CRFI

Questions for new users of Joomla!

Διακήρυξη της επαναστατικής αριστεράς μπροστά στη Λατινοαμερικάνικη έκρηξη


Ενιαίο μέτωπο των εργατών στη Λατινική Αμερική
για την ήττα του φασισμού και των κυβερνήσεων που ευθύνονται για την προσαρμογή και την υποταγή

Μεταξύ τις 15 και 18 Νοεμβρίου, η Συνδιάσκεψη της Λατινικής Αμερικής, οργανωμένη από το Partido Obrero (Εργατικό Κόμμα) της Αργεντινής και το Partido de los Trabajadores (Κόμμα των Εργαζομένων) της Ουρουγουάης, έλαβε χώρα στο Μπουένος Άιρες. Ήταν το αποκορύφωμα μιας έντονης εκστρατείας δημόσιων συζητήσεων, που είχαν σκοπό να χαρακτηρίσουν τους πολιτικούς σπασμούς που συγκλονίζουν την ήπειρο και ιδιαίτερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης Μπολσονάρο η οποία υποστηρίζεται από μια έντονη κινητοποίηση του Βραζιλιάνικου στρατιωτικού μηχανισμού, τις εκκλησίες των Πεντηκοστιανών και ένα μεγάλο μέρος του χρηματιστικού κεφαλαίου.
Η πραγματοποίηση αυτής της συνδιάσκεψης αντιπροσωπεύει ένα αναπόφευκτο πολιτικό βήμα. Χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε μια κοινή εκστρατεία για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική αντίδραση στην ήπειρο, να την νικήσουμε σε όλα τα πεδία και να ανοίξουμε το δρόμο για μια εργατική και σοσιαλιστική λύση στην αποσύνθεση του καπιταλισμού παγκόσμια και στα σαπισμένα φρούτα του φασισμού. Πολυάριθμοι χαιρετισμοί και δηλώσεις υποστήριξης έχουν προστεθεί στους εκπροσώπους που παρακολούθησαν τις διαδικασίες, ιδιαίτερα από την Βραζιλία. Μια μεγαλύτερη συμμετοχή είναι αναγκαία. Έχουμε πάρει ώθηση για ακόμα μεγαλύτερες πρωτοβουλίες.
Είναι με αυτόν τον σκοπό που ξεκινούμε να εκθέτουμε τους χαρακτηρισμούς και τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε φτάσει.
Πρώτα απ' όλα, η νίκη του Μπολσονάρο είναι μέρος μιας διεθνούς διαδικασίας ανόδου στην κυβέρνηση της πολιτικής αντίδρασης, βοναπαρτιστικής ή μισο-βοναπαρτιστικής, η οποία εκφράζει τον βαθμό της αποσύνθεσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, την υποτιθέμενη «παγκοσμιοποίησή» του και το δημοκρατικό του αφήγημα. Ο Τραμπ, ο Ξι-Ζι-Πινγκ, ο Πούτιν, ο Ερντογάν, ο Ντουτέρτε, ο Σαλβίνι ή Όρμπαν δεν είναι τίποτα άλλο, κατά πρώτον λόγο, από την πολιτική διάθλαση μιας παγκόσμιας κρίσης η οποία μεταφράζεται σε οικονομικούς πολέμους και καθεαυτό πολέμους και σε όλο και περισσότερο δριμείες πολιτικές κρίσεις στα πιο ισχυρά κράτη. Αυτή την στιγμή η τύχη του Brexit, έχει δρομολογήσει μια γιγάντια πολιτική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το καμουφλάρισμα αυτού του συνολικού χαρακτηρισμού από μια υποτιθέμενη τάση του εκλογικού σώματος, συνιστά μια μυστικοποίηση της πραγματικότητας, όταν στην πραγματικότητα αυτό που χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα, είναι, ακριβώς, αυτή η οξεία μεταβλητότητα, η οποία πηγαίνει από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος στο άλλο. Η παγκόσμια κρίση έχει οδηγήσει, στην Λατινική Αμερική, στην αντικατάσταση του Μπολιβαριανού κινήματος από την δεξιά της ηπείρου, στο διάστημα μερικών χρόνων ή ακόμα μηνών. Είμαστε μάρτυρες μιας αντίδρασης του διεθνούς κεφαλαίου και των κρατών του, στην έκρηξη των Αραβικών επαναστάσεων, από το 2011, και στις τεράστιες εξεγέρσεις στην Αργεντινή, τη Βολιβία, το Περού και το Εκουαδόρ στην περίοδο 2001/4. Η παγκόσμια κρίση που έφερε τσαβικά ρεύματα διαφορετικής προέλευσης στην κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο, είναι η ίδια που, ακόμα πιο δριμεία τώρα, οδηγεί στην κατάρρευσή τους. Ο κύκλος της πολιτικής κρίσης που άνοιξε από την παγκόσμια κρίση γίνεται περισσότερο οξύς τώρα.
Δεύτερον, η νίκη του Μπολσονάρο είναι το αποκορύφωμα του πραξικοπήματος που άρχισε με την καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ, εκτελεσμένη χωρίς την παραμικρή αντίσταση από τους πολιτικούς και τους παντός είδους ηγέτες μεσα στο λαϊκό κίνημα. Συνιστά μια έκτακτη έξοδο στην πλήρη αποτυχία της αντικαταστάτριας κυβέρνησης και των δεξιών κομμάτων να επιβάλλουν μια παραδοσιακή αντικατάσταση. Εκφράζει την αυξανόμενη πολιτική και επιχειρησιακή πρόοδο των Ένοπλων Δυνάμεων, από την κυβέρνηση Λούλα, η οποία είχε εκδηλωθεί με την εγκατάσταση στρατευμάτων στην Αϊτή, την στρατιωτικοποίηση του Ρίο Ντε Τζανέιρο, την παρέμβαση των Ένοπλων Δυνάμεων στην δικαιοσύνη και σε όλους τους