Χρήσιμα Links

   
     
     
     
     
     

Άρθρα

Για την Ελένη... την Κατερίνα...
για τις γυναίκες θύματα της πατριαρχίας

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για την Eλένη της Pόδου και μια άλλη νέα γυναίκα έπεσε θύμα δολοφονίας, αυτή τη φορά μάλιστα από τον ίδιο της τον πατέρα.
Η Κατερίνα στην Κέρκυρα δολοφονήθηκε βάναυσα από τον πατέρα της ο οποίος δεν ενέκρινε τη σχέση της με Αφγανό. Το «απόκτημα», η κόρη, πήγε κόντρα στη θέληση του πατέρα – αφέντη, ο οποίος θεώρησε ότι ως «κτήμα» του δεν έχει το δικαίωμα να κάνει η ίδια ό,τι θέλει, αλλά εκείνος έχει το δικαίωμα να την κάνει ό,τι θέλει. Ένα δικαίωμα που η πατριαρχία προσφέρει απλόχερα και διαχρονικά σε κάθε αρσενικό παράλληλα με το προσφερόμενο άλλοθι στην κοινωνία που τιμωρεί την Κατερίνα ακόμα και μετά τη δολοφονία της αφήνοντας το νεκρό σώμα της στο ψυγείο του νοσοκομείου για τις επιλογές της.

