις ανθρωπιστικές εξαγγελίες, ακολουθεί μεταμφιεσμένη η καταστολή, όπως ένα βελούδινο γάντι που κρύβει μια σιδερένια γροθιά.

Για αυτό καταθέτουμε δημόσια την αλήθεια του τωρινού ποινικού κώδικα, όπως την έχουμε ζήσει ως τα πρώτα θύματα του.

 1. Η μόλυνση της δικαιοσύνης, ξεκινάει από τους ίδιους τους εκπροσώπους της, τους δικαστές. Στην Eλλάδα οι δικαστές δεν δικάζουν βάσει στοιχείων, ΑΛΛΑ σύμφωνα με τα διαβιβαστικά της αστυνομίας και της ασφάλειας. Βασικό στοιχείο ενοχής, αποτελεί η ερμηνεία των τηλεφωνικών υποκλοπών ή το DNA. Έτσι μια κανονική συνομιλία βαπτίζεται σύμφωνα με την διάθεση των αστυνομικών ως συνθηματικό ή κωδικοποίηση που παραπέμπει σε εγκληματική πράξη. Το ίδιο και το DNA που από στοιχείο αθωότητας (μόνο έτσι το δέχεται η επιστημονική κοινότητα) μετατρέπεται σε στοιχείο ενοχής.
 2. Υπάρχει γιγάντωση των ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια. Ιδιαίτερα οι νόμοι για “εγκληματική-τρομοκρατική οργάνωση” 187 και “διακίνησης μεταναστών” λειτουργούν ως ΑΝΣΑΣΕΡ για τις καταδίκες χιλιάδων ανθρώπων σε ισόβια και αιώνες φυλακής. Στο σύνολο των κρατουμένων (9560) το 60% κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία (τον χώρο καταγωγής του οργανωμένου εγκλήματος) το ποσοστό είναι μόλις 5%.
  Ο λόγος είναι απλός, αρκεί η αστυνομία να συλλάβει ακόμα και κάποιους φτωχοδιαβόλους για κλοπές και αμέσως τους βαπτίζει “εγκληματική οργάνωση”. Το ίδιο ισχύει και στην διακίνηση μεταναστών. Τα ισόβια και οι 25χρονες καθείρξεις είναι ο κανόνας ακόμα και για όποιον συλληφθεί να βγάζει εκτός Eλλάδας 2-3 ανθρώπους (συνήθως συμπατριώτες του) για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, ερχόμενοι σε αυτόν πάντα με την θέλησή τους κι όχι με την βία.
  Το αποτέλεσμα είναι η Eλλάδα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καταδικασμένων σε ισόβια από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, φτάνοντας τους 941 (ποσοστό περίπου 10%).
 3. Να τερματιστεί το καθεστώς ποινών αορίστου χρόνου. Η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα στην Eυρώπη, που όταν μπαίνεις φυλακή δεν ξέρεις πότε θα βγεις. Ενώ ορίζονται τα 3/5 της ποινής ως το χρονικό όριο σύμφωνα με το οποίο ο κρατούμενος δικαιούται να αποφυλακιστεί με ΑΝΑΣΤΟΛΗ, παρόλα αυτά πολλοί συγκρατούμενοί μας παραμένουν φυλακισμένοι εξαιτίας της αδιαφορίας ή της εκδικητικότητας των δικαστών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της λήξης ποινής. Ενώ ο νόμος ορίζει ως ανώτατο όριο παραμονής ενός ανθρώπου στη φυλακή τα 25 έτη εν τούτοις υπάρχουν συγκρατούμενοί μας, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούνται σε καθεστώς αόριστης λήξης της ποινής τους. Ουσιαστικά πρόκειται για την άτυπη επιβολή της θανατικής ποινής εντός της φυλακής.

Από το 1950 που ισχύει ο ποινικός κώδικας, μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι έχουν θυσιαστεί στην γκιλοτίνα του. Ένας απαρχαιωμένος, συντηρητικός και εγκληματικός ως προς το μέγεθος των ποινών, ποινικός κώδικας που λειτουργεί μόνο με τον φόβο και την τιμωρία και τροφοδοτεί τις φυλακές με ανθρώπινο αίμα.