θεσμούς του κράτους και στην φυλάκιση και το βέτο στην υποψηφιότητα Λούλα. Τα αγροτικά, ευαγγελικά και στρατιωτικά μπλοκ έχουν αναπτυχθεί. Μια μισο-βοναπαρτιστική κυβέρνηση αναδύεται, προσκολλημένη στο διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο και κυριαρχούμενη από τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή, που περιέχει μια φασιστική συνιστώσα που δεν έχει διστάσει να ανακοινώσει τις προθέσεις της: να καταστρέψει τα πολιτικά δικαιώματα, να βάλει την εκπαίδευση κάτω από τις διαταγές της Eυαγγελικής αντίδρασης, να παλέψει την πολιτική αντιπολίτευση με εξωκοινοβουλευτικές μεθόδους και θεμελιακά, να καταστρέψει το εργατικό κίνημα. Είναι ένας αντιφατικός συνασπισμός, που γρήγορα θα δείξει τις πολιτικές του αντιφάσεις.
Πόλωση
Τρίτον, λόγω της φύσης της, η άνοδος της πολιτικής αντίδρασης, συνδεδεμένη με τον φασισμό, πυροδοτεί μια περίοδο πολιτικής πόλωσης. Λειτουργεί κάτω από την πίεση της καπιταλιστικής αποσύνθεσης και μιας αξιοσημείωτης βιομηχανικής κρίσης. Η καπιταλιστική χρεοκοπία έχει κάνει την αμείλικτη δουλειά του τυφλοπόντικα και έχει τελειώσει σπάζοντας όλες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες. Στην Λατινική Αμερική και σε παγκόσμιο επίπεδο, μια διαδικασία πολιτικής πόλωσης έχει ανοίξει, που δεν θα έχει έναν ευθύγραμμο χαρακτήρα, λόγω της δικής της σπασμωδικής φύσης, αλλά που αποκλείει κάθε πιθανότητα μιας επιστροφής σε ένα προηγούμενο στάτους κβο. Αυτό εξηγεί γιατί η αντιπολίτευση στον μιλιταρισμό και τον φασισμό με τις πολιτικές του δημοκρατικού μετώπου και της θεσμικής πάλης συνιστούν το κύριο εμπόδιο σε μια νικηφόρα πάλη ενάντιά τους. Η πολιτική υποταγής της λαϊκής αντίστασης στους θεσμικούς μηχανισμούς, στο κοινοβούλιο και στη δικαιοσύνη και η αναμονή μέχρι την εκλογική αναμέτρηση έχει ήδη αποδείξει την αποτυχία της να αποτρέψει την παύση της Ντίλμα Ρούσεφ και την πολιτική απαγόρευση του Λούλα. Ο χαρακτηρισμός αυτός ισχύει για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και, κυρίως, για την Αργεντινή.
Η πρωτοβουλία να κερδίσει μαζικά τους δρόμους στις αποφασιστικές εβδομάδες πριν τις εκλογές δεν ήρθε από το PT (Κόμμα Εργαζομένων), αλλά από το γυναικείο κίνημα ( "Ele Nao"). Αυτός είναι ο δρόμος. Είναι αναγκαίο να σπάσει ο αυστηρός έλεγχος του εργατικού κινήματος για να παλευτεί ο αποπροσανατολισμός και η αποθάρρυνση. Καλούμε σε διαβούλευση της εργατικής τάξης, μέσω συνελεύσεων και συνεδρίων εκλεγμένων αντιπροσώπων των συνδικάτων και των κεντρικών ενώσεων και το ίδιο να γίνει σε σχολεία και πανεπιστήμια, στα κινήματα των ακτημόνων εργατών και στο γυναικείο κίνημα. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη Συνδιάσκεψη καλούν για ένα ενιαίο μέτωπο για να παλέψουμε για τον αφοπλισμό των «ειδικών δυνάμεων» και των «ταγμάτων θανάτου», διαμέσου άμεσης δράσης και οργάνωσης. Η μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τις γυναίκες γύρω από το «Ele Nao» είναι το μονοπάτι που πρέπει να συνεχιστεί και να βαθύνει, με ένα γενικό πρόγραμμα ενάντια στην στρατιωτική προώθηση και την κρατική καταστολή. Αυτή είναι η μέθοδος που πρέπει να πρυτανεύσει στο ενιαίο μέτωπο των εργατών ενάντια στην προσαρμογή, την υποταγή, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στο φασισμό.
Καμπάνιες
Ο διορισμός του Πάουλο Γκουέδες, ενός ανθρώπου των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, δρομολογεί ένα τεράστιο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαγορεύονται από το Σύνταγμα της Βραζιλίας του 1988, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, και την καταστροφή της εργατικής νομοθεσίας. Πρόκειται για την κοινή ατζέντα του Κεφαλαίου σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, η οποία πρέπει να πολεμηθεί με ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Μπολσονάρο συνιστά μια κήρυξη πολέμου ενάντια στους δασκάλους, τους μαθητές, τους εργάτες και όλη την βραζιλιάνικη κουλτούρα. Το σχέδιο «Σχολείο χωρίς Κόμμα» είναι αυτό του εκκλησιαστικού και φασιστικού σχολείου. Η παρότρυνση να καταγγείλει και να χλευάσει τους δασκάλους είναι μια τυπική μέθοδος του φασισμού, που πρέπει να παλευτεί διαμέσου μαχητικών επιτροπών παλεύοντας για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η υπεράσπιση της Δημιουργίας σε αντίθεση με την θεωρία της εξέλιξης συνιστά μια προώθηση των εκκλησιών στο εκπαιδευτικό πεδίο. Οι συμμετέχοντες στην Συνδιάσκεψη δεσμεύονται να προωθήσουν την επαφή και την συνεργασία ανάμεσα στα εκπαιδευτικά συνδικάτα της Αργεντινής και της Βραζιλίας για να αναλάβουν μια ηπειρωτική κινητοποίηση προκειμένου να νικήσουν τον κληρικαλισμό και τον φασισμό.