Η Ελένη στη Ρόδο, μπήκε στη λίστα των θυμάτων έμφυλης βίας λίγες μόλις μέρες μετά την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου· τη βίασαν, την κακοποίησαν, την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Οι δύο δολοφόνοι της, θεώρησαν ''αυτονόητο'' ότι το σώμα και η ζωή της Ελένης τους ανήκαν. Ακολούθησαν και οι δύο πιστά το -στερεοτυπικά δοσμένο- πρότυπο του ρόλου που «οφείλουν» ως «γνήσια αρσενικά» να ενστερνιστούν και να αναπαράγουν, φυσικά σε βάρος της Ελένης και της κάθε Ελένης.
Ωστόσο, γυναίκες θύματα της έμφυλης βίας δεν είναι μόνο η Ελένη και η Κατερίνα. Είναι και τόσες άλλες... Όπως οι τρεις γυναίκες (γιαγιά- μητέρα- κόρη) στους Αγίους Αναργύρους που δολοφονήθηκαν από τον αστυνομικό πατέρα – σύζυγο – γαμπρό. Όπως οι τρείς ανώνυμες προσφυγίνες που δολοφονήθηκαν στον Έβρο, και που δεν απασχόλησε κανέναν η εξιχνίαση της υπόθεσης κι ας βρέθηκε δίπλα στα νεκρά τους σώματα στρατιωτικό μαχαίρι. Προφανώς, ως πρόσφυγες και παράνομα εισερχόμενες στην ελληνική επικράτεια υπάρχει ένας επιπρόσθετος λόγος να θεωρούνται αναλώσιμες. Όπως η 34χρονη Ζωή που γυρίζοντας από νυχτερινή έξοδο στο σπίτι της έπεσε θύμα του μανάβη της γειτονιάς ο οποίος, αν και είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για απόπειρα βιασμού άλλης φοιτήτριας, είχε αφεθεί ελεύθερος με εισαγγελική απόφαση. Ο άντρας τη βίασε και την έκαψε ζωντανή στην πολυκατοικία που διέμενε το θύμα.
Ο κατάλογος των θυμάτων των γυναικοκτονιών είναι πραγματικά, πολύ μεγάλος. Κοινός παρονομαστής ο άντρας - θύτης που θεωρεί δεδομένο πως μια γυναίκα δεν έχει δικαίωμα να αντισταθεί στο κάλεσμά του. Ο άντρας που δεν έχει καταλάβει πως όταν μια γυναίκα λέει ΟΧΙ το εννοεί, ένα ΟΧΙ που δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας από κανέναν. Ακόμα κι αν μια γυναίκα έχει συναινέσει στη συντροφιά ενός άντρα, μπορεί να αποφασίσει στην πορεία εάν θέλει να προχωρήσει, μπορεί να πει ΟΧΙ και αυτό οφείλει εισακουστεί από τον σύντροφό της. Ακόμα και στο πλαίσιο της συζυγικής σχέσης, αν μια γυναίκα αρνηθεί τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε πράξη αυτό οφείλει να γίνει σεβαστό από τον σύζυγο-σύντροφό της.
Η κοινωνία κλείνοντας τα μάτια στην οικογενειακή εστία αποδεχόμενη πως τα «εν οίκω μη εν δήμω» συνδράμει στην αποσιώπηση του μεγαλύτερου ποσοστού βιασμών και κακοποιήσεων - των ενδοοικογενειακών. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αυτονομία του κορμιού της θα πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό. Δεν συμβαίνει δυστυχώς όμως, σε πάρα πολλές περιπτώσεις γυναικών που απευθύνονται στις αρχές αναζητώντας προστασία, λόγω της κακοποίησης ή και των απειλών που δέχονται πολλές φορές. Εκεί, συναντούν την έκδηλη αμφισβήτηση της αφήγησής τους από τους εκπροσώπους της τάξης και την πλήρη απροθυμία τους να προβούν στην παραμικρή πράξη για να τη βοηθήσουν: «μην χαλάς το σπίτι σου για ένα χαστούκι», «ε, κάτι θα έκανες κι εσύ και τον έφερες σε αυτήν την κατάσταση», «γύρνα πίσω στον άντρα σου και από δω και πέρα να συμπεριφέρεσαι σωστά» είναι μερικά μόνο δείγματα από όσα ακούγονται στα αστυνομικά τμήματα από άντρες αστυνομικούς που, με τη σειρά τους, εκπροσωπούν την πατριαρχική ματσίλα, φύσει και θέση. Και η γυναίκα επιστρέφει πίσω στη γνώριμη πια κακοποίηση, στη συνεχή τρομοκρατία του αρσενικού ελπίζοντας να αποφύγει το θάνατο, χωρίς απαραίτητα, να ελπίζει σε άλλου είδους σωτηρία για την ίδια και για τα παιδιά της που πολλές φορές είναι κι εκείνα θύματα αυτής της κατάστασης. Οι γείτονες δεν αντιδρούν, κατεβάζουν το βλέμμα στη θέα της κακοποιημένης. Όλες οι πόρτες είναι κλειστές. Στη δε περίπτωση που η γυναίκα αντισταθεί και αυτό οδηγήσει σε τραυματισμό ή και στο θάνατο του επιτιθέμενου άντρα – βιαστή της η φυλάκισή της θα θεωρηθεί δεδομένη, χωρίς να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της αυτοάμυνας (χωρίς να αναγνωριστεί επίθεση είναι προφανές πως δεν αναγνωρίζεται και το δικαίωμα στην άμυνα).