Μετά από μισό αιώνα “νομικής αδικίας”, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία με τον νέο ποινικό κώδικα κάτι να αλλάξει....

Για αυτό εμείς οι κρατούμενοι, που έχουμε βιώσει πάνω στα σώματά μας την αδικία του ποινικού κώδικα, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

Εν όψει της παρουσίασης του νέου ποινικού κώδικα, διευρύνουμε την κινητοποίηση που έχουμε ξεκινήσει ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα και προσθέτουμε την αιχμή του ποινικού κώδικα.

Απαιτούμε:

 1. Τον εξορθολογισμό των ποινών για όλες τις κατηγορίες. Οι δικαστές πρέπει να καταλάβουν ότι δικάζουν ανθρώπους και όχι πέτρες και να μην μοιράζουν τα χρόνια σαν στραγάλια (100-200 χρόνια κάθειρξης σε πρωτόδικα δικαστήρια )
 2. Την κατάργηση της διεύρυνσης της κατηγορίας για “εγκληματική-τρομοκρατική” οργάνωση. Αυτό είναι το τέχνασμα των διωκτικών αρχών για να πολλαπλασιάζουν τις ποινές και να γεμίζουν τις φυλακές.
 3. Την ελαστικοποίηση των ποινών για διακίνηση μεταναστών (εκτός αν πρόκειται για οργανωμένο δίκτυο δουλεμπόρων).
 4. Την επίσημη ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ της αναστολής στα 3/5 και της λήξης ποινής στα 20 χρόνια, χωρίς παγίδες και “ψιλά γράμματα” που εγκαθιδρύουν καθεστώς εξαίρεσης σε αρκετούς κρατούμενους που ξεχνιούνται στη φυλακή για χρόνια.
 5. Την παρουσία ενόρκων σε όλα τα δικαστήρια που δικάζουν κακουργήματα. Έτσι στην απονομή δικαιοσύνης θα εκφράζεται και το κοινωνικό αίσθημα δικαίου που πρέπει να συνυπολογίζουν οι δικαστές.
 6. Την απαγόρευση της χρήσης τηλεφωνικών υποκλοπών ως μαντικών χρησμών, καθώς το 90% ερμηνεύονται ως δήθεν συνθηματικά. Οι δικαστές πρέπει να δικάζουν με βάση τα στοιχεία κι όχι την ερμηνεία ή τον χρησμό των διωκτικών αρχών.
 7. Τον έλεγχο των προφυλακίσεων και την χρήση τους ως μέτρο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί άλλος περιοριστικός όρος ως την εκδίκαση της υπόθεσης. Η Eλλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό προφυλακίσεων. Επίσης απαιτούμε την μείωση του χρόνου προφυλάκισης από 18 μήνες σε 12 μήνες. Δεν είναι δυνατόν λόγω της βραδύτητας των δικαστικών αρχών να γεμίζουν οι φυλακές υπόδικους που μπορεί να αθωωθούν στο δικαστήριο. Γιατί ο χρόνος που χάνουν στην φυλακή δεν επιστρέφεται.

Οι παραπάνω προτάσεις κατατίθενται δημόσια προς κάθε ενδιαφερόμενο, πριν την διενέργεια ανοιχτής διαβούλευσης για τον ποινικό κώδικα από το υπουργείο δικαιοσύνης. Είναι η ωμή περιγραφή της πραγματικότητας που ζούμε εμείς οι κρατούμενοι κάθε μέρα σε ένα σύστημα που γεννάει και αναπαράγει από μόνο του το έγκλημα.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα, θα σταλούν σε όλες τις φυλακές, έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε μια τελική πρόταση εν όψει της διαβούλευσης του ποινικού κώδικα.

Καλούμε όλους τους κρατούμενους κι όσους ανθρώπους, συλλογικότητες και ομάδες θεωρούν ότι για να καταλάβει κάποιος πως λειτουργεί η κοινωνία μας αρκεί να κοιτάξει τις φυλακές, να πάρουν θέση.

Γιατί ό,τι δοκιμάζεται πάνω στους κρατούμενους, είναι ό,τι θα περάσει και πάνω στους ελεύθερους.

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

03/01/2018