Το κίνημα «Ele Nao», όπως και η πάλη του γυναικείου κινήματος ενάντια στον Μακρισμό στην Αργεντινή, η πράσινη παλίρροια υπέρ της νόμιμης και ασφαλούς έκτρωσης, αποκαλύπτει το τεράστιο δυναμικό της γυναικείας πάλης. Η γυναίκα θα είναι ένα αντικείμενο στρατηγικής επίθεσης της νέας κυβέρνησης. Η νέα πολιτική αφύπνιση των γυναικών επηρεάζει τους εργάτες και τον πληθυσμό και είναι ένας μεγάλος προωθητικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων. Προτείνουμε να ξεκινήσουμε από τώρα μια καμπάνια ώστε η πάλη ενάντια στον φασισμό να είναι ένα κεντρικό σύνθημα στην κινητοποίηση της 8ης Μάρτη και να απαιτήσουμε μια διεθνή απεργία από τις κεντρικές εργατικές ενώσεις.
Ο διορισμός του Παύλο Γκέντες σηματοδοτεί μια επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού πολέμου στην Λατινική Αμερική. Στη Βραζιλία θα είναι ένα εκρηκτικό ζήτημα, λόγω της προφανούς εξάρτησης της Βραζιλίας από την κινέζικη αγορά και λόγω της κρίσης που ξέσπασε από τις επενδύσεις της Κίνας με το βιομηχανικό κεφάλαιο της Βραζιλίας και της Βόρειας Αμερικής. Είναι, σε κάθε περίπτωση, ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγάλα κεφάλαια, που τονίζει την οικονομική κρίση και την υπερ-εκμετάλλευση και εξαθλίωση των εργατών. Καταγγέλλουμε τον αντεργατικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού οικονομικού πολέμου και αντιτάσσουμε σε αυτόν την διεθνή ενότητα των εργατών, στην υπεράσπιση και ανάκτηση του πλούτου μας, διαμέσου της εθνικοποίησης χωρίς αποζημίωση στα μονοπώλια και τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή.
Η Λατινοαμερικάνικη δεξιά λειτουργεί υπό την ηγεσία του Τραμπ, αν και το κάνει με έναν αντιφατικό τρόπο, που υποστηρίζεται, θεμελιακά, από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Ο Μπολσονάρο δεν έχει διστάσει να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του Αμερικάνου φυγόδικου. Αυτό σημαίνει την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων των γιάνκηδων στη Βραζιλία, όπως και μια πολιτική επίθεση να υποτάξει και όλη την Λατινική Αμερική και κυρίως, την Κούβα. Κάτω από την ετικέτα της εμπορικής συμφωνίας του γκαζιού, ο Μπολσονάρο αναπτύσσει ανοιχτή υποστήριξη σε μια νίκη της δεξιάς στη Βολιβία, που θα έχει εκλογές τον επόμενο χρόνο, στη δεξιά στην Αργεντινή, και ακόμα ενθαρρύνει ένα πλήρες μποϋκοτάζ στην Βενεζουέλα. Η μάχη ενάντια στον φασισμό αποκτά, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ένα διεθνή σκοπό. Ο Μπολσονάρο επανακτά μια πολιτική που υπηρέτησε το πραξικόπημα ενάντια στον Λούγκο, για το όφελος του Βραζιλιάνικου κεφαλαίου στην Παραγουάη. Ο Βολιβιάνικος αυτοχθονισμός (indigenismο) βοήθησε με την ανικανότητά του σε αυτήν την επίθεση, ανίκανος να κινητοποιήσει το λαό με μια επαναστατική μορφή και εξαρτημένος από το μεγάλο πετρελαϊκό κεφάλαιο που είναι εγκαταστημένο στην Βολιβία. Ο Μαδούρο, από την άλλη, θα εφαρμόσει την απειλή του Μπολσονάρο να εγκαθιδρύσει ξανά το αστυνομικό κράτος στην Βενεζουέλα και χτυπά ακόμα περισσότερο την ανεξάρτητη οργάνωση των εργατών στην χώρα του. Προειδοποιούμε ενάντια στον σκοπό του Μπολσονάρο με την απώθηση των μεταναστών της Βενεζουέλας στην Βραζιλία, με στόχο τη δημιουργία ενός λόγου για τον πόλεμο ενάντια στην Βενεζουέλα. Ελεύθερη μετανάστευση, κάτω οι πολέμοι στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού, σοσιαλιστική ενότητα της Λατινικής Αμερικής.