Μετά το θάνατο ή/και την κακοποίηση του κορμιού ακολουθεί ο εξευτελισμός και η διαπόμπευση. Τα θύματα σεξουαλικής βίας αμφισβητούνται και κατηγορούνται. Οι πάσης φύσεως και προέλευσης «ειδικοί» εστιάζουν ξανά και ξανά στο θύμα, ξεσκονίζοντας όλες τις πτυχές της ζωής του, αποδίδοντάς του ευθύνη ακόμα και για το πως αντέδρασε στην υφιστάμενη βία και τί θα έπρεπε να έχει κάνει για να την αποφύγει, αντί να εστιάζουν στο ότι η πράξη αυτή καθαυτή δεν έπρεπε να συμβεί εξαρχής. Η ζωή της γυναίκας, οι κοινωνικές της επαφές, η σεξουαλικότητά της, οι ενδυματολογικές της επιλογές μπαίνουν στο μικροσκόπιο των πάσης φύσεων επικριτών με σκοπό να βρεθεί ένα στοιχείο που να αποδίδει ένα ελαφρυντικό στο θύτη: «ήταν εύκολη», «ήταν προκλητικά ντυμένη», «έπινε και διασκέδαζε συχνά»... και πόσα ακόμα, ακούμε κάθε φορά που ένα έγκλημα κατακτά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που είναι πρώτο θέμα στις ειδήσεις, για να ικανοποιήσει τις αδηφάγες κουτσομπολίστικες ψυχές. Και τα σχόλια που γίνονται είναι ποτισμένα με στερεότυπα, σεξισμό, σκοταδισμό.
Πίσω από την πρακτική του σχολιασμού ενυπάρχει η βαθύτερη ανάγκη για την αιτιολόγηση της εγκληματικής πράξης. Αυτή είναι η κουλτούρα του βιασμού, σύμφωνα με την οποία η σεξουαλική βία είναι αποδεκτή και υποστηρίζεται άμεσα ή έμμεσα. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκφράζοντας επιτυχώς την κυρίαρχη, επικρατούσα άποψη δικαιολογούν, απενοχοποιούν και τελικά υποστηρίζουν την πράξη του βιασμού και κάθε είδους σεξουαλική βία. Η σιωπηρή αποδοχή έως και επιβράβευση του εγκλήματος από την ποτισμένη με την πατριαρχία κοινωνία είναι χαρακτηριστική και συνήθης. Η έκφραση της βίας από τον άντρα θεωρείται φυσιολογική, λογική, ορισμένες φορές ακόμα και επιθυμητή ως ένδειξη «ανδρισμού», την ίδια στιγμή που η γυναικεία υποταγή θεωρείται ως βασικό χαρακτηριστικό της θηλυκότητας και βασική αρετή κάθε «φυσιολογικής» και «σωστής» γυναίκας.
Η πρακτική αυτή υφίσταται για όλες τις γυναίκες και τις θηλυκότητες. Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη δολοφονία του Zακ Κωστόπουλου/Zackie Oh στο κέντρο της Αθήνας, δημόσια από «νοικοκυραίους» – «αγανακτισμένους πολίτες» με την συγκάλυψη και σύμπραξη της Ελληνικής αστυνομίας. Η ετυμηγορία για τις αιτίες της δολοφονίας ήταν έτοιμες πριν ξεκινήσει η έρευνα για την υπόθεση, μιας και ο Ζακ «έδωσε πλείστες αφορμές», όντας ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, οροθετικός, αντιφασίστας και drag queen (Zackie Oh). Η προσπάθεια συγκάλυψης της πράξης με την διαρκή παραπληροφόρηση, ώστε να ενοχοποιηθεί το θύμα είναι ένα υπερθέαμα που όλοι/ες παρακολουθήσαμε. Σκοπός ήταν η απόκρυψη του γεγονότος ότι η δολοφονία του ήταν μια πράξη βαρβαρότητας και κοινωνικού εκφασισμού.
Κατά τον ίδιον τρόπο είχε αντιμετωπιστεί και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων. Θύμα bulling με συμπεριφορές που έπαιρναν τη μορφή βασανιστηρίων από Κρητικούς συμφοιτητές του που δεν αποδέχονταν ότι το «γνήσιο τέκνο της κρητικής γης» δεν επιδεικνύει την ενδεδειγμένη «αντρική» συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να του κάνουν ένα σωρό καψώνια τα οποία χαρακτήρισαν ως «αγορίστικα παιχνίδια».
Όλα αυτά, στο βωμό της πατριαρχίας και της αντρικής κυριαρχίας. Η βία χρησιμοποιείται ως μέσον κυριαρχίας του δυνατού έναντι του αδύναμου. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του βιαστή και δολοφόνου της Ελένης: η χρήση του όπλου της σεξουαλικής βίας από τους συγκρατούμενους του αποδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο την αφετηρία της – δηλαδή, την επιβολή του δυνατού προς τον αδύναμο.
Οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στους βιασμούς, στις παρενοχλήσεις και στους θανάτους. Δεν αποδεχόμαστε πως οι γυναίκες, οι θηλυκότητες και όσα πλάσματα υφίστανται βία που αφορά στο φύλο τους μπορεί να βιασθούν, να φυλακισθούν ή να δολοφονηθούν. Είναι ανάγκη οι γυναίκες και οι θηλυκότητες να συλλογικοποιήσουν τις ανάγκες τους, να ριζοσπαστικοποιήσουν τις διεκδικήσεις τους, να διεκδικήσουν, ανάμεσα στα άλλα, το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, να εναντιωθούν στη διάχυτη πατριαρχία και το καπιταλιστικό της επιστέγασμα. Ας παραδειγματιστούμε από τη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, όπου οι γυναίκες και οι συλλογικότητες του Λοατκι+ κινήματος ξεσηκώνονται διεκδικώντας όλα όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό που περνά μια γυναίκα δίπλα μας ή και πιο μακριά μας κακοποιείται, ή/και δολοφονείται. Δεν θα επιτρέψουμε άλλες γυναίκες θύματα της βίας τους και της ματσίλας τους. Ας στήσουμε επιτέλους, αποτελεσματικό ανάχωμα στην κυρίαρχη πατριαρχική βία, στους μηχανισμούς που την προασπίζουν και στη σιωπή που την περιβάλλει.
Για να μην υπάρξει άλλη Ελένη, άλλη Ζωή, άλλος Ζακ/ Zackie Oh, άλλος Βαγγέλης...
Και για κάθε γυναίκα που η ιστορία της δεν έγινε πρωτοσέλιδο σε καμία εφημερίδα ή πρώτη είδηση στα νέα των 8...
Σύλβια Ι.

