Χρήσιμα Links

   
     
     
     
     
     

Εκδηλώσεις - Καλέσματα

Πριν έναν αιώνα ακριβώς, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός έδωσε ώθηση όχι μόνο στην πάλη των επαναστατημένων μαζών της Ρωσίας, αλλά και στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Ήταν "το πανηγύρι των καταπιεσμένων και εκμεταλλευoμένων" όπως το χαρακτήρισε ο Λένιν, η επαναστατική έφοδος των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών στον έναστρο ουρανό. Ήταν η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την ομάδα μελέτης ιστορίας κοινωνικών αγώνων, τη Δευτέρα 06/11 στο Χατζηγιάννειο Κέντρο Λάρισας επιδίωξή μας είναι να ξεκινήσουμε ένα ζωντανό διάλογο του τότε με το σήμερα, να "αντικρίσουμε τον αιώνα που πέρασε στις κόρες των ματιών" αν θέλουμε να βγάλουμε τα πιο χρήσιμα μαθήματα για τις σημερινές ιστορικές συγκυρίες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της ανόδου του φασισμού και του τεράστιου κενού εξουσίας που έχει δημιουργήσει η θανάσιμη αγωνία του καπιταλιστικού συστήματος.

Η συμβολή των δύο ομιλητών (του κ Γ. Μαργαρίτη και του σ. Θ. Κουτσουμπού) θα είναι καθοριστική έτσι ώστε "ν' αρπάξουμε τη μνήμη του παρελθόντος, όπως αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου", και να "συγκροτήσουμε έναν αστερισμό ανάμεσα στη δικιά μας εποχή και την εκείνη".
"Να σπιρουνιάσουμε το ψωράλογο της ιστορίας
Ψηλά οι κόκκινες σημαίες!
Αριστερά, αριστερά, αριστερά"
Β. Μαγιακόφσκι.

ΤΟ ΕΕΚ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Ο Οκτώβρης. Η Επανάσταση. Το Μέλλον.  Με αυτό τον τίτλο διεξάγεται Διεθνές Φόρουμ στη Μόσχα στις 2-5 Νοεμβρίου, οργανωμένο από το κίνημα Αλτερνατίβι. Συμμετέχουν πάνω από 600 αντιπρόσωποι από δεκάδες χώρες και όλες τις ηπείρους, γνωστοί μαρξιστές διανοούμενοι (όπως ο Σαμίρ Αμίν, ο Τόμας Κράους κ.ά) και εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. 

Από το ΕΕΚ ομιλητές θα είναι ο Σάββας Μιχαήλ και η Κατερίνα Μάτσα στις κεντρικές ολομέλειες και σε ειδικά σεμινάρια..

 

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου θα μιλήσουν, επίσης, στο Λένινγκραντ, σε σεμινάριο στο ίδρυμα Πλεχάνωφ με θέμα "Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 και τα επείγοντα προβλήματα της ανθρωπότητας" .

 

Τα μαθήματα από αυτήν την συμμετοχή σε εκδηλώσεις στη χώρα του Οκτώβρη θα μεταφερθούν στην Ελλάδα τόσο στις εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας "Το 2017 για το 1917" στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, όσο, κυρίως, στην κεντρική διεθνή εκδήλωση του ΕΕΚ για "Τα 100χρονα του Κόκκινου Οκτώβρη – Η  Ώρα της Διεθνούς" στη Νομική, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

 

100 XPONIA AΠO THN OKTΩBPIANH EΠANAΣTAΣH

 

Προβολή του Φιλμ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΣΤΟΝ ΛΕΝΙΝ

Δευτέρα 24 Ιουλίου, 9 μ.μ.

AIΓAΛEΩ – Mπαρουτάδικο

(είσοδος από Iερά Oδό)

 

 

AΠO TON TΣAPO ΣTON ΛENIN

(From Tsar to Lenin)

 

Σκηνοθεσία και παραγωγή HERMAN AXELBANK

Kείμενο και σπικάζ MAX EASTMAN

Eλληνικοί υπότιτλοι, διάρκεια 1:03:17

 

Ενα εξαιρετικό ιστορικό ντοκιμαντέρ που έμενε θαμένο για 8 δεκαετίες.

Με πρωτότυπο κινηματογραφικό υλικό από τον ίδιο τον τσάρο, τους μπολσεβίκους, τους λευκούς, τις ιμπεριαλιστικές στρατιές επέμβασης.

Oι κοινωνικές αιτίες της πρώτης νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης, ο αγώνας για ειρήνη, γη και ελευθερία – το πέρασμα της εξουσίας στα σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών.

H δημιουργία του Kόκκινου Στρατού, η απόκρουση της «λευκής» αντεπανάστασης και των 14 ιμπεριαλιστικών στρατιών επέμβασης. H ίδρυση της 3ης Διεθνούς.

 

H πραγματική ιστορία της ρωσικής επανάστασης χωρίς τις μετέπειτα παραχαράξεις.

 

EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA

 

Mε αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Θόδωρου Mεγαλοοικονόμου «ΛΕΡΟΣ - Μια ζωντανή αμφισβήτηση της κλασικής Ψυχιατρικής», Σάββατο 14 Οκτώβρη, 7 μμ, στα Πετράλωνα θα γίνει εκδήλωση-συζήτηση και προβολή δυο σχετικών ντοκυμαντέρ.

Aνακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου αναφέρει:
 Για πολλούς η Λέρος, όταν προέκυψε ως "διεθνές σκάνδαλο" και "ντροπή", ταυτιζόταν με το αδύνατο της αλλαγής. Ώστόσο, όπως αποδείχτηκε, το δυνατό, αυτό που κάθε φορά μπορεί να γίνει, δεν είναι μια υποκειμενική επινόηση του μυαλού μας, αλλά υπάρχει μέσα στο πραγματικό ως η αντίφαση που το ωθεί στο ξεπέρασμά του μέσα από την υποκειμενική μας παρέμβαση.
Θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές για το ψυχιατρείο στη Λέρο, ένα 15λεπτο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Gabriele Palmieri, "Leros, il sole e la luna" (1995) με την μαρτυρία νοσηλεύτριας στο ΚΘ Λέρου και μια 20 λεπτη ταινία με εικόνες από την ιστορία των μεταπολεμικών διαδοχικών εγκλεισμών στη Λέρο.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του συγγραφέα.
Στην εκδήλωση θα συλλέγουμε τρόφιμα, φάρμακα και είδη σωματικής υγιεινής για τους πρόσφυγες του Λαυρίου.
 Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου
(συνέλευση πραγματοποιείται κάθε Κυριακή 6 μ.μ. στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα)
______________________________

Προβολή του Φιλμ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΣΤΟΝ ΛΕΝΙΝ

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Τετάρτη 19 Ιούλη, 8 μ.μ.

στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιλίου, Ιδομενέως 32

Διοργάνωση ΕΕΚ/Κ.Ο. Ιλίου