Ακόμα πριν αναλάβει το γραφείο, ο Μπολσονάρο ανακοίνωσε μια επίθεση ενάντια στην Κούβα, που συμπίπτει με την γραμμή Τραμπ, για την ακύρωση των συμφωνιών που υπογράφτηκαν από τον Ομπάμα. Η έξωση των Κουβανών γιατρών υπογραμμίζει μια πολιτική του σοκ, που αντιθέτει τις επενδύσεις του Βραζιλιάνικου κεφαλαίου στην αποκλειστική ζώνη του Μάριελ. Η υπεράσπιση της Κούβας και η απαίτηση ενάντια στον αποκλεισμού του νησιού τίθενται ξανά. Ο συμβιβασμός που το Κουβανέζικο καθεστώς έχει αναζητήσει με τον ιμπεριαλισμό, περιλαμβάνοντας την συνταγματική μεταρρύθμιση που ενσωματώνει την παλινόρθωση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, έχει αποτύχει και δεν θα αποκατασταθεί από την προσδοκία μιας επιστροφής του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μια άλλη ανάπτυξη έχει ανοίξει μια κρίση στην Καραϊβική: το μποϋκοτάζ του Τραμπ στο Πουέρτο Ρίκο στο πρόσωπο μιας γιγάντιας καταστροφής που προκάλεσαν οι τυφώνες στα νησιά των Μικρών Αντιλλών. Η μάχη ενάντια στην πολιτική Τραμπ-Μπολσονάρο-Ντούκε, στο πλαίσιο του Μάκρι και του Πινέιρα, δεν μπορεί να προσεγγιστεί από την σκοπιά της διπλωματίας, αλλά από την διεθνή κινητοποίηση και την Λατινοαμερικάνικη επανάσταση. Κάτω ο αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα, για την εθνική ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, για την Σοσιαλιστική Ενότητα της Λατινικής Αμερικής.
Σε αντίθεση στην στρατιωτικοποίηση της πάλης ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, απορρίπτουμε τις ξένες στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική. Κατάργηση όλων των καταπιεστικών νόμων. Για πλήρη ελευθερία κίνησης και δικαιώματα μετανάστευσης για τους μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής και για όλους τους εργάτες του κόσμου.
Προκλήσεις
Η πάλη ενάντια στην κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία και στη Λατινική Αμερική θέτει την πρόκληση της ήττας της προσαρμογής και των καπιταλιστών ρυθμιστών και των κυβερνήσεών τους σε κάθε μία από τις χώρες μας. Η ήττα του Μάκρι, του Πινέιρα, και του Ταμπάρε Βάσκεζ είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεισφέρουμε στη μάχη ενάντια στη δεξιά και φασιστική απειλή και να δώσουμε ένα χτύπημα στον Μπολσονάρο και τα σχέδιά του.
Είναι αναγκαίο να προωθήσουμε την εισβολή της εργατικής τάξης στην κρίση ούτως ώστε να αναδυθεί σαν ένας αυτόνομος παράγοντας και εναλλακτική λύση εξουσίας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την διαβούλευση της εργατικής τάξης να προωθήσει την πάλη και να συζητήσει ένα κοινό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Για Εργατικά Συνέδρια Άμεσων Αντιπροσώπων, με εκλεγμένους και αιρετούς εκπροσώπους από συνδικάτα και κεντρικές συνδικαλιστικές ενώσεις.
Η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας ορίζεται από την παγκόσμια κρίση, ακόμα περισσότερο από τους «λαϊκιστές» προκατόχους τους και απειλείται με την ίδια μοίρα. Ο συνδυασμός των πολιτικών αγώνων και κρίσεων είναι παρών σε διαφορετικά επίπεδα σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής – το Περού, τη Νικαράγουα, την Βενεζουέλα, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τις Ονδούρες, την Κολομβία, την Βολιβία, την Ουρουγουάη και την Χιλή.
Στην προώθηση των δεξιών και φασιστικών τάσεων, αντιθέτουμε όχι την επιστροφή του αποτυχημένου και ανίκανου εθνικισμού και μια αδύνατη επιστροφή στο παρελθόν, αλλά την πάλη για εργατικές κυβερνήσεις και την σοσιαλιστική ενότητα της Λατινικής Αμερικής.
Καλούμε όλες τις οργανώσεις της αριστεράς και το μαχητικό εργατικό κίνημα να ανοίξει τη συζήτηση για την πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λατινική Αμερική στο πλαίσιο μιας κοινής διεθνούς δράσης. Σαν μέρος αυτού του καθήκοντος, αυτοί που παρακολουθούν αυτή την Συνδιάσκεψη συμφωνούν να καλέσουν μια νέα Λατινοαμερικάνικη Συνδιάσκεψη να πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία, τον (προσεχή) Ιούνιο, στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε.
- Ταξική ενότητα για να παλέψουμε τον φασισμό
- Κάτω οι προσαρμογές, οι εργασιακές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις
- Οι καπιταλιστές πρέπει να πληρώσουν για την κρίση
- Εθνικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο
- Για πλήρη δικαιώματα κίνησης και μετανάστευσης
- Για την απελευθέρωση των εργαζόμενων γυναικών μαζί με την εργατική τάξη
- Ενάντια στην γενοκτονία των φτωχών και μαύρων ανθρώπων
- Για την κυβέρνηση των εργατών της πόλης και της υπαίθρου
Βραζιλία: Σύνδεσμος του Πέλλο για τον Σοσιαλισμό (Liga Pello Socialismo),
Ταξικό Βήμα (Tribuna Clasista)
Ουρουγουάη: Κόμμα των Εργαζομένων (Partido de los Trabajadores)
Αργεντινή: Εργατικό Κόμμα (Partido Obrero)
Ηγέτες συνδικάτων και πολιτικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες από την Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, την Νικαράγουα και την Αργεντινή
29 Nοέμβρη 2018
Μετάφραση Ερν. Αγγ. – Γιαν. Σιμ.