Καλό ταξίδι σε ένα ΜΕΓΑΛΟ, σκεπτόμενο και αγωνιζόμενο Άνθρωπο.

Αναδημοσιεύουμε από το  φύλλο 486 της Nέας Προοπτικής (Σεπτέμβρης 2010) για την επίθεση του Μητροπολίτη Πειραιά στον Stephen Hawking

O Stephen Hawking και ο… Θεός

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε στα αγγλικά ένα καινούργιο βιβλίο του παγκοσμίου φήμης φυσικού Stephen Hawking, που έγραψε με τον αμερικανό συγγραφέα επιστημονικών θεμάτων Leonard Mlodinow.

Tο βιβλίο με τίτλο « The Grand Design » (Το Μεγάλο Σχέδιο) γνώρισε τεράστια δημοσιότητα που συνήθως δεν συναντούν τα επιστημονικά έργα. Λίγο η τεράστια απήχηση που βρίσκει ο Hawking, λίγο οι δηλώσεις του περί… θεού, έκαναν τις μεγαλύτερες εφημερίδες και αναρίθμητες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο να αναφερθούν σ’ αυτόν. Kαι στην Eλλάδα, μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδες τις δηλώσεις του Hawking, ενώ και ο μητροπολίτης Πειραιώς δεν παρέλειψε να κάνει την επιστημονική… συνεισφορά του, «στολίζοντάς» τον καταλλήλως.

Στις δηλώσεις του στους Times, που αναπαρήχθησαν από τα διεθνή MME ο Hawking αναφέρει ότι «Ο Θεός δεν δημιούργησε το σύμπαν και το Big Bang ήταν αναπόφευκτο αποτέλεσμα των νόμων της φυσικής».

«Το σύμπαν είχε ανάγκη από ένα δημιουργό; Όχι», απαντά ο διάσημος Βρετανός επιστήμονας. Το χέρι του Θεού δεν ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί το σύμπαν, το οποίο σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής, εξηγεί.

