EME

 

1. Editorial

2. KE του EEK
Eλλάδα, ο Σπασμένος Kρίκος

3. Σάββας Mιχαήλ
 Kρίση και Πρόσφυγες: H στιγμή της αλήθειας για την Eυρώπη

4. Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου
Eνάντια στη στρατοπεδοποίηση του προσφυγικού

5. Σάββας Mιχαήλ
 H επικαιρότητα του Iσαάκ Ίλιτς Pούμπιν - Zητήματα μεθόδου

6. Θόδωρος Kουτσουμπός
Για το 20ό συνέδριο του KKΣE

7. Kατερίνα Mάτσα
Oι γυναίκες μπροστά στον καθρέφτη της Iστορίας. Kαταπίεση, αγώνες, ανατροπές

8. Armagan Tulunay
Nα υπερασπίσουμε τα δικαιώματα, τις ζωές και το μέλλον μας

9. Σάββας Στρούμπος
Xάινερ Mύλλερ «H αποστολή». Aπό το τέλος της Iστορίας στην εξέγερση του σώματος

 

Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ Β» ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ


Έχει γίνει κανόνας πλέον λίγο πριν και λίγο μετά την υπογραφή κάθε Μνημονίου διεθνούς “διάσωσης” της, κατά τ' άλλα ολοένα, και πιο χρεοκοπημένης καπιταλιστικής Ελλάδας να προκαλείται αναταραχή όχι μόνο στις διεθνείς αγορές, στους κόλπους της ευρωζώνης και, φυσικά, του ελληνικού καπιταλισμού αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας.

  • Η πορεία προς το πρώτο Μνημόνιο για την Ελλάδα και οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του κατέρριψε τις πρώιμες ελπίδες των αστών περί ανάκαμψης του παγκόσμιου καπιταλισμού μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2007-8, έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, ανέβασε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, ρίχνοντας και αυτό σταδιακά στην κρίση, όπως φάνηκε καταρχάς  στο αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Νοεμβρίου 2010 (κατάρρευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκτίναξη αποχής).
  • Το πέρασμα στο δεύτερο Μνημόνιο για την Ελλάδα είχε σαν υπόβαθρο την επέκταση της κρίσης χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο (πχ Ιταλία, Ισπανία) και ταυτόχρονα την αποτυχία του πρώτου Μνημονίου, οδηγώντας στην κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου-Βενιζέλου, μαζί και της διάδοχης κυβέρνησης “εθνικής ενότητας” ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπό τον Παπαδήμο (Νοέμβρης 2011, Απρίλης 2012 αντίστοιχα), στην “πύρρειο” νίκη της ΝΔ, την κατάρρευση της ΝΔ και την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΧΑ στις μετέπειτα δύο διαδοχικές εθνικές εκλογές (Μάης-Ιούνης 2012).
  • Το επερχόμενο πέρασμα στο Τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα (μέχρι τα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου) εγκυμονεί νέες ανατροπές σ' όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου. Μέρος αυτών των ανατροπών φαίνεται πως αφορούν και στην αριστερά και ιδιαίτερα εκείνο το κομμάτι της που αποτέλεσε το μεγάλο κερδισμένο των περασμένων εκλογών, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδρώντας στη δεξιά στροφή της ηγεσίας του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και προπαντός στην φιλο-ΕΕ πτυχή αυτής της στροφής, που ξεκίνησε την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου και συνεχίζεται κλιμακούμενη έως τώρα, σε συνδυασμό με την ευνοϊκότερη σε σχέση με το παρελθόν στάση της Μέρκελ αναφορικά με την παραμονή του ελληνικού καπιταλισμού στην Ευρωζώνη μία μερίδα μελών ή υποστηριχτών του αποφάσισε να ενισχύσει την αυτόνομη παρουσία του.

Ο λόγος για το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ) στο οποίο ηγείται ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και η οποία ξεκίνησε μια πολιτική εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη υπό τον τίτλο “σχέδιο Β”.  Στην πρώτη ημερίδα της πρωτοβουλίας “σχέδιο Β” που οργανώθηκε στην ΑΣΟΕΕ στις 13 Οκτωβρίου, βασικοί ομιλητές-συνομιλητές του  του Αλ. Αλαβάνου και του Χρίστου Κατσούλα  (πολιτική ομάδα “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”, πρόσφατη διάσπαση ΚΟΕ) που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ- ήταν τρία επιφανή στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ο Παναγιώτης Σωτήρης (ΑΡΑΝ), ο Δημήτρης Σαραφιανός (ΑΡΑΣ) και ο Λεωνίδας Βατικιώτης (ΝΑΡ). Την υποστήριξη του στα αιτήματα του ΜΑΑ έχει εκφράσει και η τάση “αριστερό ρεύμα” του ΣΥΝ όπως φαίνεται από τις δημοσιεύσεις στο site του (www.iskra.gr). Σε εφάμιλλο δρόμο, όμως,  κινείται και η “Πρωτοβουλία κατά του Ευρώ και της ΕΕ” που έχει συστήσει εδώ και καιρό το ΝΑΡ μαζί με ένα σημαντικό μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ).

ΕΛΛΑΔΑ, Ο αδύνατος κρίκος της κρίσης – ζωτικός κρίκος της επανάστασης

H ορμητική είσοδος των μαζών στο προσκήνιο, πυροδοτημένη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού και τις συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού που εγκαινίασε το Mνημόνιο της κυβέρνησης ΠAΣOK με την περίφημη Tρόικα των ΔNT/EKT/EE, διαμορφώνει μια νέα πολιτική κατάσταση και νέους όρους στην ταξική πάλη.