 

Πρώτο τεύχος της επιθεώρησης World Revolutiion (κατεβάστε εδώ)

Δίγλωσσο, στα αγγλικά και τα ισπανικά, κυκλοφορεί διαδικτυακά το περιοδικό των οργανώσεων της Συντονιστικής για την Eπανίδρυση της Tέταρτης Διεθνούς.
Στο πρώτο τεύχος, του Σεπτεμβρίου 2018, περιλαμβάνονται κείμενα του Σάββα Mιχαήλ Γιατί Παγκόσμια Eπανάσταση; του Xόρχε Aλταμίρα Παγκόσμιο Πανόραμα, του Λεβέντ Nτολέκ, ο Xαρακτήρας του πολέμου στον 21ο αιώνα, του Γκάμπριελ Σολάνο, η Aργεντινή υπό την κηδεμονία του ΔNT. Aφιέρωμα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Mαρξ με κείμενα: Σάββα Mιχαήλ, O Kαρλ Mαρξ και ο μέλλον, Σουνγκούρ Σαβράν, Tο Kεφάλαιο, το βιβλίο για τον κομμουνισμό. Για το γυναικείο ζήτημα: Aρμαάν Tουλουνάι, H χώρα της Oκτωβριανής επανάστασης και η γυναικεία χειραφέτηση, Όλγα Bιλιέσα, Σύνθια Φρένσια, Xόρχε Aλταμίρα, Mαρξισμός και απελευθέρωση της εργαζόμενης γυναικας. Iστορία: Nτάνιελ Γκάιντο, Mελέτες πάνω στον Iμπεριαλισμό, Nικόλας Mαρρέρο, η στρατηγική του KK Oυρουγουάης 1968-73 και υλικό από την Eυρω-μεσογειακή συνάντηση στην Eρέτρια.