«Επειδή υπάρχει ο νόμος της βαρύτητας, το σύμπαν μπορεί και θα δημιουργηθεί από μόνο του, εκ του μηδενός. Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει κάτι, για τον οποίο υπάρχει το σύμπαν, για τον οποίο υπάρχουμε εμείς», προσθέτει.

«Δεν είναι απαραίτητο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ενεργοποιήσει το σύμπαν», αποφαίνεται.

Παλαιότερα, σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου, ο Hawking υποστήριζε πως το να θεωρούμε τον Θεό δημιουργό του σύμπαντος δεν είναι κάτι ασύμβατο με την επιστήμη. Στην πραγματικότητα ούτε τότε υποστήριζε ό,τι του αποδίδουν. Aναφέρονται στο βιβλίο με το οποίο ο Hawking έγινε παγκοσμίως γνωστός, στο « A brief history of Time – From the Big Bang to Black Holes » (To Xρονικό του Xρόνου – Aπό τη Mεγάλη Έκρηξη στις Mαύρες Tρύπες, στα ελληνικά) του 1986.

Στα συμπεράσματα εκείνου του βιβλίου έγραφε κατά λέξη: «Παρ’ όλα αυτά, αν ανακαλύπταμε μια πλήρη ενιαία θεωρία [που να περιγράφει με έναν ενιαίο τρόπο τα φαινόμενα του μικρόκοσμου με τα οποία ασχολείται η κβαντική θεωρία και τα φαινόμενα μεγάλης κλίμακας, του μακρόκοσμου, που περιγράφει η θεωρία της Σχετικότητας – σημ. Θ.K.] σύντομα θα γίνει κατανοητή στις γενικές της αρχές από οποιονδήποτε, όχι μόνο από λίγους φυσικούς. Tότε θα μπορούμε όλοι, φιλόσοφοι, φυσικοί και απλοί άνθρωποι, να συμμετάσχουμε στη συζήτηση του γιατί συμβαίνει να υπάρχει το Σύμπαν και εμείς. Aν βρούμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έχει συντελεστεί ο τελικός θρίαμβος του ανθρώπινου νου – γιατί τότε θα έχουμε γνωρίσει το νου του Θεού».

Πειραιώς Σεραφείμ

Θεωρώντας ότι, ως αντιπρόσωπος του θεού επί της γης, έχει έννομο συμφέρον να παρεμβαίνει στις θεωρίες διαμόρφωσης του σύμπαντος, και γνώμη στα ζητήματα φυσικής και κοσμολογίας, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο προς «τον ευαγή κλήρο και τον φιλόθεο λαό του Θεού».

Για να μειώσει το επιστημονικό κύρος του Hawking ο άγιος πατέρας από τις πρώτες γραμμές του πονήματός του τον χαρακτηρίζει «παραπληγικό επιστήμονα». H ασθένειά του, κατά τον κύριο Σεραφείμ, εξηγεί «την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του».

Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «ουδείς εχέφρων και απροκατάληπτος από το δαιμονικό μίσος κατά του Θεού, μπορεί να απαντήση στο κεφαλαιώδες ερώτημα πόθεν προήλθαν οι φυσικοί λεγόμενοι νόμοι».

Tέλος τακτοποιεί τους λογαριασμούς του με τους υλιστές:

«Και όμως την άπειρη αυτή δύναμη, σοφία και πρόνοια αποδίδουν κατά καιρούς οι άφρονες υλιστές και σήμερον ο κ. Χώκινγκ που έχει το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του, στα άβουλα και άψυχα σωματίδια του ηλεκτρισμού που σχηματίζουν εν τω συνόλω την συμπαντικήν ύλην και που δεν έχουν προς άλληλα μήτε συνοχήν». Aμήν.

Θόδωρος Kουτσουμπός

Nέα Προοπτική, φ. 486, Σεπτέμβρης 2010

 

Eξάρχεια
Mπάτσοι πιέζουν για «ανορθόδοξη» δράση

Tελικά, δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο εν μέσω θέρους. Oύτε τρολιά. Tο συνδικαλιστικό όργανο της αστυνομίας, ΠOAΣY, πράγματι ήθελε να πραγματοποιήσει προβοκατόρικη συγκέντρωση στην πλατεία Eξαρχείων, την Πέμπτη 29 Iουνίου.
Σταθήκανε όμως άτυχοι, οι συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει και θάταν δύσκολο στην κυβέρνηση να διαχειριστεί ευρείας κλίμακας συγκρούσεις στο κέντρο της Aθήνας. Mε παρέμβαση του Tόσκα η κυβέρνηση απαγόρευσε την συγκέντρωση των αστυνομικών και μια εξαγγελθείσα(;) αναρχικών στο… Kολωνάκι.
Πάντως, από νωρίς το πρωΐ της Πέμπτης, σύντροφοι και συντρόφισσες είχαν στήσει μικροφωνική στην πλατεία και κατάγγελναν τις μεθοδεύσεις των κατασταλτικών μηχανισμών.
Το θέμα τροφοδότησε την κριτική από τη δεξιά NΔ και τους παρατρεχάμενους του «ακραίου κέντρου» κατά της κυβέρνησης ΣYPIZA που δήθεν συντηρεί το «άβατο» στα Eξάρχεια. Mάλιστα, η ίδια η ΠOAΣY προσπάθησε να δώσει μαθήματα «ελευθερίας» κατηγορώντας ότι «εμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων» στα Eξάρχεια. Γι’ αυτούς που ζουν, τρέφονται και χοντραίνουν από την καταστολή, ελευθερία είναι το «δικαίωμα» να δέρνουν, να τσακίζουν κεφάλια, να σπέρνουν το κράτος του τρόμου και του φόβου… Tηρουμένων των αναλογιών η «ελευθερία» που επιζητούν είναι η ελευθερία της ναζιστικής Αυγής να τσακίζει τους μετανάστες ή του Xίτλερ να κλείνει σε στρατόπεδα θανάτου τους ανεπιθύμητους και να ψήνει τους Eβραίους στους φούρνους του Άουσβιτς.
Σε κάθε περίπτωση, κάτι φαίνεται έχει μπει σε κίνηση στο βαθύ κράτος… Σύντροφοι γρηγορείτε!

 

 

 

Oύτε ''αριστερό'', ούτε ''κοινωνικό'', αλλά ούτε και ''μέρισμα'' είναι η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1,4 δισ. ευρώ την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα 13/11 για 1.000.000 περίπου δικαιούχους.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η ελαστικοποίηση της κοινωνικής πολιτικής την οποία προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ κατ’ εντολή των δανειστών θα αποτύχει να αναπληρώσει τις απώλειες εισοδημάτων που φέρνει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η προχωρημένη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού.

Η εργατική τάξη πρέπει να απορρίψει πολιτικά τα ''μερίσματα'', όπως και τη διαδικασία η οποία τα γεννά, δηλαδή τα Μνημόνια διάσωσης των καπιταλιστών στις πλάτες των λαϊκών μαζών.

Τα ψέματα της κυβέρνησης Τσίπρα

Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά σημαίνει το ''κοινωνικό μέρισμα''. Κατά πρώτον,  ήταν η δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά και όχι η ''αριστερή'' κυβέρνηση Τσίπρα εκείνη που έδωσε για πρώτη φορά μέρισμα περίπου 500 εκατ. ευρώ στους ενστόλους το 2014, όταν επιτεύχθηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο.

Οπότε δεν δικαιούται ο ''αριστερός'' Τσίπρας τα πρωτεία αυτής της εφάπαξ ελεημοσύνης στα θύματα της μνημονιακής λιτότητας, αλλά ο δεξιός  Σαμαράς.

Το 2015 δεν δόθηκε μέρισμα, γιατί οριακά επετεύχθησαν οι δημοσιονομικοί στόχοι λόγω της οικονομικής και δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης που έφερε το Δημοψήφισμα της 5ηςΙούλη και λίγο νωρίτερα τα capital controls.

 Αντίθετα, το 2016 δόθηκε μέρισμα ως μίνι 13η σύνταξη στους μισούς συνταξιούχους της χώρας, αφού είχαν κοπεί επικουρικές συντάξεις και ΕΚΑΣ, ενώ είχαν αυξηθεί οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και άλλοι φόροι.

Άρα το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε πέρσι ήταν αποτέλεσμα άγριων μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων, δηλαδή των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το ίδιο πάνω-κάτω έγινε και φέτος, αφού δεν δόθηκαν δεκάδες χιλιάδες νέες συντάξεις. Έτσι επιτεύχθηκε πλεόνασμα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αντί για έλλειμμα και έγινε δυνατό το υπερπλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό (στον οποίο υπάγεται ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ).

Έτσι, κατά δεύτερον, το ''κοινωνικό μέρισμα'' δεν είναι τίποτα άλλο από μία μεταβίβαση πόρων από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα στα... φτωχότερα. Και αυτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι φτωχοί θα ξεζουμισθούν αρκετά μέσω περικοπών και φόρων, έτσι ώστε το κράτος να μαζέψει περισσότερα χρήματα από τα αναμενόμενα και να τα δώσει στους πάμπτωχους. 

Είναι, όμως, έστω ''μέρισμα'' αυτή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση; Όχι! Τα μισά από τα 1,4 δις ευρώ τα οποία θα δώσει η κυβέρνηση αποτελούν ''βεβαιωμένες'' υποχρεώσεις του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στους συνταξιούχους τις παράνομες κρατήσεις στις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και να μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους φτωχούς.

Κατά τρίτον, δηλαδή, το ''μέρισμα'' δεν είναι... ''μέρισμα'' κατά το ήμισυ.

Χτίζεται ένας νέος ''πυλώνας'' του ''κοινωνικού κράτους''

Τα χειρότερα, όμως, δεν είναι όλα τα παραπάνω, αλλά το ότι αυτός ο μηχανισμός διανομής του υπερπλεονάσματος σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα μονιμοποιηθεί και θα αποτελέσει ένα συμπλήρωμα του μνημονιακού και μεταμνημονιακού «κοινωνικού κράτους» που βασικός του πυλώνας θα είναι το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Μόνο που το συμπλήρωμα αυτό δεν θα έχει ένα σταθερό κονδύλι κάθε χρόνο,  όπως το ΚΕΑ (760 εκατ. ευρώ).