Για ανάγνωση σε pdf εδώ

 

 

Λευτεριά στην Άχεντ Ταμίμι και σε όλους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Λευτεριά στην Άχεντ Ταμίμι και σε όλους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές και οργανώσεις, ενωνόμαστε με τη διεθνή εκστρατεία που απαιτεί λευτεριά στη νεαρή 16χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι και σε όλους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν στη Ναμπί Σαλίχ, μια πόλη της Δυτικής Όχθης, τη νεαρή Άχεντ, τη μητέρα της, Ναριμάν και τον ξάδελφό της, Νουρ.

Αυτές οι συλλήψεις συγκαταλέγονται στις εκατοντάδες που έχουν ενταθεί στα κατεχόμενα εδάφη ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσει αυτήν την πόλη, παραδοσιακά ένα πολυ-θρησκευτικό σύμβολο, ως αποκλειστική κληρονομιά του κράτους του Ισραήλ.

Η απόφαση του ιμπεριαλισμού εγκαινίασε μια νέα διεθνή κρίση. Οι έποικοι που από το 1977 κατέχουν την περιοχή της Χαλαμίς, που βρίσκεται 20 χλμ. από τη Ραμάλα, επεκτείνουν την επικράτειά τους με την υποστήριξη του στρατού και τώρα, με την υποστήριξη του ιμπεριαλισμού, έχουν προωθηθεί σε νέες πηγές υδροδότησης στην περιοχή της Δυτικής Όχθης.