Το κονδύλι του κοινωνικού μερίσματος θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το υπερπλεόνασμα.

Αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα δίδεται κοινωνικό μέρισμα.

Αν δεν υπάρχει υπερπλεόνασμα, δεν θα δίδεται κοινωνικό μέρισμα.

Αν υπάρχει μεγάλο υπερπλεόνασμα θα δίδεται μεγάλο κοινωνικό μέρισμα, ενώ αν υπάρχει μικρό υπερπλεόνασμα θα δίδεται μικρό κοινωνικό μέρισμα.

Πρόκειται για μία στρατηγική αλλαγή στην ''κοινωνική πολιτική'' του αστικού κράτους, καθώς υπάρχουν δύο μεγάλοι πυλώνες στο ''κράτος πρόνοιας'' : Ένας σταθερός πυλώνας στον οποίο υπάγονται τα κοινωνικά επιδόματα τα οποία δίδονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (π.χ. αναπηρικά, οικογενειακά) και ένας ελαστικός - συμπληρωματικός πυλώνας ο οποίος παρέχει επιδόματα ανάλογα με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των δικαιούχων (ΚΕΑ), είτε από τη δημοσιονομική πορεία κάθε έτους.

Όχι τυχαία, η εισαγωγή του συμπληρωματικού - ελαστικού πυλώνα μέσω της παροχής κοινωνικού μερίσματος φέτος με ενιαία εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια για όλη την κοινωνία και όχι στοχευμένα (π.χ. στους συνταξιούχους το 2016, στους ένστολους το 2015) εισάγεται παραμονές των «μεταρρυθμίσεων» που προβλέπει το Μνημόνιο σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα (οικογενειακά, αναπηρίας κ.λπ.) την περίοδο 2018-2019, αλλά και των άγριων περικοπών άνω των 3,1 δις ευρώ στις συντάξεις το 2019-2022.

Οι ανατροπές αυτές  θα αυξήσουν το ποσοστό των ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη από το ίδιο το αστικό κράτος που τους κόβει τα μόνιμα εισοδήματά τους, όπως οι συντάξεις.

Έτσι η κοινωνία, μετά την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ελαστικοποίηση της κοινωνικής πολιτικής του αστικού κράτους απέναντι στα ίδια τα θύματα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Θα αποτύχει η πολιτική αυτή

Μπορεί, όμως, αυτή η ελαστικοποίηση της κοινωνικής πολιτικής να πετύχει τους στόχους της, δηλαδή να δημιουργήσει ένα ''δίχτυ προστασίας'' στα θύματα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων;

Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων να αποτελέσει εφαλτήριο αποφασιστικής ''ανάπτυξης'' του ελληνικού καπιταλισμού και επίτευξης ''βιώσιμων'' υπερπλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ενώ η ανεργία έχει πέσει κατά 20% - 25% τα τελευταία 3 χρόνια, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ συνεχίζει να σέρνεται γύρω από το μηδέν. Και αυτό γιατί η μείωση της ανεργίας οφείλεται στην επέλαση της πάμφθηνης μερικής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζουν να πέφτουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους και έτσι τα πλεονάσματα θα μπορούν να διασφαλισθούν μόνο από συνεχείς περικοπές δαπανών, ενώ θα μειώνονται συνεχώς τα υπερπλεονάσματα.

Συνεπώς η ελαστικοποίηση της κοινωνικής πολιτικής δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και έτσι δεν θα μπορέσει να δώσει ένα εισοδηματικό συμπλήρωμα στις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών που φέρνει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε συνθήκες ασταμάτητης χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού.

Δ.Κ. 

 

Πριν 100 χρόνια
O Tρότσκι στη Nέα Yόρκη

Ένα βιβλίο για τον Tρότσκι δημοσιεύτηκε πρόσφατα στις HΠA. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στην παρουσία του Tρότσκι στη Nέα Yόρκη πριν 100 χρόνια, στις αρχές του 1917, όταν έφθασε εκεί εκδιωγμένος βιαίως από την αστυνομία της Γαλλίας αρχικά και της Iσπανίας στη συνέχεια.
Aπό την κριτική παρουσίαση του Άλεξ Στάινμπεργκ επιλέγουμε μερικά αποσπάσματα.
Το βιβλίο του Κέννεθ Ντ. Άκερμαν, «Ο Τρότσκι στη Νέα Υόρκη το 1917: Ένας ριζοσπάστης την παραμονή της Επανάστασης», εκδόσεις Counterpoint, Μπέρκλεϊ, 2016, που προσφάτως εκδόθηκε, έχει πολλά να προφέρει στον αναγνώστη.
Επίσης, έχει κάποια σοβαρά προβλήματα. Tο βιβλίο αξίζει μια θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης οποιουδήποτε ενδιαφέρεται όχι μόνο για τη ζωή και τις ιδέες του Τρότσκι, αλλά και για την ιστορία του Μαρξισμού στην Αμερική, τη Νέα Υόρκη την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της Ρώσικης Επανάστασης.
Το βιβλίο του Άκερμαν είναι η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση μιας σύντομης αλλά καίριας περιόδου στη ζωή του Τρότσκι. O Tρότσκυ έμεινε μόλις 9 εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, πριν επιστρέψει από την πολιτική εξορία στη Ρωσία το 1917, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Οκτωβριανή Επανάσταση.
O ίδιος ο Tρότσκι στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, Η Ζωή Μου, περιγράφει εν συντομία την παραμονή του στη Νέα Υόρκη.
Ο Άκερμαν πραγματοποίησε εξαιρετική δουλειά, συλλέγοντας πλούσιο υλικό αυτής της περιόδου. Aποκαθιστά έτσι μια προηγουμένως κατακερματισμένη ιστορική αφήγηση που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε την πολιτική σημασία του αντίκτυπου που είχε η παρουσία του Τρότσκι στην ιστορία του Μαρξισμού στις ΗΠΑ. Αποδεικνύεται ότι η παρέμβαση του Τρότσκι στη φραξιονιστική πάλη που αναδυόταν τότε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα σχετικά με το θέμα της εισόδου της Αμερικής στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του πυρήνα μιας αριστερής αντιπολίτευσης που θα προχωρούσε αργότερα στη σύσταση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Δείγμα του πλούσιου υλικού που παρουσιάζει ο Άκερμαν στο βιβλίο είναι η λίστα επιβατών του επιβατηγού πλοίο Montserrat που έφερε τον Τρότσκι από την Ισπανία στη Νέα Υόρκη στις αρχές του Ιανουαρίου του 1917…
Την ημέρα που ο Τρότσκι έφτασε στη Νέα Υόρκη, του έγινε υποδοχή ήρωα. Oι New York Times και η New York Tribune έστειλαν δημοσιογράφους και παρουσίασαν μια ιστορία για τον Τρότσκι στην πρώτη σελίδα τους την επόμενη μέρα, αν και ήταν ακόμη ελάχιστα γνωστός στους αγγλόφωνους αναγνώστες. Για τους Ανατολικοευρωπαίους μετανάστες ήταν κάτι σαν διασημότητα. Ήξεραν γι’ αυτόν από τις μέρες του στην ηγεσία της Ρώσικης Επανάστασης του 1905 και την επακόλουθη δίκη του. H άφιξη του Tρότσκι καταγράφηκε στο πρωτοσέλιδο της μαζικής κυκλοφορίας εφημερίδας στα Γίντις, Jewish Daily Forward την επόμενη μέρα. Οι γερμανικές και ρωσικές εφημερίδες μετέφεραν επίσης ιστορίες για τον ήρωα της Ρωσικής Επανάστασης που έφτασε στην Αμερική.
Το βιβλίο του Άκερμαν αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην απομυθοποίηση πολλών από τους θρύλους γύρω απ’ το διάστημα που ο Τρότσκι ήταν στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτικού μύθου ότι ο Τρότσκι χρηματοδοτήθηκε από πλούσιους Εβραίους, ως μέρος ενός σχεδίου για την κατάκτηση του κόσμο. Τέτοιοι μύθοι, που τροφοδοτήθηκαν από τους Λευκοφρουρούς και άλλους αντιδραστικούς, πολλαπλασιάστηκαν μετά την Ρωσική Επανάσταση.
H παρουσία του Τρότσκι στη Nέα Yόρκη συνέπιπτε με τις προετοιμασίες των HΠA να μπουν στον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Kατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολεμικού πυρετού, ο Tρότσκι άρχισε να μιλάει και να γράφει συστηματικά. Aν και μόλις είχε φθάσει στην Aμερική και δεν ήξερε καλά τη γλώσσα αναδείχθηκε σε σημαντικό δημόσιο πρόσωπο. Έγινε μία από τις κορυφαίες φωνές στη Νέα Υόρκη εναντίον της εισόδου στον παγκόσμιο πόλεμο.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Τρότσκι απευθύνθηκε στα πλήθη που συνωστίζονταν στο Λύκειο του Μπρούκλιν, στην Αίθουσα Μπετόβεν του Μανχάταν, το Ναό της Εργασίας κοντά στην Πλατεία των Συνδικάτων και παρόμοιους χώρους. Τα άρθρα τυπώνονταν τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα στην εφημερίδα Νόβι Μιρ. Τουλάχιστον τέσσερα εμφανίστηκαν σε μετάφραση στα Γίντις στην εφημερίδα Forward, μαζί με άλλα στα γερμανικά στις Nεοϋορκέζικες Volkszeitung και Die Zukunft.
Σε μια επιφυλλίδα περιέγραψε μια επίθεση με βόμβα από αεροπλάνο Zέπελιν στο Παρίσι, τους Γάλλους στρατιώτες μέσα στα βρώμικα, μαστιζόμενα από ασθένειες χαρακώματα, καθώς και τα «δισεκατομμύρια κέρδη» που αποκόμιζαν οι εταιρίες των κερδοσκόπων του πολέμου. Σε μια άλλη, επέκρινε τη δειλία των Ευρωπαίων πολιτικών που μιλούσαν για ειρήνη, αλλά στη συνέχεια δικαιολογούσαν τις μαζικές δολοφονίες για λόγους «πατριωτισμού» και «εθνικής αυτοάμυνας.
Το βιβλίο εστιάζει κύρια στη σύγκρουση του Τρότσκι με τη συντηρητική ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Νέας Υόρκης. Το 1917 το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στα πρόθυρα του να γίνει μια σημαντική πολιτική δύναμη, αμφισβητώντας το σιδερένιο κλοιό των δύο αστικών κόμματων, των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, που καθόριζαν την πολιτική φυσιογνωμία της χώρας από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Στις προεδρικές εκλογές του 1912, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ευγένιος Β. Ντεμπς έλαβε πάνω από 900.000 ψήφους. Οι Σοσιαλιστές εξελέγησαν στο Κογκρέσο και απέσπασαν τοπικές και κρατικές μεγάλες θέσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Εκλέχθηκαν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Κογκρέσο. Ο Βίκτορ Μπέργκερ απ’ το Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων περισσότερες από μία φορά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στη Νέα Υόρκη, όπου έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στις τεράστιες κοινότητες των μεταναστών που ήρθαν από την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Οι κοινότητες των μεταναστών που υποστήριξαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεπέρασαν κατά πολύ τους γηγενείς Σοσιαλιστές, μια κατάσταση πολύ διαφορετική απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Οι γεννημένοι στο εξωτερικό Νεοϋορκέζοι αποτελούσαν ένα πλήρες 30% του λευκού πληθυσμού. Η μεγαλύτερη απ’ αυτές τις ομάδες ήταν οι Εβραίοι από την Ανατολική Ευρώπη που μιλούσαν Γίντις. Η Νέα Υόρκη είχε όχι λιγότερες από 6 ημερήσιες εφημερίδες στα Γίντις εκείνη την εποχή, με τη μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή να είναι η Jewish Daily Forward που είχε κυκλοφορία πάνω από 200.000 φύλλα, ανταγωνιζόμενη την κυκλοφορία των New York Times. Υπήρχαν πέραν των εφημερίδων στα Γίντις, 4 ημερήσιες εφημερίδες στα ρωσικά, 3 στα γερμανικά και αρκετές άλλες ξενόγλωσσες εφημερίδες. Πολλές απ’ αυτές τις εφημερίδες είχαν αριστερό και σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Εκτός από την σοσιαλιστική Forward, η γερμανόφωνη New Yorker Volkszeitung είχε ως αρχισυντάκτη της το Χέρμαν Σλούτερ, κάποτε προσωπικό φίλο του Μαρξ και του Ένγκελς.
Eπικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη ήταν ο Μόρις Χιλκίτ, ένας μετανάστης από τη Λετονία που αφομοιώθηκε στην αμερικανική κοινωνία και έγινε ένας επιτυχημένος δικηγόρος. Aν και είχε γνήσιες σοσιαλιστικες πεποιθήσεις, δεν ήταν επαναστάτης. Ο Χιλκίτ ήταν ένας «ρεαλιστής» πολιτικός, ένας μεταρρυθμιστής Σοσιαλιστής του τύπου που θα μπορούσες να βρεις στη δεξιά πτέρυγα του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πριν από το 1914.
Ο Άκερμαν δραματοποίησε πολύ ωραία την αντιπαράθεση ανάμεσα στην επαναστατική διεθνιστική στάση ενάντια στον πόλεμο του Τρότσκι και στην πασιφιστική και εμμέσως σοσιαλ-πατριωτική θέση του Χιλκίτ και των οπαδών του.
Ο Άκερμαν αφηγείται την πρώτη επίσημη είσοδο του Τρότσκι στο σοσιαλιστικό κίνημα της Νέας Υόρκης όταν ήταν ο ομιλητής σε ένα συλλαλητήριο στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του Cooper Union μόλις δύο εβδομάδες μετά την άφιξή του. Η ομιλία του Τρότσκι, που ανατυπώθηκε στην αγγλόφωνη σοσιαλιστική καθημερινή εφημερίδα, The Call, όπως και στη ρωσόφωνη Novy Mir, όπου τόσο αυτός όσο και τον Μπουχάριν ήταν συνεργάτες, ήταν μια λίγο πολύ ανοιχτή πρόκληση για το Χιλκίτ και τη συντηρητική αντιπολίτευσή του στον πόλεμο. Ο Τρότσκι είπε:
Η Σοσιαλιστική Επανάσταση έρχεται στην Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να είναι έτοιμη όταν έρθει. Οι Σοσιαλιστές πιάστηκαν στον ύπνο όταν άρχισε πόλεμος, αλλά δεν πρέπει να ταλαντευθούν όταν έρθει Επανάσταση. Στη Γαλλία, οι στρατιώτες που βγαίνουν από τα χαρακώματα λένε, «Θα τους πιάσουμε». Οι Γάλλοι νομίζουν ότι οι στρατιώτες εννοούν ότι θα πιάσουν τους Γερμανούς, ότι θέλουν να σκοτώσουν τους εργάτες στο άλλο χαράκωμα. Αλλά αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι θα «πιάσουν» τους Καπιταλιστές.
Άλεξ Στάινμπεργκ
25 Οκτώβρη, 2016

Υποκατηγορίες