Το βίντεο που έγινε viral, στο οποίο η Άχεντ Ταμίμι φαίνεται να χαστουκίζει τους στρατιώτες που είχαν πάρει θέσεις στην αυλή του σπιτιού της, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα είχαν τραυματίσει σοβαρά έναν από τους ξαδέλφους της πυροβολώντας τον στο πρόσωπο, δίνει ένα χτύπημα στην εικόνα του πανίσχυρου στρατού του Ισραήλ. Οι Ταμίμι είναι μια οικογένεια παλαιστινίων ακτιβιστών και ηγετών της νέας γενιάς μαχητών που αντιστέκονται στην κατοχική πολιτική του Ισραήλ.

Η Άχεντ είναι το σύμβολο της αντίστασης και της συμμετοχής των νέων Παλαιστινίων στον αγώνα για την εθνική αναγνώριση και εναντίον της κατοχής των εδαφών τους. Όπως κάθε Παρασκευή, οι κάτοικοι του χωριού της, με πρωταγωνιστές τα παιδιά, κάνουν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή που προστατεύουν οι ισραηλινοί στρατιώτες. Από αυτές τις κινητοποιήσεις καταγράφεται η εικόνα της Άχεντ, σε ηλικία 11 ετών, να προκαλεί έναν πάνοπλο στρατιώτη μετά τη σύλληψη του αδελφού της.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, που απαίτησε τα κορίτσια να μείνουν στη φυλακή μέχρι το τέλος των ημερών τους, ή αυτές του υπουργού Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν -ενός ανθρώπου που τάσσεται υπέρ ενός Ισραήλ χωρίς Παλαιστίνιους- ο οποίος απείλησε: «Όλοι γύρω της, όχι μόνο το κορίτσι αλλά και οι συγγενείς σας, δεν θα ξεφύγουν απ’ αυτό που τους αξίζει», είναι η μαρτυρία της τοξικότητας του ιμπεριαλισμού και του κράτους του Ισραήλ προς τον άοπλο και πεινασμένο παλαιστινιακό λαό.

Μπροστά σ’ αυτήν τη νέα σιωνιστική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού, είναι θεμελιώδες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε διεθνές επίπεδο για να απαιτήσουμε τη λευτεριά της Άχεντ και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Απορρίπτουμε τη δίωξη των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κυβέρνηση και τις αυθαίρετες συλλήψεις.

Έξω ο Ιμπεριαλισμός από τη Μέση Ανατολή!

Έξω το Ισραήλ από την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη! Κάτω από το ρατσιστικό αποικιακό κράτος του Ισραήλ!

Λευτεριά στην Άχεντ Ταμίμι! Λευτεριά σε όλους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους!

 

Partido de los Trabajadores [Κόμμα των Εργαζομένων] (PT) και Plenario de Mujeres Trabajadoras [Ολομέλεια των εργαζομένων γυναικών] - Ουρουγουάη

Partido Obrero [Εργατικό Κόμμα] και Plenario de Trabajadoras [Ολομέλεια των Εργατριών] - Αργεντινή

Partido Obrero Revolucionario [Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα] (POR) - Χιλή

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (EEK) - Ελλάδα

Devrimci Isçi Partisi [Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα] (DIP) - Τουρκία

Socialismo Revolucionario [Επαναστατικός Σοσιαλισμός] - Βολιβία

Tribuna Clasista [Ταξικό Βήμα] - Βραζιλία

 

Marxist Workers’ League (MTL) [Mαρξιστική Eργατική Ένωση] - Φινλανδία

 

 

Διαδικτυακή έκδοση Revolutionary Marxist Journal World Revolution

Διαδικτυακή έκδοση
Revolutionary Marxist Journal
World Revolution
[Eπαναστατική Mαρξιστική Eπιθεώρηση
Παγκόσμια Eπανάσταση]

Δίγλωσσο, στα αγγλικά και τα ισπανικά, κυκλοφορεί διαδικτυακά το περιοδικό των οργανώσεων της Συντονιστικής για την Eπανίδρυση της Tέταρτης Διεθνούς.
Στο πρώτο τεύχος, του Σεπτεμβρίου 2018, περιλαμβάνονται κείμενα του Σάββα Mιχαήλ Γιατί Παγκόσμια Eπανάσταση; του Xόρχε Aλταμίρα Παγκόσμιο Πανόραμα, του Λεβέντ Nτολέκ, ο Xαρακτήρας του πολέμου στον 21ο αιώνα, του Γκάμπριελ Σολάνο, η Aργεντινή υπό την κηδεμονία του ΔNT. Aφιέρωμα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Mαρξ με κείμενα: Σάββα Mιχαήλ, O Kαρλ Mαρξ και ο μέλλον, Σουνγκούρ Σαβράν, Tο Kεφάλαιο, το βιβλίο για τον κομμουνισμό. Για το γυναικείο ζήτημα: Aρμαάν Tουλουνάι, H χώρα της Oκτωβριανής επανάστασης και η γυναικεία χειραφέτηση, Όλγα Bιλιέσα, Σύνθια Φρένσια, Xόρχε Aλταμίρα, Mαρξισμός και απελευθέρωση της εργαζόμενης γυναικας. Iστορία: Nτάνιελ Γκάιντο, Mελέτες πάνω στον Iμπεριαλισμό, Nικόλας Mαρρέρο, η στρατηγική του KK Oυρουγουάης 1968-73 και υλικό από την Eυρω-μεσογειακή συνάντηση στην Eρέτρια.

Freedom to Ahed Tamimi and all Palestinian political prisoners

Freedom to Ahed Tamimi and all Palestinian political prisoners

Together with tens of thousands of activists and organizations, we join the international campaign demanding freedom to the young 16-year-old Palestinian girl Ahed Tamimi and all Palestinian political prisoners.

On Tuesday, December 19th, the Israeli occupation forces arrested in Nabi Saleh, a West Bank town, the young Ahed, her mother Nariman and her cousin, Nour

These arrests are among the hundreds that have been intensified in the occupied territories as a result of Donald Trump's decision to move the American embassy to Jerusalem, and to recognize this city, traditionally a multi-religious symbol, as the exclusive patrimony of the State of Israel.

The imperialism´s decision has opened a new international crisis. The settlers who occupy the area located 20 km from Ramallah since 1977, the Halamish, are extending their territory with the support of the army and now, leveraged by the imperialist support, they have advanced on new sources of water supply in West Bank territory.

The viralization of the video where the girl Ahed Tamimi is seen slapping the soldiers posted in the yard of her house, who the day before had badly hurt one of his cousins by shooting him in the face, has dealt a blow to the image of the mighty army of Israel. The Tamimi are a family of Palestinian activists and leaders of the new generation of fighters who resist Israel's occupation policy.

Ahed is the symbol of the resistance and involvement of young Palestinians in the struggle for national recognition and against territorial occupations. As every Friday, the inhabitants of her village, with the children as protagonists, march to protest against the occupation protected by the Israeli soldiers. Of those mobilizations is registered the image of Ahed at the age of 11, challenging a soldier armed to the teeth after they came to arrest her brother.

The statements of the Minister of Education of Israel, Naftalí Benet, demanding that the girls finish their days in prison, or those of Defense Minister Avigdor Lieberman - a man who advocates an Israel without Palestinians- threatened: "Everyone around her, not only the girl, but also your relatives, will not escape what they deserve", are the testimony of the virulence of imperialism and the State of Israel towards the unarmed and starved Palestinian people.

In the face of this new Zionist onslaught against the Palestinian people, it is fundamental to join forces at the international level to demand the freedom of Ahed and all political prisoners

We repudiate the persecution of Palestinians by the Israeli government and the arbitrary arrests.

Imperialism out of the Middle East

Israel out of Jerusalem and Palestine! Down the racist colonialist state of Israel!

Freedom to Ahed Tamimi! Freedom to all Palestinian political prisoners!

 

Partido de los Trabajadores (PT) y Plenario de Mujeres Trabajadoras - Uruguay

Partido Obrero y Plenario de Trabajadoras – Argentina

Partido Obrero Revolucionario (POR) - Chile

Partido Revolucionario de los Trabajadores (EEK) - Grecia

Partido Revolucionario de los Trabajadores (DIP) - Turquía

Socialismo Revolucionario - Bolivia

Tribuna Clasista - Brasil